Vanlı dağcının gözü, dünyanın en yüksek zirvelerinde

Vanlı dağcının gözü, dünyanın en yüksek zirvelerinde

10 yıldır dağcılıkla ilgilenen 30 yaşındaki Vanlı dağcı Erhan Çalışkan, farklı kıtalardaki 41 ülkede birçok zirveye tırmandı. Dağcılık ve doğa sporlarında çeşitli başarılara imza atan, Türkiye’nin En Genç Dağ Mihmandarı olan Çalışkan, dünyanın en yüksek z

Muhammet Emin Sarı / Van

1990 Van doğumlu Erhan Çalışkan, aktif olarak 10 yıldır dağcılıkla ilgileniyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü mezunu olan ve halen aynı bölümde yüksek lisans eğitimine devam eden Çalışkan, neredeyse tüm zamanını, dağcılık ve doğa sporlarına ayırıyor. Dağ tırmanışları dışında Van Büyükşehir Belediyesi’nde spor danışmanlığı ve antrenörlük de yapan Çalışkan, pandemi öncesi açtığı kurslarla şimdiye kadar 600 dağcıyı eğitti. Çalışkan, Van dışında Hatay, Gaziantep, Karaman, Bitlis, Samsun Malatya ve Diyarbakır’da da dağcılık eğitimleri verdi.

Dağ tırmanışı yanında Türkiye’de yapılan uluslararası “Spor Tırmanış ve Dağ Koşuları” müsabakalarına da katılan Çalışkan’ın bu alanda da başarıları var. 2018 yılında yapılan Erciyes Dağ Maratonu’nda Türkiye 2’cisi olan genç dağcının öğrencileri de, okul sporlarında “Spor Tırmanış” dalında üst üste 2 yıl Türkiye birinciliğini alarak hocalarının başarılarına katkı sundular.

Spor Tırmanış 2. Kademe Antrenörü ve dağ rehberi de olan Çalışkan, aynı zamanda Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun en genç dağ mihmandarı unvanını da elinde bulunduruyor.

Türkiye’deki faaliyetlerinin yanında Vanlı genç dağcı, dağ sporları ve özelikle dağ tırmanışı konusunda yurtdışındaki faaliyetlere katılıyor. Şimdiye kadar aralarında Rusya, Gürcistan, İran, Fas, Fransa, İsviçre, İtalya, Avusturya, Norveç ve birçok balkan ülkesinin de bulunduğu 41 ülkede dağ sporlarına katılan Çalışkan, Türk bayrağını dünyanın 7 kıtasının en yüksek zirvesinde dalgalanma hedefini gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

7 kıtanın en yüksek zirvesine tırmanma hedefi yolunda şimdiye kadar Avrupa’nın en yüksek zirvesi olan ve Rusya’daki Elbruz Dağı (5642m), Afrika’nın en yüksek zirvesi olan Tanzanya’daki Kilimanjaro Dağı (5895m) ve Kuzey Afrika’da Fas Atlas Dağları’na başarılı tırmanışlar gerçekleştiren Çalışkan, diğer hedeflerini gerçekleştirmek içinde sponsor arayışını sürdürüyor.

Van Havzası’nın muhteşem potansiyeli değerlendirilmiyor

Tüm dünyada yaşanan pandemi salgını nedeniyle eğitim ve dağ tırmanışlarına ara vermek zorunda kalan Çalışkan, Van Havzası’nın doğa sporları ve dağcılık potansiyeline ilişkin şunları söyledi:

“Van Havzası, dağcılık ve doğa sporları için muhteşem bir potansiyele sahip. Bölgede çok fazla dağ var. Dağcılık sporu açısından çok uygun olan bu bölgede, kaya tırmanışı, yüksek irtifa dağ koşusu, uzun duvar tırmanışı ve donmuş şelale tırmanışı gibi birçok faaliyet yapılabilir. Özelikle Bahçesaray coğrafyası her türlü dağcılık aktivitesi için uygun bir coğrafya.”

Çalışkan, Van’da dağcılık sporunun gelişmesi için şu önerilerde bulundu:
“Buradaki antrenörlerin elini taşın altına sokması gerekiyor. Sürekli aynı zirvelere, aynı yollardan giderek, yani sürekli aynı şeyleri yaparak farklı bir sonuçlar beklenmemeli. Hem tırmanış hem de doğa sporları için farklı rotalar keşfedilerek bölgenin tanıtımı yapılmalı. Böylece hem şehir dışından hem yurt dışından dağcılık sporu yapanların dikkati buraya çekilebilir.”

1-20210401084324.jpg2-20210401084324.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.