HAKKARİ CORONA’YA HAZIR MI?

Evet dünyayı kasıp kavuran bu illetin bu güne kadar ülkemize ulaşmamış olması ve sadece bir vakanın tespit edilmesi mevcut durumda sevineceğimiz bir durumdur.

Ancak ülke olarak İtalya ve İran’nın düştüğü hataya düşmemek (ki her iki ülke ilk başta ciddiye almadılar)  adına çok önceden önlemlerin alınması hayati bir karardır. Corona Virüs’ün yayılmaması için devlet olarak şimdiden ciddi önlemler alınmaya başlandı.

Okulların dönem tatilinin öne çekilmesi, spor ve çeşitli müsabakaların seyircisiz oynatılması veya iptal edilmesi önemli adımlardır. Elbette ki önceden alınan önlemler bütün ülkeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Peki Hakkari’de ne gibi önlemler alınıyor veya alınacak?

Bana göre Hakkari de Corona Vürüsüne karşı önlemlerin en kolay alına bileceği şehirdir. Malum şehrin giriş ve çıkışı sadece bir noktadan yapılıyor. Yani Depin kontrol noktasında gerekli tedbirler alındığı zaman şehir de alınacak önlem minimize edilmiş olur.

Yıllardır en büyük sıkıntılardan biri olan Şehrin tek noktadan giriş çıkışı bu sefer belki de toplum olarak hepimizin sağlığına katkı sunacak olması da ilginçtir.

Ülke olarak alınan tedbirlerde Hakkari’yi doğrudan ilgilendiren ve ciddi anlamda fayda sağlayacak etkenlerden biri de İran ve Irak sınır kapılarının kapatılmış olmasıdır. Tabi burada dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta kaçak geçişlerin önlenebilir olmasıdır.

Kent merkezinde bazı küçük çalışmalar göze çarpıyor. Belediye ekipleri park ve caddelerde kısmi dezenfektasyon çalışmaları yapmaya başladılar. Ancak ekip ve çalışma alanlarının yeterli olduğunu düşünmüyorum. Daha çok uzman ekipler ile şehrin her bölgesine ulaşma noktasında ekiplerin çoğaltılarak çalışmaların genişletilmesi gerektiği kanısındayım.

Tedbirler kapsamında özellikle toplu taşıma araçları ciddi bir şekilde kontrol altına alınması, şehir içi taşıma yapan minibüslerin içleri dezenfekte edilmesi ve kesinlikle kapasiteleri dışında yolcu almamaları sağlanmalıdır. Bu konuda denetimlerin yoğunlaştırılması hayati önem taşımaktadır.  

Sizlerin de bildiğiniz üzere Belediye’nin toplu taşıma yapmadığı tek il Hakkari’dir. Bütün mahallelere özel taşıma firmaları bu hizmeti yapıyor. Minibüsler resmen insan istifi halinde yolcuları aldıkları için Corona virüsünün ve benzeri salgınların  yayılabileceği uygun ortam oluşmaktadır.

Aynı şekilde şehirlerarası taşıma noktasında da gerekli hassasiyet ile yaklaşılmalıdır. Lakin otobüslerin gelmediği tek il Hakkari’dir. Belki de bu durumda denetimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi için de avantaj olabilir. Özellikle Van ilinden gelen araçlara daha dikkat edilerek temkinli yaklaşılmalıdır. Malum İran’lıların ciddi anlamda sirkülasyonu Van’ı bölgemizdeki en riskli İl haline getiriyor.

İl merkezinde potansiyel risk taşıyan toplu yaşam alanları (cafe, bar, oyun salonları, restoranlar, otel ve pansiyonlar) ve üretim yapan alanlar daha sık denetlenmeleri ve hijyen kurallarına uymaları sağlanmaları toplumumuzun yararına olacaktır.

Hakkari Valiliğimizin talimatı ile resmi kurumlarda ciddi bir hijyen ve dezenfekte çalışmaları başlatıldı.

Aynı zamanda son bir haftadır Hakkari Üniversitesinde bütün hizmet binalarında, dersliklerinde ve bütün çalışma alanlarında hızlı bir hijyen ve dezenfekte avı başlatıldığını görüyoruz.

Bu ciddiyetle çalışmalar devam ederse il olarak ve inşallah ülke olarak bu küresel kaosu en hafif şekilde atlatacağımıza inanıyorum.

Yüca Allah bizleri bu virüs ve benzeri musibetlerden korusun.

corona-2.png

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum