Mısır tarlada kurudu!

Mısır tarlada kurudu!

Siverek'in kırsal mahallelerinde ekilen mısır DEDAŞ'ın elektrik kesintileri nedeniyle kurumaya yüz tuttu. Sulama yapamayan çiftçiler, döllenme zamanında bilinçli kesinti yapıldığını ve çiftçinin zarara uğratıldığını belirtti.

Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı kırsal Şêx Cafer ve Başbûk mahallelerinde yaşayan yurttaşlar her gün Dicle Elektrik ve Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) elektrik kesintileri sebebiyle zor günler yaşıyor. Kesintilerin neredeyse 12 saate kadar vardığı bölgede çoğunluğu tarımla geçimini sağlayan mahalle sakinleri, arazilerini sulayamıyor. Birçok arazide kuruma noktasına gelen ürünler sebebiyle zarar eden çiftçiler, kara kara düşünüyor. 

Şex Cafer Mahallesi’nde yaşayan Ahmet Şur (60), çiftçilik yaparak geçindiklerini, ancak bu sene ikinci ekinleri olan mısırların tarlada iken kuruduğunu ifade etti. Bahçesindeki nar, badem ağaçlarının da susuzluk sebebiyle kuruma noktasına geldiğini belirten Şur, Urfa’nın 45 dereceyi aşan sıcak havalarında kendilerine yaşatılanları “Kerbala” olarak tanımladı. 80 bin liralık elektrik faturasını ödeyemediği için icralık olduğunu anlatan Şur, “Destekleme almak istediğimde icradan dolayı hesaplarımın blokede olduğunu söylüyorlar, onu da alamıyorum. Bu sene de tarladaki ürünlerim yandı. Ben borçlarımı nasıl ödeyeceğim? Günde en az 8 saat elektriğimizi kesiyorlar. Elektriği geri verdiklerinde ise daha su çıkmadan yine kesiyorlar. Su toprağa ulaşamadan yine elektriksiz kalıyoruz” diye konutu. 

Ne yapacaklarını bilmediklerini ifade eden Şur, “11 çocuğuma nasıl bakacağım? DEDAŞ’a borcumu nasıl ödeyeceğim?” diye sordu. Elektrik kesintileri sebebiyle Akçakale yolu üzerindeki DEDAŞ binasına giderek şikâyetlerde bulunduklarını, yetkililerin ise, “Eve gidin düzelir” diyerek yurttaşları başlarından savdıklarını dile getiren Şur, şunları söyledi: “Eve geldiğimizde ise düzelmemiş oluyor. DEDAŞ’ta üst makamlardakileri göremiyoruz, onları görmemize izin yok. Orada çalışanların yanlarına gidiyoruz, onlara da şikâyette bulununca gülüyorlar. Oraya şikayet için git-gel yapınca bile bir sürü mazotumuz gidiyor. 6-7 kez böyle gidip geldik. Aynı sıkıntı devam ediyor. Vekillere, valiye herkese haber verdik. Bu tarlaya 200 bin TL masraf yaptım. Bütün geçimimiz bu tarla.  Köylü olduğumuz için kimse bize kulak asmıyor. Bu saatten sonra suyu verseler bile birçoğumuzun mısırı yandı zaten. Ben bu saatten sonra elektrik borcunu nasıl vereceğim? Bunun tohumu, gübresi, mazotu da var. Artık bir çare bulunsun istiyoruz” dedi. 

Başbûk Mahallesi’nde yaşayan Cevher Türk de mısır ekili tarlasının aynı sebeple kurumaya yüz tuttuğunu ifade etti. B

ölge çiftçileri olarak zor durumda olduklarını belirten Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27 Mart’ta Tokat’ta çiftçilerle gerçekleştirdiği buluşmasındaki “Ekilmedik tek karış yer kalmamalı” sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı öyle diyor ama sadece Urfa için söylüyorum; 4 milyon metrekareye yakın mısır, pamuk, biber, karpuz, kavun ekili alanlar, DEDAŞ’ın enerji vermemesi sebebiyle kurumuş, kül olmuş durumda. Çiftçilerin emekleri ziyan oldu. Bunların dap gübresi 18 bin TL’ye, üre gübresi 13 bin TL’ye, mazotu 30 bin TL’ye alınmış. Sadece 5 dönüm tarlaya bir torba çiğit tohum kullanılıyor. Bu tohum beş dönüm için bin 600 TL’ye alındı. Yetkililer bunları duymamazlıktan geliyor. Geçen gün 1 gemi mısır Rusya’dan İstanbul’a vardı diye neredeyse halay çekeceklerdi. Ama maalesef sadece Urfa’da 2 gemi mısır çıkabilirken, bu enerji sıkıntısı sebebiyle hepsi kurudu.” 

Geçen gün DEDAŞ müdürünün yaptığı bir açıklamada elektrik kesintilerine dair, “Medyadaki haberler gerçeği yansıtmıyor. Sadece 4 saat kesinti yapılıyor” dediğini aktaran Türk, müdüre seslenerek “Yalandır. Bazı yerlerde 12, bazı yerlerde 8, bazı yerlerde ise 7 saatlik kesintiler oluyor” dedi. Urfa’daki elektrik sorununun yıllardan beri devam ettiğini ve her sene Temmuz ayında arttığını belirten Türk, “Her sene mısır, pamuğun döllenme zamanlarında elektriği kesiyorlar. Üretici büyük bir zarara uğruyor. Bunu bilerek yapıyorlar. Sonra da çiftçiyi hırsız yerine koyuyorlar. Çözüm de üretmiyorlar. Çiftçiler her 30 köyde bir tane sulama birliği oluşturma düşüncesinde ama bir adım yok. Trafolara da fahiş faturalar kesiliyor. Çiftçinin bunları ödeme imkanı yok. Böyle devam ettiği sürece üretim olmayacak. Üretim olmadıkça her şey de artmaya devam edecek” diye konuştu. 

Sorun ile ilgili aradığımız DEDAŞ yetkilileri ise, yaşanan elektrik kesintisinin, “güç kaldırmaması” sebebiyle planlı kesintiler olabileceğini ifade etti. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum