KİM NE YAPMALI NE YAPMAMALI!!!

Değerli okuyucularımız haftalardır sizlere ilimiz amatör futbol branşı ile uğraşan futbola gönül ve  emek veren tüm zamanlarını genç futbolcularımıza ve takımlarına ayıran spor adamlarımız yöneticilerimiz ve antrenörlerimizin sevdalısı oldukları işi yaparken çektikleri çileleri dillendirmeye çalıştık. Peki sevdalısı oldukları bu işle uğraşan değerli hoca ve yöneticilerimizin çektikleri bu çilelerini sonlandırmak için kurumlarımız esnaflarımız ilimizin ileri gelen insanları ve çocuklarımızı bu hocalara gönderen biz velilerin üzerine düşen görevleri hiç düşündük mü, bizlerde bu toplumun bu çile oluşumunun bir yerinde var mıyız ve acaba bizimde üzerimize düşen bir sorumluluk var  mi diye düşündük mü hiç? Yoksa çocuklarımız gitsin futbol oynasın eğitimini alsın gelişimini tamamlasın da orda hocalar ne sıkıntı çekmiş eğitimini alırken ekipmanları tam mı değil mi, antrenman eşofmanı kramponu var mı yok mu, diğer ekipmanları tam mı, idman sonu maç sonu yeme içmesi alması gereken su ihtiyacı var mı yok mu diye hiç sorduk mu kendimize?

Evet değerli futbol severlerimiz takımlarımızın sizlerinde malumu sıkıntıları sorunları haddinden fazla. Neticeye bakarsanız hepsi bu işi batı illerinde çalışan diğer kulüpler gibi en iyi imkânlarla profesyonelce yapmak istiyor hatta takımlarla uğraşan hocalarımızın birçoğu bende başta olmak üzere üst düzey eğitimler ve diplomalar alıp büyük bir donanıma sahip olarak bu işi yapmaya gayret ediyoruz. Ancak ilimizin gerek tesis imkânları olsun gerek biz kulüplerin kurumsallaşmada ki sıkıntısının yanı sıra ekonomik sıkıntılar da üzerine gelince içinden çıkılmaz bir karmaşık sorunlar yumağı ile iç içe kalıyoruz.Peki kim ne yapmalı ,ne yapmamalı ki bu sorunlar yumağından kurtulup kulüplerimizi gençlerimize çocuklarımıza faydalı bir eğitim imkanı verebilsin.

Her şeyden önce burada en büyük sorumluluk Kamu kuruluşlarımıza düşmekte bana göre. Netice de sosyal birer faaliyet olan sporun her dalını sosyal devlet ilkesi gereğince bu iş alanına giren kurumlarımızın üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Bunda da tabidir ki yasal olarak kendi alanına giren kurum olan belediyemizdir. Uzun yıllardır hakettğimiz ancak son iki yılda ancak  yeni yeni kavuşabildiğimiz  alt yapı ve çevre düzenlemeleri vazifesini Sayın Cüneyt EPÇİM’in başkanlığında en güzel şekilde gece gündüz dur durak bilmeden yerine getiren belediyemiz yasal olarak mevzuatı gereği görev ve sorumluluk alanına giren spora da el atması beklediğimiz ilk kurumumuzdur. Tüm batı illerinde yasal sorumluluğu gereği kulüplerin gerek tesis gerek malzeme ekipman ve gerekse de maddi anlamda sıkıntılarını gideren ilk kurum belediyelerdir. Bizler kısa sürede ilimizde güzel işler yapan ve herkesin gönlünü kazanmasını bilen sayın Cüneyt EPÇİM’den  spora el atmasını ve kulüplerimizin yaşadığı sıkıntılara kalıcı çözüm üretmesini büyük bir inançla bekliyoruz. Peki ne yapabilir belediyemiz. İlk olarak en çok yaşadığımız sıkıntı saha ve tesistir. O nedenle ilimizin nüfusu ve faaliyet gösteren kulüplerimizin sayısı göz önünde bulundurularak en az iki tane antrenman ve müsabakaların yapılabileceği standartlara uygun stad yapılması en öncelikli iştir. Bu stadyumlar yapılırken her futbol kulübüne duş ve giyinme odalarının olduğu bir bölüm mutlaka ayrılmalı ve sorumluluğu kulüplere tahsis edilmeli.  İkinci olarak kulüplerimizin bütünün boş zamanlarını antrenmanlar sonrası zamanını geçirebileceği bir kamp ve dinlenme mekânı yapılmalı. Burada kulüp yöneticileri futbolcular ve antrenörler birlikte vakit geçirebilmeli burada kafeterya yemekhane kütüphane fitness salonu toplantı salonları sinema ve profesyonel bir kulüp tesisinde olması gereken ne varsa yapılmalı ve idmanlar sonrası ve ligler oynanırken müsabakalar sonrası takımlarımızın burada yemek yiyebilmesi sağlanmalı. Böylece her idman ve maç sonrası bu imlanı yerine getirebilmek için  kulüplerimiz kapı kapı dilenmekten kurtulur.

