Ukrayna'da neler oluyor?

Ukrayna'da neler oluyor?

Ukrayna, Rusya, ABD ve Donetsk ve Luhansk... Görünen o ki masa başında çözülemeyen sorun kısmen yaşanan ya da yaşanacak bir çatışma ile fiili olarak kabul edilecek ve bu çatışmalı ve gerilimli durum son bulacak.

İSMAİL DAYE BİANET İÇİN YAZDI

Bu sorunun yanıtını bulabilmek için, Ukrayna ile Rusya’yı savaşın eşiğine getirdiği söylenen sorunun kaynağı hakkında öncelikle biraz bilgi sahibi olmak gerekiyor.   Sorunun kaynağı Ukrayna’nın Rusya ile sınır komşusu olan Donetsk ve Lugansk illerinde 2014 yılından beri süre gelen çatışma.  

Bu iller özellikle kömür ve yer altı madenleri açısından zengin. Yine bu illerde yoğun olarak Rus kökenli  insanların yaşadığı söyleniyor. Gelinen aşamada bu illerde Rusya yanlısı güçler yönetimi ele geçirmiş durumdalar.

Rusya’nın desteklediği ve iki bin civarında olduğu söylenen silahlı milisler bu yönetimlerin oradaki devamını sağlıyorlar ve zaman zaman da Ukrayna silahlı güçleri ile yapılan ateşkes antlaşmasına rağmen çatışmalar oluyor. Yine bu çatışmalarda Ukrayna yüzlerce askerini kaybetmiş durumda. Bu bölgedeki askerlerin paralı askerler olduğu ve çeçenler dahil çeşitli yerlerden de getirildiği söyleniyor.

Kırım

İki yıl önce yapılan Ukrayna’daki seçimde Volodimir Zelenkski öncelikle bu savaşa son vereceği sözü ile iktidara geldi. Halk Zelenkski‘ye bu sorunu çözeceğini düşünerek oy verdi. Zelenkski önceki başkanı suçlarken “siz bu ülkenin beş yılını çaldınız” diye suçladı. Aradan iki yıl geçti ve bu sorun masa başında çözülemedi gözüküyor.

Halk bu gerilimden yılmış, bıkmış durumda ve kesinlikle bir savaş istemiyor. Ayrıca Rusya’nın da Ukrayna’yı istila edeceğine asla inanmıyor. Sorunun sorunlu bu iki il olduğunun farkında.

Kırım’ın bir oldu bitti ile Rusya tarafından el konulmasını Rusya’nın kendi askeri üstleri ve güvenliği sorunu olduğunu biliyor ama bu yüzden yine de Rusya'ya kızgınlar, kırgınlar.

Putin’nin resimlerini tuvalet kağıtlarının üzerine yapıp kıçlarını silecek kadar sinirliler. Çünkü Kırım Ukrayna için neredeyse bedava deniz tatil beldesi olması ve uzun yıllar kendilerine ait görmeleri nedeniyle çok önemli.

ABD

Emperyalistler  uzun süreden beri bu gerilimin farkındaydılar. İki ülkeyi savaş propagandası yolu ile savaşın eşiğine getirip "aradan ne götürürüz" diye bakıyorlardı.

Nitekim bu konuda oldukça da başarılı oldular. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ukrayna’ya  tonlarca  silah ve mühimmat verdi. Bu gerilim politikası üzerinden Batılı emperyalist güçler gerçek "dost" pozlarında Ukrayna'yı Rusya’dan daha fazla uzaklaştırarak yanlarına geçtiler. Mümkün olursa da NATO'ya üye yapma peşindeler.

Rusya

Rus emperyalistleri de diğer emperyalist ülkelerden çok farklı politika içinde değil; yaratılan bu durumdan kendi emperyalist çıkarları açısından kazanımlar elde etme peşinde.  

En önde geleni Batılı emperyalist ülkelerin Ukrayna’nın NATO'ya üye olamayacağına dair yazılı taahhüt peşinde.  Sonrasında da  uzun bir süredir  savaşın getirdiği yılgınlık ve bıkkınlık durumundan yararlanarak Donetsk ve Luhansk'ın mevcut durumunu resmileştirerek bölgedeki çatışmayı sonlandırmak.

Rusya Duması'ndan Donetsk ve Luhansk yönetimini kabul eden karar çıktı. Putin'in masasında bekleyen bu kararı bir ay içinde onaması bekleniyor. 

Son dakika

Gelelim son dakikaya, bu iki ilden oluşan bölgede bir milyon 600 bin insanın yaşadığı söyleniyor. Son yaşanan provokasyonlar ile bölgeye son şekli veriliyor.  

Rusya Ukrayna'nın yaptığını öne sürdüğü saldırılar nedeniyle sivil halkı, kadın ve çocukları can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle kendi sınırları içine sevk ediyor.  

Rusya'nın geride kalan eli silah tutacak durumdaki bütün erkeklere de silah dağıtacağı söyleniyor. Yani onlara da diyor ki "artık burada yaşamak istiyorsanız kendi  evlerinizi, topraklarınızı kendiniz silah ile korumak zorundasınız ve  bu toprakların bedelini canınız ile ödemeyi göze almalısınız".   

Ukrayna

Ukrayna  savunma yetkilileri mevcut  sorunlu bölgeye her hangi bir silahlı müdahalenin olmayacağını bildirdiler. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna’ya top yekun işgal amaçlı bir saldırmasını ihtimal dahilinde görmediklerini açıkladılar. 

Görünen o ki masa başında çözülemeyen sorun kısmen yaşanan ya da yaşanacak bir çatışma ile fiili olarak kabul edilecek ve  bu çatışmalı ve gerilimli durum son bulacak.

Bu gerilimli ve çatışmalı durum Rus  Emperyalistlerinin yine kazanımı ile sonuçlanacak gibi özetle, ki bunun olup olmayacağını en geç iki ay içinde göreceğiz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.