Şükrü Bingöl

Şükrü Bingöl

Oyun ve spor şu an her zamankinden daha önemli

Ebeveynler, eminim bunu kabul edeceksiniz; mevcut dijital jenerasyondan daha 'aktif' bir çocukluk geçirdik!

Ekranların(sosyal medya/tv/internet) yaygınlaşması ve artan bağımlılıktan dolayı, çocukları dijital cihazlardan uzaklaştırmak hepimizin bir görevidir. Dikkat çekici dijital oyunlar ve aktivitelerden dolayı çocukları gerçekten suçlayamayız,

Çocuklarınıza hem zihinlerini hem de bedenlerini beslemelerine fırsat vermekten daha iyi bir şey yoktur!

COVID- 19 nedeniyle okullar kapalıyken, aileler çocuklarını meşgul etmek, aktif tutmak ve eğlendirmek için çeşitli yollar arıyorlar. Ülkedeki bazı ilköğretim okulları ilk kez uzaktan eğitim almaktadır. Okullar sanallaşırken (eğitim-öğretim sanal ortamda devam ederken), öğretmenler çocukları meşgul(eğitme) etme konusunda ve çocukları(onları) zinde tutma konusunda destek arıyorlar.

Çocukları aktif tutmak, birbirleriyle etkileşime girmelerini sağlamak ve öğretmenleri bu konuda desteklemek için oyuna ve spora ihtiyaç vardır. Bu süreç zarfında çocukların oyuna ve spora dâhil olmalarına yardımcı olmak için uzmanlık görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Spor, çocukların fiziksel becerilerini geliştirmelerine, arkadaş edinmelerine, eğlenmelerine, takım bilinci edinmelerine, çalışmasını öğrenmelerine, adil olmayı öğrenmelerine ve benlik saygısını geliştirmelerine yardımcı olur. Ebeveynler, çocuklarının iyi bir sporcu olmalarına yardımcı olmak için aktif bir rol üstlenmelidir. Çocuğunuzun spordan en iyi şekilde yararlanmasını istiyorsanız bu sürece aktif olarak dâhil olmanız gerekir.

Çocuklar için oyun ve fiziksel aktivite; depresyon riskini azaltır, kemik sağlığını geliştirir, düzgün bir fiziksel gelişime ve akademik performansa katkıda bulunur. Küçük yaştaki çocuklarımızda düşük / fazla kilolu olmak gibi sağlık sorunlarını önlemek bizim için hayati önem taşımaktadır.

Fiziksel aktiviteyi video oyunu kadar heyecan verici hale getirirsek, bu egzersizler nedeniyle çocuklarınızın beynine salınan endorfinlerin faydasını da görmüş olacaktır. Bu hormon onları dijital aktivitelerin asla yapamayacağı şekilde olumlu, mutlu ve iyi hissettirecektir.

Zamanla çocuğunuzun bir branşa doğru doğal bir eğilim göstereceğini göreceksiniz. Ne izlediklerine bakarak, ileride hangi sporları yapacaklarını (oynadıkları video oyunlarına dikkat ederek) anlayabilirsiniz. Ve bu spor oyunlarını sık sık onlarla oynayın.

Doğru planlayın:

Gün içinde herkesin ruh haline ve boş zamanına uygun belirli bir zaman seçtiğinizden emin olun.

İlerlemeyi izleyin, grafiklendirin ve ödüllendirin:

Tamamlanan tüm egzersizleri ve oyunları takip edin, hatta çocuklar tarafından yapılan egzersizle ilgili başarıları planlayın ve en çok başarıya sahip çocuk veya aile üyesi için aylık küçük bir ödül alın.

Sonuç:

Bu ipuçları doğru bir şekilde takip edilirse, kısa sürede, çocuklarınız fiziksel egzersize katılmaktan zevk alacaktır.

Daha sağlıklı mutlu ve sosyal çocuklar yetişecektir.

Sanal oyunların esiri olmaktan kurtulacaklardır.

Ayrıca, küçük yaşlardan itibaren fiziksel egzersizin önemi çocuklarınız tarafından anlaşılmış olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar