HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ. . .

Yıllar önce Hakkari’de bir üniversitenin kurulması fikri bile halk arasında büyük heyecan yaratıyordu. Nihayetinde 2008 yılında Hakkari Üniversitesinin ilk adımları atıldı. Çıkan yasa ile artık Hakkari’de de bir üniversite olacaktı.

Üniversitenin kurulması halk arasında büyük memnuniyet ile karşılandı. Hakkari üniversitesinin kurulması için ivedilikle adımlar atıldı. Kurucu rektörün ataması ile idari ve akademik kadro oluşturuldu.

Ancak üniversitenin fiziki yapısı ile ilgili gelişmeler istenen düzeyde olmadı. İlk rektör döneminde ciddi yer tespit çalışmaları yapıldı. Kampüs alanının kurulması için sürekli çalışmalar devam etti. Eş zamanlı olarak derslik ve idari binaların işlevselliği için kiralama yoluna gidildi.

İlk dönem fiziki anlamda bir çok sorun ile karşılaşılırken akademik, sosyal, kültürel ve sportif noktada ciddi çalışmalar yapıldı. Bir çok konferanslar düzenlendi. Uluslararsı konferanslarda ve bilimsel çalışmalarda Hakkari Üniversitesi temsil edilir oldu.

Kültürel, sosyal ve sportif alanda da aynı şekilde etkili çalışmalar yapıldı. Bizatihi içerisinde bulunduğum bir çok sanatsal ve sportif faaliyet ile ulusal ve uluslararası arenada Hakkari Üniversitesi temsil edildi.

Üniversitenin ilk dönemi her alanda aktif ve etkili bir şekilde ilerlerken. İkinci rektör zamanında ise tam bir hüsran yaşandı.

Hakkari Üniversitesi ikinci rektör döneminde her geçen gün gerilerken, fiziki yapı tamamen dağıldı. Kiralık binalardan çıkarılan idari hizmet birimleri inşaat alanına ve çamur deryasına sokuldu. İhaleler durduruldu, akademik kadro dağıtıldı ve bölümler birer birer kapanmaya başladı. İdari personel arasında mobbing uygulamaları,  büyük bir güvensizlik, moral bozukluğu oluştu. Yolunu bulan üniversiteden kaçmaya başladı. Hal böyle iken üniversite kapanma noktasına getirildi. Bu da dönemin rektörünün bu alanda ne kadar yetersiz olduğunu gösteriyordu.

Her alanda hızlı bir şekilde gerileyen üniversitemiz üçüncü döneminde, yani Rektör Prof. Dr Ömer PAKİŞ döneminde yeniden toparlanmaya başladı.

Hatta yeniden dirildi. Kampüs alanının ihaleleri iptal edilmiş, müteahhit işi yarıda bırakıp kaçmış, kiralık binalar boşaltılmış, rektörlük idare binası inşaat alanının çamurları içerisinde, bölümler kapanmış ve akademik kadrolarda ciddi azalma meydana gelmişken Rektör Pakiş tamamen bir enkaz devraldı.

İşe hızlı başlayan Pakiş, öncelikle Toki idaresi başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklar arasında mekik dokudu. İlgili ve sorumlu daire başkanları ile birlikte hızlı bir toparlama ve diriltme mücadelesine girdiler.

Hakkari üniversitesi gerçek anlamda dirilişe geçti. Üniversite yeniden kurulmaya başlandı. İnşaat ihaleleri hızlandırıldı, İlk etap ihalesi yapıldı ve Hakkari kış şartlarında bile inşaat hızla devam etti. Yaklaşık bir sene içerisinde teslim edilebilir duruma getirildi. Yanılmıyorsam ilk etap kampüs alanı Haziran ayında teslim edilecek.

İkinci etap ihalesi yapıldı ve böyle giderse bir sene sonra o da tamamen bitecek. İşte yürek ile, bilgi ile doğru adımlarla ve doğru koordinasyon ile işlerin ne kadar hızlı geliştiğinin kanıtıdır bu durum.

Ayrıca Rektörlük idari birimleri kampüs alanı çamurlarından çıkarıldı. Beş yıldızlı otel konseptinde yapılan ve ne yazık ki önceki rektör döneminde atıl vaziyette olan sosyal tesisler binası Rektörlük idari binası ve Misafirhane olarak hizmet vermeye başladı.

Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş bir yandan üniversitenin fiziki durumunun hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlarken, diğer yandan akademik alanda da önemli çalışmalara imza attı. Kapanan bölümler yeniden açıldı. Hatta yeni bölümler açıldı. Öğretim üyesi ve öğretim görevlisi kadrolarını güçlendirdi. İdari personel noktasında doğru adımlar ve görevlendirmelerle iş ve işleyiş hızlandı. Genel sekreterden daire başkanlarına ve bütün birimlere kadar yeniden bir çalışma şevki doğdu.

Üniversitenin akademik ve idari personeli içerisinde aidiyet duygusu gelişti. Sahiplenme arttı. Projeler art arda gelmeye başladı. Bir yandan ilin kaderini değiştirebilecek adımlar atılırken, diğer yandan kültürel, sanatsal ve sportif aktiviteler yapılmaya başlandı.

Artık Hakkari Üniversitesi sadece üniversite işlerini değil, Hakkari’yi ilgilendiren her alanda etkili adımlar atmaya başlandı.

Hakkari Meydan medresesi yıllardır atıl vaziyette iken, restorasyonu yapıldı, çevresi düzenlendi ve Hakkari kültür ve sanat evini ilimize kazandırdı.

Şemdinli ilçemizde bulunan Nehri Kayme Sarayının yeniden ayağa kaldırılması ve kentin inanç turizmine kazandırılması için proje ortaklığı yaptı ve fiilen destek verdi.

Bir çok alanda çeşitli konferanslar düzenlenmeye başlandı. Lakin Mayıs ayının ilk haftasında “Cumhuriyet Devrinin Serhat Vilayeti” konulu Hakkari Uluslararası Sempozyumu yapılıyor.

Bütün bunlar yapılırken kentin tanıtımına büyük katkı sağladı. Tanıtım filmi ve kitapları yapıldı. Hakkari adına il dışında ve yurt dışında çeşitli sanatsal, sportif aktiviteler yürüten bütün kurum kuruluş, stk ve şahıslara imkanlar dahilinde destekler vermeye başlandı.

Yetmedi tabi. Üniversitenin asıl önemli unsuru olan öğrencilerin de ilimize gelmesi ve ilimiz genelinde üniversite çağına gelmiş gençlerimize ulaşması noktasında tam bir seferberlik başlatıldı.

“Hakkari Üniversitesi Kariyer Günleri” kapsamında çeşitli alanlarda çalışmalar hızla sürüyor. Hakkari merkezdeki bütün liseler akademisyenlerin ablukasına alındı. Gelecek nesillere Hakkari üniversitesi anlatıldı. Yüksekova, Çukurca, Şemdinli ve Derecik ilçelerine akademisyen kadrolarla kalabalık şekilde ziyaretler gerçekleştirildi. Konferanslar ve tanıtım günleri düzenlendi.

Bu da yetmedi, hedefi büyütüp yurt dışından ilimize  öğrenci gelmesi için , sınırdaşımız olan iki ülkeye gidilerek üniversitelerle görüşmeler yapıldı, anlaşmalar imzalandı, Hakkari üniversitesi tanıtımı yapıldı.

Hatta ben bu satırları yazdığım saate bile Hakkari üniversitesi heyeti Rektör Hoca öncülüğünde, üst düzey temsiliyet ile Kuzey Irakta çeşitli temaslar ve tanıtım faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Geçmiş yıllarda birilerinin rant kapısı olarak gördüğü üniversite şimdi yeniden bir bilim ve ilim yuvası olma kimliğine kavuşuyor.

Tabi buradan sadece yapılanların küçük bir kısmını sizlerle paylaştım. Daha yapılacak çok şey var. Öğrenmek istediklerinizi, lütfen üniversitenin internet sitesinden göre bilir, takip edebilirsiniz.

Hatta bizzat üniversiteye gelip yerinde görebilirsiniz.

Hakkari Üniversitesi bizim. Hakkari halkı destek verdikçe daha da iyi şeyler yapılacaktır.

EDİPLER DİYARI HAKKARİMİZİN GELECEK KUŞAKLARI, NEDEN YENİ EDİPLERİN VE BİLİM ADAMLARININ YETİŞMESİNE ÖNCÜLÜK ETMESİN.

img_3452.jpgimg_3455.jpgimg_3417.jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum