İYİ ŞEYLER DE OLUYOR

Hakkari'ye dışarıdan bakıldığında, sanırsın ki orada sürekli savaş var, olaylar var, insanlar ölüyor.

Sanki her an sokaklarda bombalar patlıyor, yaşam yok, karşılıklı cepheler var gibi görünüyor. Çünkü ulusal medya böyle gösteriyor. Çünkü yıllardır reyting rekorlarına kurban ettikleri ve üzerinden rant devşirdikleri bir yer haline geldi Hakkari. Hakkari'yi böyle göstermek onların pastasını büyüttü.

Evet yaklaşık 35 yıldır bu bölgede olaylar yaşanıyor. Zaman zaman diğer illerde de olduğu gibi Hakkari'de de daha sıkıntılı günler yaşandı.

Ancak bu durum Hakkari'de güzel şeylerin olmadığı anlamına gelmiyor. Asırlarca Edipler diyarı olarak bilinen Hakkari'de çok güzel şeyler de oluyor. Bir çok spor alanında, ulusal ve uluslararası başarıları azımsanmayacak kadar sporcularımız var. Çok iyi tiyatro ve sinema sanatçılarımız var. Fotoğraf, resim, heykeltıraş, karikarörist, yazarlarımız var. Sanatın her alanında ciddi anlamda başarıları devam ediyor.

Ayrıca eşsiz doğasının verdiği doğal şarlarla da doğa sporlarında her geçen gün gelişiyor. Bunun en büyük örneği 26 Mart 2017 Pazar günü Hakkari Kayak merkezinde yapılan "Kar Festivali"dir.

Dağların kenti olan Hakkari, yılın altı ayı karlı geçer. Yüksek kar debisine sahip bir ketin belki de en olmazsa olmazı kar sporlarının gelişmesi ve kayak merkezinin olmamasıdır. Yıllarca kayak sporunda hiç bir alt yapısı olmayan ilimizde onlarca milli kayakçı ve dünya şampiyonları yetişti. Şimdi ise küçükte olsa bir kayak merkezimiz var ve geliştirilmeye müsait alanları mevcut.

Kayak merkezinin geliştirilmesi ve büyütülmesi yönünde, kendisi de iyi bir doğa sporları sporcusu olan Hakkari valisi Sayın Cüneyt Orhan Toprak'ın yoğun çalışmaları olduğunu görüyoruz. Umarım bu çabalar yakın zamanda cevap bulur ve bahar ayında yapılan kar Festivalinin uluslararası seviyeye çıkarılması sağlanır.

Hakkari de iyi şeyler de oluyor dedik. Bunu söylerken de maalesef basının ilgisizliği, her zaman Hakkari halkını üzmüştür. Bir çocuğun taş atması bütün gazete ve televizyonlara manşet olurken, bahar ayında düzenlenen, Kar Festivalinde uluslararası derecelere sahip sporcuların katılımı ve bir çok alanda yapılan yarışmalar, aktiviteler, organizasyonu yapan kurumların üstün gayretleri ulusal basın tarafından haber değeri taşımadı sanırım. Bazı gazetelerin internet sayfalarındaki bölgesel haber sayfalarının dışında...

Oysa ki Hakkari de basına emek veren muhabir arkadaşlarımız tam bir basın ahlakı profesyonelliği ile, iyi veya kötü demeden haber değeri taşıyan her konuyu canla başla belgeleyip ilgili merkezlerine gönderiyorlar. Ayrıca yapılan festival gibi güzel bazı şeyler olunca, daha büyük sorumluluk ve keyifle yapılan güzel şeylerin halka ulaşma yolunda emek veriyorlar. Ve ne yazık ki bir çok zaman genel merkezleri bu emeklerini görmezden geliyor...

Ve ben bu satırları yazarken, sorumsuz bir gazete, bu günün (28 Mart 2017) manşetine "Hakkari'de 14 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi" şeklinde haber yapmış ! TAKDİR SİZİN

KAR FESTİVAL

Her yerde bahar çiçeklerinin açtığı Mart ayında Hakkari'de Kar Festivali düzenlendi. 26 Mart 2017 Pazar günü yapılan festivali özetleyecek olursak;

Demek istenirse iyi şeyler de yapılabiliyor türünden bir çalışma.

* Hakkari Valiliği, Hakkari Üniversitesi, Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü ve resmi kurumların desteği ile son yılların en iyi organizasyonu gerçekleştirildi.

* Festival alanının düzenlemesi, yapılacak yarışma ve aktivitelerin zamanında yürütülebilmesi için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal ve ekibi kayak merkezine resmen kamp kurdular.

* Festival günü resmi kurumların araçları ile eski hükümet konağı önünden halk ücretsiz servislerle festival alanına taşındı.

* Festival alanının girişinde iyi bir organizasyon göze çarpıyordu, araç parkının hemen solunda açılan resim sergisi ise sanatın her yerde sergilenebileceği ve sanatın etkin gücünü his ettiriyordu.

* Halkın yoğun ilgi gösterdiği festivalde kültürel ve sportif yarışmalar yapıldı. Kayakçı sporcuların meşaleli gösterileri ile açıldı. Ardından halk oyunları ile devam etti.

* Kayak pisti, çevresi, pistin alt kısmındaki düzlük alanlar ilk defa bu kadar düzenli ve düzgün kar makinesi ile ezilmiş ve kullanılabilir hale getirilmişti. Bu da vatandaşların neden her hafta sonu bu kadar geniş pist alanları açılmıyor sormasına sebep oldu;

* Üniversitesin rafting botları gençlerin ve çocukların en büyük eğlencesi oldu. Bolca akarsulara sahip olan Hakkari de yeterince rafting yapılamıyor ama, kar raftingi bu gün gerçek anlamda gençleri eğlenceye doyurdu.

* Festival oldukça hazırlıklı ve koordineli yürütüldü. Bir çok spor alanında yarışmalar ve aktiviteler düzenlenirken. Bir yandan karda voleybol maçları yapılırken, sahanın hemen gerisindeki yamaçta karda rafting yapıldı.

* Amerika'da oynanan beyzbolun atası olan ve Hakkari nin mahalli oyunlarından “Şekane” oynanırken, diğer yamaçta kadınların simitle kayma yarışmaları vardı.

* Kimsenin pek farkında olmadığı, ancak il dışında neredeyse katıldıkları her müsabakada derece getiren gizli kahramanlar güreşçi sporcular,karlar üzerinde karakuçak güreş şov yaptılar.

* Festivale Yüksekova ilçemizden gelen kayaklı koşu sporcuları profesyonellikleri ile göz doldurdu. Çok sayıda Türkiye birincilikleri yanında, Avrupa ve dünya dereceleri olan sporcularımız, festival programı içerisinde yarıştılar. Aldıkları dereceler onlar için sadece eğlencenin bir parçası oldu. Lakin uluslar arası dereceleri yanında bu sadece kendi halkının takdiri demekti.

* Festivalin başından sonuna kadar ciddi bir kahraman ordusu vardı. Her faaliyetin can alıcı noktalarında hep onlar vardı. Bazen kayak yarışlarının yapıldığı alanlarda güvenlik, bazen oyunların yapıldığı alanın koordinatörleri, yemek dağıtımından araç parkının organizasyonuna kadar. Her alanda büyük bir özveri ile çalıştılar. Bu gizli kahramanlar elbette ki Gençlik merkezinin genç gönüllü ordusuydu.

* Bütün bu gayretli çalışmaları yanında asıl görülmesi gereken, takdire şayan çalışma da yine bu genç yeteneklerin eserleri idi. Resim sergisi gerçekten çok başarılı çalışmalarla doluydu. Ha bana sorarsanız hak ettiği ilgiyi gördümü? Hayır.

Lakin bu gün gibi güzel bir havada insanlarımızın ilgisini eğlence, halay ve mangal daha fazla çekti.

Sosyal yaşamın ve aktivitelerin çok az olduğu ilimizde, böyle bir festivalin ne kadar önemsendiğinin şahidi olduk.

Umarım bundan sonra her mevsim buna benzer festivaller, şenlikler, spor aktiviteleri düzenlenir. Bu aktivitelere resmi kurumlarla birlikte STK' lar, spor kulüpler ve dernekleri, ötekileştirmeden, karşılıklı anlayış ve tahammül içerisinde dahil edilerek yapılması temennisiyle

DEMMEKİ İSTENİRSE İYİ ŞEYLER DE YAPILABİLİR...

basliksiz-1-004.gif

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.