Dünden Bugüne Çukurca

Çukurca; kültürel, siyasal, sosyal, politik ve ekonomik yönden kendi özgünlüklerini barındıran ülkemizin nüfus olarak çok küçük içinde bulundurduğu farklı, soy ve ailelerden oluşan dışarıdaki insanların gözünde homojen aslında heterojen bir yapıya sahip ufak bir yerleşim birimi.

Tarihçesine bakılacak olur isek daha önceleri ilk zamanlar Amediye Beyliğine ardından Hakkari Beyliğine bağlı Mirlik şeklinde yönetilmiş olsa da daha sonrasında Piroz Bey tarafından Çukurca Mirinin gönderilmesi ile Mirliğin yerini ağalığa devrettiği, şuan hâla kısmen de ağalığın etkisinin yaşandığı bir yer.

Ağalığa değinmiş iken aslında Çukurca’da yüz yıllar boyunca yürütülen ağalık sistemi Güneydoğu’daki herhangi bir yerde yürütülen feodal sömürü üzerine kurulan düzenin aksine daha demokratik diyebileceğimiz bir yönetim modeli şeklindeydi. 1953’te Hakkari’ye bağlı bir ilçe statüsünü aldı. Hâliyle bu tarihten itibaren ilçenin yönetimi belediye başkanlarının elinde olacaktır. İlk zamanlar her ne kadar belediye başkanlığı ve ağalık bir dönem beraber yürütülmüş ise de daha sonraki dönemlerde yapılan seçim sonuçlarında farklı partilerden farklı kişilerce belediye başkanlığı görevi yerine getirilmiştir.

Yapılan seçimlerde liyakat sahibi adayların ipi göğüslediği görüldü ise de daha sonrasında iktidar tarafından ilçedeki halkın tercihleri göz ardı edilerek kendine yakın liyakat ve becerisi tartışma konusu olan bazı çevrelere ilçenin kaderi teslim edilmiş oldu. Hal böyle iken bu yapıdan hizmet beklemek biraz afaki olur. Geçmişte ağalık ile yönetildiği dönemlerde bile ilçe ile ilgili verilecek kararlarda temsili demokrasi diyebileceğimiz Çukurca’nın ileri gelenlerin fikir ve önerileri dikkate alınır iken günümüzde bu durumdan uzak daha merkeziyetçi bir yönetim anlayışı ile ilçe yönetilmeye çalışılmaktadır.

Belediyecilik ve belediye hizmetleri toplumun her kademesindeki insanın yararlanma hakkının olduğu temel hizmetlerdir. Belediyenin hizmet merkezinde insan olmalıdır. Belediye insanın her türlü ihtiyacını karşılama vizyonuna sahip olmalıdır. Günümüz dünyasında yürütülen belediyecilik hizmetlerine bakıldığı zaman ilçede belediyecilik adı altında verilen hizmetlerin ne kadar yetersiz olduğu görülecektir. Sorunlar karşısında “ Bana ne “ “Beni ilgilendirmez” yerine farklılıklarımız farklı siyasi parti ve söylemlerimize rağmen bir arada yaşama iradesi gösterebilir. Geleceğe güvenle bakabilir ilçemizin huzur ve refaha ulaşmasına katkıda bulunabiliriz. Görüş ve önerilerinizi yorumlarda belirtirseniz memnun olurum. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sağlıkla kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
9 Yorum