Tekin: Hakkari'de esnaf bir bir kepenk kapatıyor

Tekin: Hakkari'de esnaf bir bir kepenk kapatıyor

Hakkari Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin 2023'te 261, 2024 yılının ilk dört ayında ise 80 işletmenin kepenk indirdiğini açıkladı.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Tekin 2023 yılında Hakkari'de 261 işletmenin kapandığını, 2024 yılın ilk dört ayında ise 80 işletmenin kepenk indirdiğini duyurdu.

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımlarda bulunan Başkan Tekin, yaşanan ekonomik krizin esnafı zor durumda bıraktığına dikkat  çekti ve bir çok enafın ayakta durma mücadelesi verdiğini ileri sürdü. 

Hakkari esnafının can çekiştiğini iddia eden Başkan Tekin, "Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, Hakkari ilimizde 2023 yılında 261 işletmemiz kapanırken, 2024 yılının ilk dört ayında ise 80 işletmemiz işyerini kapatmak zorunda kaldı. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip, iki ülkeye sınırı ve üç gümrük kapısının olması sebebiyle ticari ve turizm potansiyelinin yüksek olduğu ilimizde esnaf can çekişiyor. Ekonomi ve istihdam yükünü taşıyan esnafımız yaşanan ekonomik kriz karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor ve kepengini açık tutabilmenin zorluğunu yaşıyor" ifadelerini kullandı.

Hakkari'de kredi faizlerinin çok yüksek olması sebebi ile esnafın banka kredilerini kullanamadığını savunan Tekin, kentte ciddi bir finansal sıkıntı yaşandığını kaydetti. 

Esnafın rahat bir nefes alınması için acilen yeni tedbirlerin devreye konulması gerektiğini vurgulayan Tekin, "Esnafımız sattığı malın yerine yenisini koyamadığı gibi bugün ayakta kalma mücadelesi vermekte ve giderek de nefesi tükenmektedir. Özellikle ilimiz ve ilçelerinin her sokağına kurulan zincir marketler, küçük esnafın yaşam alanını daraltmış, nefes borusunu tıkamıştır. Küçük sermayenin, alın terinin yerini acımasız rekabet düzeninde büyük sermaye almıştır. Esnafın bugün için en önde gelen sorunları; haksız rekabet ortamı, finansman yetersizliği, iş hacmindeki daralma, akaryakıt fiyatlarının yüksek oluşuyla nakliyeyi maliyeti, yüksek kira artışları, vergi ve SGK primlerinin yüksek oluşu ve mevzuat düzenlemelerinden kaynaklanan problemlerdir. Esnafı soluklandıracak yeni tedbirlerin alınmasına acil ihtiyaç vardır" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.