Her mevsim organik ürün

Her mevsim organik ürün

Aralık ilçesinin Aşağı Çamurlu köyünde yaşayan Filiz İbre, bahçesinde yetiştirdiği meyve ve sebzelerle hem mutfak ihtiyaçlarını doğal ürünlerle karşılıyor hem de geçimini sağlıyor.

Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Aşağı Çamurlu köyünde yaşayan 48 yaşındaki Filiz İbre, her yıl evinin bahçesine ektiği sebze ve meyvelerle geçimini sağlıyor. Yazın yetiştirdiği ürünleri hem mevsiminde tüketen İbre, hem de o ürünlerden reçel, salça ve konserve yaparak kış mevsimi için de hazırlıklarını yapmış oluyor. Yetiştirdiği meyve ve sebzelerin organik olmasının önemine vurgu yapan İbre, çocuklarının alıştıkları organik ürün dışında hiçbir şey tüketemediklerini söyledi.  
 
Bahçesine patlıcan, biber, domates, salatalık, kabak, bal kabağı ve bamya yetiştirdiğini dile getiren İbre, toprağın verimliliği sayesinde istediği meyve ve sebzeyi yetiştirebildiğini kaydetti. Meyve ve sebze ihtiyaçlarının tamamını bahçesinden karşıladığını belirten İbre, bu nedenle her yıl tam zamanında üretime başladıklarını söyledi. İbre, “Yazları dışarıdan hiç meyve ve sebze alışverişi yapmıyoruz. Kışları ise yazın bahçemizden topladığımız sebzelerle konserve, salça, reçel ve hoşaf yaparak bu ürünleri kullanıyoruz. Kalan ürünleri de yine kışın kullanmak için dondurup buzdolabında saklıyoruz. Yani kış mevsiminde ihtiyaçlarımızın çoğunu yine bahçemizden karşılıyoruz” dedi. 
  
Bahçesinde ektiği ürünlerden fazla verim elde ettiği zaman köyde ya da şehir merkezinde sattığını dile getiren İbre, organik olan ürünlerin tadının dahi çok farklı olduğunu belirterek, “Çarşıdaki sebzelerden çok farkı var. Tatları bile farklı. Şehirde bulunan sebze pazarlarında satılan ürünler organik değil ve gübre ile yetiştiriliyor. Köyde ise toprağına hiç dokunmuyoruz bile. Su ve güneşten faydalanarak ekiyoruz” diye anlattı.  
  
Ekin işlerinin çok uzun sürdüğünü aktaran İbre, baharın gelmesiyle birlikte işlerinin yeni başladığını ve uzun süre bahçeyle ilgileneceklerini söyledi. Toprağı ekin yapacak kıvama getirmenin çok zahmetli olduğunu fakat elde ettikleri ürünlerin bu zahmete değdiğini aktaran İbre şunları söyledi: “Ektiğimiz ürünler o kadar büyüyor ki içerisinde kayboluyoruz. Ürünlerin hızlı büyümesi için yağmurun yağması çok iyi oluyor. Ama yağmadığı zamanlarda su ihtiyaçlarını karşılamak için ektiğimiz ürünlerin etrafına çukurlar kazdım ve akşamüstü suyla dolduruyorum. Hem su ihtiyacını karşılıyoruz hem de yerinden çıkmamasını ve toprağa daha iyi sabitlenmesini sağlıyorum. Bu yıl fazla yağış olmadı ve rüzgâr var sürekli. Bu nedenle ekin süreci biraz zahmetli oldu.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.