Koçerler yayla yolunda

Koçerler yayla yolunda

Havaların ısınmasıyla birlikte koyun sürüsüyle birlikte yayla yolculuklarını başlatan koçerlerin öncü olanları Van'a ulaştı.

Bahar aylarında havaların ısınmasıyla birlikte koçerlerin yüksek yaylalara doğru yolculukları da başladı. Kış aylarını Batman ve Siirt gibi kentlerde geçiren koçerler, yaylalara çıkmak için Van'a gelmeye başladı. Yolun bir bölümünü kiraladıkları araçlar geriye kalanını ise yaya kat ederek Van'a ulaşan koçerler, buradaki molalarının son bulmasının ardından yaylalara olan yolculuklarına devam edecek.  
 
Batman'dan 200 koyun ile birlikte Van'a gelen koçerlerden Maas Piyan, yolculuklarını sürdürmek için diğer koçerleri beklediklerini aktardı. Muradiye ilçesinde bulunan ve 60 bin TL karşılığında kiraladıkları Xalik Kartal Yaylası'na gideceklerini kaydeden Piyan, "Bizimle birlikte 4 aile daha yaylaya gelecek. Bir haftaya kadar yaya bir şekilde yaylaya varacağız. Zor bir yolculuk. Yolda bazen yağmur yağıyor bazen fırtına çıkıyor. Ama yine de yola devam ediyoruz. İhtiyaçlarımızı da kent merkezlerinden karşılıyoruz. Van’da mola verdik. Burada hayvanlara ilaç vereceğiz. Batman’dan gelecek diğer sürüleri bekleyeceğiz şimdilik. 6 bine yakın koyun götüreceğiz. Kasım ayına kadar yaylada kalacağız" dedi. 
 
Yaylada elde ettikleri ürünleri daha sonra satarak ihtiyaçlarını karşılayacaklarını söyleyen Piyan, "Tek geçim kaynağımız hayvancılık. Ben de okulu erken yaşta bırakarak, babam ile birlikte hayvancılığa başladım. Bu işi yaptığım için memnunum” diye kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.