BAHARDA KAR FESTİVALİ...

Bahar aylarında "kar festivali" düzenlenecek en güzel yerdir Hakkari.

İhtişamlı dağların küçük yamaçlarına kurulu şehrin bir yanı bahar bahçe iken diğer yanı kar beyazdır.

Şehrin 3 km aşağısındaki Zap vadisi yeşil entarisini giymiş, meyve ağaçları çiçek açtığı Mart ayının 25'ınde,  hemen üst kısımlarda ise,  yaylalar hala bir metreyi aşan kar ile kaplıdır.

Kent merkezinin batı yönündeki Merga Büt yaylasına kurulu kayak merkezinde kayakçılar kış sporlarının keyfini yaşarken, aynı gün Zap vadisinde yeşillere uzanıp piknik yapmanın tadını da çıkarıyor Hakkari'liler.

Böylesi güzel bir coğrafyada her mevsimi ayrı güzelliklere sahiptir.

 Mart ayında "kar festivali"ne gelince;

Hakkari valiliği öncülüğünde ve bazı kurumların desteği ve koordinasyonu ile düzenlenen kar festivali, çeşitli aktivitelerle ve renkli görüntülerle kutlandı. İkincisi düzenlenen kar festivalinin bu seneki farkı ise, STK, spor kulüpleri, kurum ve kuruluşların tanıtım stantlarının açmış olmasıydı. Festivale gelen halkın bir yandan çeşitli spor ve kültürel aktiviteleri izlerken,  aynı zamanda tanıtım stantlarını da gezme, görme ve tanıma şansı oldu.

Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü bünyesinde kayak sporcusu öğrencilerin kayak gösterisi oldukça başarılıydı.  Bu yetenekli genç sporcuların yeterince desteklenmeleri, yeterli alt yapının hazırlanması ve profesyonel hocalardan alacakları eğitim ile her biri çok başarılı birer sporcu olacaklardır. Lakin Hakkari' de spor alt yapısına dair son bir kaç yıldır ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu da sevindirici bir durumdur;

 Son bir yılda çeşitli kültürel aktivitelerde Hakkari de bir marka haline gelen Reng-i Hakkari kültür topluluğu ise folklor, dengbej grubu,erbane ve renkli aktivitelerle festivalin en beğenilen temel taşını oluşturdu. Bu da Rengi-i Hakkari'nin bundan sonra Hakkari için her türlü tanıtım faaliyetlerinde ön saflarda olacaklarının ilk adımıdır. Tam bir aile olgusu içerisinde hareket ediyor ve her gün daha çok beğeniliyorlar.

Karlı bölgede, bahar havasında geçen festivalde şüphesiz ki en çok çocuklar eğlendi. Bir yandan ellerinde kızak ile karın keyfini yaşarken, diğer yandan şişme oyun parkında çeşitli oyunlarla baharın tadını çıkardılar.  

Belki ilk defa Hakkari'de sporla uğraşan dernek ve kulüpler faaliyetlerini tanıtma fırsatı buldular. Dağların kenti Hakkari'de dağcılık kulüplerinin olmaması veya çok az olması Hakkari için bir kayıptır. Bu alanda yıllardır Hakkari de dağcılık ve doğa sporları alanında faaliyet yapan, Hakkari'yi yurt içi ve yurt dışında temsil eden, Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü festival alanında kamp kurarak gelen davetlilere dağcılık hakkında bilgiler verdi.

İlimize geldiği günden beri spor alanında faaliyet gösteren her kişi ve kuruma koşulsuz destek veren, başarıları sürekli ödüllendiren, Valimiz Sayın Cüney Orhan TOPRAK'ın , "Türkiye’nin öbür tarafında Hakkari’yi görmemiş olanlar bence büyük bir kayıp yaşıyorlar." sözleri, bu ve benzer festivallerin Hakkari için önemini bir kez daha gösteriyordu.

İşin bir önemli noktası ise ulaşımdı. Sabah saat 08:00 den itibaren öğlen saatlerine kadar sürekli ücretsiz servis yapılması halkın daha rahat katılımını sağladı.

Yarışmalar, sergiler, oyunlar, halaylar, dengbejler, kar raftingi, mobil oyun parkı, tanıtım stantları ve bütün aktiviteleri ile biraz serin, biraz sıcak, bir eksik, biraz ilgisiz ama sonuç itibari ile başarılı ve keyifli geçen bir festival oldu.

Bana göre "Hakkari Kar Festivali" patenti alınmalı ve Türkiye'de ilk olan kar festivali ulusal ve uluslar arası düzeye getirip Şubat ayında kutlanması daha faydalı ve daha anlamlı olacaktır...

Hacı Tansu

Alpinist/Photographer

[email protected]

foto-galeri-icin-tiklayiniz-005.png

83_28.jpg83_15.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.