Sosyal medya ve Beden ifşası!

 

Günümüz küresel dünyası ve teknolojik çağında insanların yeni sosyal hayatı bir nevi medya aracılıyla gerçekleşiyor. Bunun da etkili yolu hiç şüphesiz sosyal medyadır. Eskiden sadece bir iki tane olan sosyal medya platformu şimdilerde çok geniş bir ağa ve çeşitliliğe sahip. Tarihi sürece baktığımızda insanlar iletişimini telsiz, telefon, radyo, resmi özel televizyon gibi iletişim araçlarını kullanıyordu. İnternet çağın yaygın olmadığı yakın döneme kadar insanlar birebir ve yüz yüze sosyal bir hayat yaşıyordu. Komşuluk, ilişikler, ticaret vb. daha yaygın ve sağlam temelleri vardı. İnternet ve teknoloji çağla beraber insan ilişkileri, sosyal hayat, arkadaşlık, evlilik komşuluk ilişkileri aile birey iletişim döngüsü tamamıyla değişti.

Sosyal medyanın çok büyük faydaları, nimetleri yararları olduğu gibi bir o kadar da zararlı yanları var. Bireyleri, toplumları ahlaki ve kültürel bir yozlaşmaya çürümeye de götürdü ne yazık ki. Bilişim çağı, teknoloji sosyal medyanın yaygınlığı devlerin toplumların ve bireylerin tüm özel ve genel mahrem bilgilerini de ifşa edilebilme, ulaşma kolaylığı elde edilmiştir. Sosyal medyanın bu konuda en çok da rızaya dayanarak ve bilerek isteyerek bir şeylerin yapıldığı bir mecra haline gelmesidir. Son dönemde bir sosyal medya çılgınlığı ve beraberinde ifşa ile dezenformasyon sureci yaşanıyor. Sosyal medyada beden ifşasının önü arkası kesilmiyor. Sosyal içtimai bir çürümüşlük ve çöplüğün içerisinde debelenen bir toplum yaratılıyor adeta. Aileler zarar görüyor, evliliklerde tehlike çanları çalıyor bireysel intiharlar hat safhada.

Televizyonlarda, sinema ve dizilerde beyaz perdede kendini gösteren bu durum ve yozlaşma giderek sosyal ağ aracılığıyla diğer sosyal medya platformlarına da yansıdı. Şüphesiz bu sosyal medya platformun içerisinde en çok Tik tok, Instagram gibi geniş bir ağ kitlesine sahip kuruluşlar insanları toplumu ve devletleri etkiledi.

Üzerinde durmak istediğim konu Instagram ve insanların beden ifşası üzerinedir. Sosyal medyada beden ifşasının çok çeşitleri vardır. En üzücü olanı ise çocuk istismarıdır. Instagram ve Tik tokta en çok kadın bedeni üzerine bir ifşa ve istismar söz konusu. Bedenini pazarlayanlardan tutun da her türlü göstermelik ahlak dışı paylaşım, video içeriği ve cinsel ticaretin olduğu birer mecra haline geldi. Sosyal medya özellikle Youtube, Instagram ve Tik Tok insanların, şirketlerin, firmaların ve bankaların ticaret alışverişleri, alim satım ve parasal kaynakların bir yeri haline geldi. Fakat bunun yanında sosyal medya mecrası beden ifşası gibi ahlaki ailevi ilişkilerin olumsuz etkilendiği bir ortam haline geldiği de apaçık ortadadır.

Son günlerde insanlar, kendilerini çeşitli hallerde paylaşıp insanlara göstermenin yanında ailelerini, ev hallerini özel durum ve mahrem hallerini de paylaşıp ifşa ettikleri bir gerçek. Bu kişisel, ailevi toplumsal bir yıkımın eşiğine getirmekle kalmıyor büyük bir ahlaki çöküşün içerisine sürükleniyor devletler.

Özetle sosyal medya hem iyi hem kötü hem faydalı hem de faydasız bir mecra ve yeni küresel dünyanın teknolojik çağın bir parçasıdır. Kim nasıl istiyorsa ve kendini ve sosyal medyasını kontrol edebilme kabiliyetini gösterirse başarılı olur. Sosyal medya bir su misalidir elinde tutmasını bilmezsen dökülür gider. Sen suya değil su senin yolunu çizer.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.