Findeks Raporundaki Bilgiler Hangi Sıklıkta Güncelleniyor

Findeks Raporundaki Bilgiler Hangi Sıklıkta Güncelleniyor

Risk raporu, açılış tarihleri göz önünde bulundurulmaksızın bütün aktif krediler ile son 5 yıl içerisinde kapanan kredilere ait bilgileri yansıtır.

Risk raporu, açılış tarihleri göz önünde bulundurulmaksızın bütün aktif krediler ile son 5 yıl içerisinde kapanan kredilere ait bilgileri yansıtır. Yasal takibe alınan ve borcu tahsil edilmemiş, zarara atılan ve varlık yönetim şirketlerine devredilen krediler 5 yıldan eski olmalarına rağmen rapor kapsamında tutulabilirler. Yasal takipte olan ve borcu son 5 yıl içerisinde tahsil edilen krediler de raporlar çerçevesinde değerlendirilir.

Notları etkileyen bilgilerin büyük bir çoğunluğu günlük olarak güncellenir. Fakat bazı veriler aylık olarak da güncellenebilir. Finansal kurumların paylaştıkları bilgilerin raporları etkileyebilme süresi ortalama 2 gün olarak belirlenmiştir. Gecikmiş borçların ödenmesi, kredi notunun aynı gün içerisinde etkilenmesine yol açmaz.

Risk raporları bireysel ve ticari olmak üzere 2 ayrı kategoride değerlendirilir. Bireysel rapor kısmında birey olarak bankalarla tüketici finansman şirketlerinden kullanılmış ve hala kullanılmakta olan kredi, kredi kartı ile kredili mevduat hesaplarına ait bilgiler bulunur. Ticari kısmında ise bankalardan kullanılan ya da kullanılabilecek olan nakdi, gayrinakdi ve diğer limit ve riskler ile bu durumlara ilişkin geri ödeme performansları yer alır.

Güncellenen veya mevcut olan risk raporunuzdaki bilgilerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız Findeks üzerinden raporlardaki hataların giderilmesini talep edebilirsiniz. Findeks ile yaptığınız bildirimler 24 saat içerisinde sonuçlandırılır ve işlemin tamamlandığına dair bilgiler sizlerle paylaşılır. Böylelikle pratik bir şekilde bilgilerdeki yanlışlıklar da giderilmiş olur.

Üçüncü kişilerin risk raporunun alınabilmesi için belirli adımların takip edilmesi gerekir. Raporu talep edilen kişiler gerçek kişilerse, kişilerin Findeks üyesi olması gibi bir zorunluluk yoktur. Raporu talep edilen kişinin tüzel kişi olduğu durumlarda her iki tarafın da sisteme üye olması zorunluluğu vardır.

Üçüncü kişilerin onayını alabilmek için kredi notu veya risk raporu alınmak istenen kişinin paylaşım ayarlarını kullanarak raporunun paylaşılmasını istediğini gerçekleştirmesi gerekir. Findeks internet şubesi veya mobil şube üzerinden raporu alınmak istenen kişinin bilgilerinin girilmesinden sonra kişiye SMS atılması da mümkündür. SMS için olumlu yanıt geldiği takdirde raporlar paylaşılabilir. Findeks rapor sorgulama işlemini yaparak bilgilerinize erişebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.