Reng-î Hakkari SHOW VAN’da

“Sanat Karanlığı Aydınlatır” Sözünün karşılık bulduğunun kanıtıdır Reng-î Hakkari

Sanatı kültür ile yoğurduğunuz zaman ortaya zengin görsel ve doyumsuz bir lezzet sunar.

Lakin “Sanat,” hem coşma, hem yadsıma işidir.

Yaşadığın coğrafyayı, kültürü, yaşamı, var oluşun çeşitli olgularını sanat ile birleştirince, işte oradan bir Reng-î Hakkari çıkar. Belki biraz iddialı bir laf diyebilirsiniz, ancak son birkaç yıldır ilimizde kültür ve sanat alanında ciddi adımlar atmış ve çok güzel başarılar elde etmiş bir sanat topluluğudur Reng-î Hakkari.

Önceki yazılarımda sıklıkla böylesine üretken ve Hakkari kültürü yanında çeşitli toplumlara ve bölgelere ait folklorik yaşamı da işleyerek bir bütün haline getiren Reng-î Hakkari’ye sahip çıkılması gerektiğini ifade etmiştim.

Bu gün bu sanat topluluğunun ünü sadece ilimizin değil, ülkemizin de sınırlarını aşmış durumdadır. Hakkari de yaptıkları birkaç gösteriyi izleme şansım olmuştu, ancak sonraki süreçte başka illerde yaptıkları gösteriler ve her gösteriyi bir tık ileriye götürerek, emeğin, kültürün, sanatın gücünü net bir şekilde gösterdiler.

Hakkari’nin öznesi olan “Debgbej’lik” ve bunun yanında Hakkari Hükümdarları Mir’lerin yaşamları ile çeşitli ritüelleri birleştiren yeni oyunları ise göz dolduruyor.

Bu durum Reng-î Hakkari sanat topluluğunun işlerini ne kadar ciddiye aldıklarını ve temsil ettikleri kültürün yükünün ağırlığının farkında olduklarını gösteriyor.

Yeni kattıkları ile bu güne kadar hiçbir yerde oynanmamış ve gösterimlere girmemiş oyunlarla karşınıza çıkıyorlar.

İşte bu enerjik ve bir o kadar da başarılı sanat topluluğu bu hafta (14 ocak 2020) Salı günü Van ilinde Atatürk Kültür Merkezi, Devlet Tiyatroları salonunda izleyici ile buluşuyor. Van ve Van da ki Hakkari’li lerin bu sanat şölenini kaçıracaklarını sanmıyorum. Lakin bu muhteşem görseli izlemeye bizler Hakkari den geleceğiz.

Tabi bunların hiç biri tesadüf değil, tam aksine büyük bir özverinin ve emeğin ürünüdür.       Bu bağlamda topluluğun içerisindeki oyuncuların ağabeyi, arkadaşı, dostu ve hepsinin enerji kaynağı, Reng-î Hakkari’nin kurucu müdür kıymetli dostum sevgili Ayhan Tunç’u tebrik ediyorum.

Ayrıca böylesine başarılı ve bütün gösterilerinde Türkiye’yi yansıtan, kucaklayan sanat topluluğuna Hakkari Valisi Sayın İdris Akbıyık’ın destekleri yadsınamaz. Kendisine Hakkari adına ve şahsım adına teşekkür ediyorum.

SANAT MİR MİLLETİN YAŞAM DAMARIDIR.

HAYDİ VAN ! Kendinizi bulacağınız bu şölene davetlisiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.