Valiliğimiz ise her yıl kamu kaynaklarından spor kulüplerimize bütçe aktaran en önemli kurumumuz. Tabi bunu yaparken ilimize gelen valilerimizin babacanlığı ve spora olan tutkunlukları yanı sıra ilimiz gençliğine olan geleceklerini en iyi şekilde şekillendirme misyonunda üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktalar. Yine valililiğimiz her yıl cüzi miktarlarda da olsa yardımı kesmeden desteklerini sürdürmeleri gerekir. İlimize yeni atanan valimizle kısa sürede olsa ayaküstü yaptığım görüşmede gördüm ki sayın valimiz spora ve sporcuya desteklerini en iyi şekilde sürdüreceği inancı yarattı bende. Çünkü gördüm ki kendisi sporu sporcuyu ve gençliği çok sevmekte. Buradan sayın valime uzun vadede sıkıntılarımıza çözüm üretecek bir proje sunmak istiyorum. İlimizin merkezinde uygun bir kamu alanında büyük bir halı sahanın yapılması tabi işletmesi ve bakımı valiliğimizde olacak şekilde olması ve burada elde edilen gelirin futbol kulüplerimize eşit şekilde her ay düzenli dağıtılması yerinde olacak olan bir projedir. Hem kulüplerimiz için bir mekan olur hem de valiliğimizin kasasından ekstra bir yük çıkmamış olur. Böylece kulüplerimizde her yıl valiliğimizin kapısında dilenci konumundan kurtulmuş olur. Ayrıca bu proje sayesinde kalıcı bir gelir eşit şekilde kulüplerimize dağıtılarak onların sıkıntılarını uzun vadede çözer.

Gençlik Ve Spor İl müdürlüğümüze düşen görevde ilk olarak acilen proje aşamasına gelen Şehir stadının merkeze karayollarının yeri ya da mini kent alanına taşınmak suretiyle bir an önce inşaatına başlanması gerekmektedir.  Mevcut konumda olan Merzan sahasının alanın uzatılarak etrafının tribünle çevrilmesi ve tribün altlarında kulüplerimize birer oda tahsisi etmesi gerekir. Ayrıca şuan ki tesis binasının yeri aşağı kaleye götürülerek üzerinde tribün yapılmalı. Ayrıca bir kompleks yapılıp içinde yemekhane yatakhane duş odaları soyunma odaları malzeme odaları vs. olan bir tesis yapılarak üst ligde ilimizi temsil eden takım kim olursa ona tahsis edilmesi isabetli bir yatırım olacaktır.

Üniversitemiz ise bir an önce ilimize BESYO bölümü kazandırmalı ve burada iyi akademisyen eğiticiler istihdam ederek birçok genç sporcuyu ilimize taşımalı. Ayrıca kampüs alanında müsabakaların yapılabileceği standartlara uygun bir saha ve kulüplerin idmanlarını eğitimlerini yapabileceği bir sosyal tesis mutlaka yapmayı düşünmelidir. Ayrıca açacağı Besyo bölümü ile kulüplerimize akademik eğitimler ve danışmanlıklar yaparak da ilimiz futboluna ciddi katkılar sunabilir.

Son olarak da sivil toplum kuruluşlarımızın ve işadamlarımızın da elini taşın altına koyarak kulüplere maddi manevi desteklerini esirgememeleri kimin elinden ne gelirse yapması gerektiği inancındayım. En son noktada kitlemiz olan sporcularımızın velilerine gelince onlar da muhakkak suretle çocuklarını spora teşvik etmeli.Onları spordan uzak tutmamalı ve çocuklarını teslim ettikleri takımların idmanları maçları ve eğitim sürecini takip ederek çocuklarının gelişimini hem takip etmiş olur hem de bilinçli kültürlü sporcu yetişmesinde ve  sporu toplumumuzun bir parçası haline getirmede büyük katkı sunarlar.

Bu vesile ile spora tamamen katkı sunmak amaçlı şahsi fikirlerimi paylaşırken umarım haddimi aşmamış ve hiçbir kimseyi kurumu ya da kuruluşu rencide etmemişimdir. Tamamen iyi niyet ile yazdığım bu fikirlerimde birilerini ya da kuruluşu rencide etmiş isem şimdiden affola… En kalbi saygı ve sevgilerimle……

  

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar