Trump: İsteseydik İran’ın tüm petrolüne el koyar, ülkeyi kontrol altına alırdık

Trump: İsteseydik İran’ın tüm petrolüne el koyar, ülkeyi kontrol altına alırdık

ABD Başkanı Donald Trump, Tahran yönetimine yönelik sert açıklamalarda bulunarak Hürmüz Boğazı’nın tamamen ABD’nin kontrolünde olduğunu belirtti.

İran’ı “başarısız bir ülke” olarak nitelendiren Trump, “İsteseydik tüm petrolüne el koyabilirdik, ülkenin tamamını kontrol altına alabilirdik” dedi.

Bugün (23 Ekim 2026) başkent Washington D.C.’de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Trump, Tahran yönetimine sert mesajlar gönderdi.

İran’ın mevcut durumda hareket alanının kalmadığını belirten Trump, “İran şu an pek bir şey yapamaz. İsteseydik tüm petrolüne el koyabilirdik. Ülkenin tamamını kontrol altına alabilirdik. Bildiğiniz gibi, Hürmüz Boğazı tamamen bizimdir” ifadelerini kullandı.

“Hürmüz Boğazı’nı İran’a kapattık”

Konuşmasının devamında İran’ı “başarısız bir ülke” olarak tanımlayan ABD Başkanı, bölgedeki petrol akışına ilişkin şunları kaydetti:

“Çok hızlı bir şekilde işi bitirebiliriz. İran başarısız bir ülkedir. Hürmüz’den istediğimiz kadar petrol çıkarıyoruz. Hürmüz Boğazı’nı onlara kapattık ancak bu kısıtlama başka hiçbir ülke için geçerli değil. Herkes petrol ihraç etmeye devam ediyor. Hatta geçen hafta, savaş öncesi dönemi bile geride bırakarak şimdiye kadarki en yüksek miktarda petrol çıkardık.”

Veriler Trump’ı doğruluyor: Sevkiyat savaş öncesini aştı

Uluslararası deniz taşımacılığı ve veri analiz şirketi Kpler’in verileri de bölgedeki enerji akışının hızlandığını ortaya koydu.

Kpler’e göre, 11-18 Ekim tarihleri arasında Orta Doğu’nun günlük ortalama petrol ve doğal gaz ihracatı 24 milyon varili aştı. Bu rakam, günlük 23 milyon varil olan savaş öncesi seviyeyi de geride bıraktı. Sadece Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleştirilen petrol ihracatı ise günlük yaklaşık 14 milyon varile ulaşarak savaş öncesi normal seyrinin yüzde 82’sini yakaladı.

Devrim Muhafızları’nın saldırılarına rağmen sevkiyat sürüyor

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun İHA, füze ve hücumbotlarla ticari gemileri engelleme girişimlerine rağmen Körfez’deki petrol sevkiyatı kesintisiz devam ediyor. Kayıtlara göre sadece bu ay içinde gemilere yönelik yaklaşık 30 saldırı gerçekleşti ve bu sayı savaşın başından bu yana yapılan toplam saldırıların yüzde 20’sini oluşturuyor.

Bölgedeki sevkiyatın sürmesine karşın, yatırımcıların yaklaşan ABD seçimleri öncesinde çatışmaların daha da şiddetlenebileceğine dair endişeleri piyasalardaki fiyatları yüksek tutuyor. Küresel piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 115 dolar bandında işlem görmeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.