El ele veren 3 kadının başarısı

El ele veren 3 kadının başarısı

Kadın istihdamının her geçen gün daha da azaldığı Urfa'da kendi işletmelerini kuran 3 kadından Şehriban Korkmaz, “Kadınlar ne istediklerini iyi bilmeli ve onu elde etmek için mücadele etmeli" dedi.

Urfa’da azalan kadın istihdamına karşı işletme açan Şehriban, Ayfer ve Dilan Korkmaz kuzenler, "Kadın dayanışması" ile kendi iş yerlerini açmak isteyen kadınlara ön ayak olmak istiyorlar.

Eyyübiye ilçesinde güzellik merkezi salonu açan 3 kadından Şehriban Korkmaz (28), yıllarca çalıştığı farklı sektörlerde kendini ifade edemediği için kendi işletmesini açma kararı aldığını söyledi. Kuzenleriyle bir araya gelerek karar aldıklarını belirten Korkmaz, “Kendimize nasıl bir ekonomik özgürlük yaratabiliriz? Nasıl kendimizi idame edebiliriz? diye düşündük. Devlet açıkçası bu konuda bize bir alan sunmadığı için özel olarak bu alana yoğunlaşmamızı hızlandırdı” diye belirtti.

Karar alma sürecinin iki yıl sürdüğünü kaydeden Korkmaz, bu süreçte iki kez vazgeçtiğini ancak kuzenlerinin desteğiyle sonunda ikna olduğunu söyledi. İşletmenin her işiyle kendilerinin ilgilendiğini dile getiren Korkmaz, bunun da kendileri için zor bir süreç olduğunu ifade etti. 
 
Yaşadıkları zorluklara değinen Korkmaz, “İşletmeyi kurarken, parke fiyatı sorduğumuz zaman bile kadın olduğumuz için tuhaf karşılayanlar oldu. Mobilyacılardan mobilya almak istedik yine kadın olduğumuz için bizi dikkate almayanlar oldu. En son karar verdik ve ‘yapabileceksek mümkün mertebe kimseden destek almadan yapacağız’ dedik. Duvarlarımızı kendimiz boyadık, eşyalarımızı kendimiz taşıdık. Bu sorunlarla sadece inşaat ve sonrasında değil resmi evrakları alma noktasında da karşılaştık” ifadelerini kullandı. 
 
Kadın dayanışması içerisinde işletmeyi açtıklarını ancak salgının baş göstermesiyle zorlu süreçlerinin daha da arttığını belirten Korkmaz, kendi işlerini kurmak isteyen kadınlara şu önerilerde bulundu: “Kadınlar ne istediklerini iyi bilmeli ve onu elde etmek için mücadele etmeli. Bütün engellere karşı bu devlet olur, aile olur mücadele edebileceklerini unutmasınlar. Özellikle erkek egemen toplumun onları vazgeçirmesine izin vermemeleri gerek.” 
 
Kadınlardan güç aldıklarının altını çizen Korkmaz, “Kadın arkadaşların bize desteklerini bekliyoruz, buna çok ihtiyacımız var. Bu, buraya gelip bir şeyler yapmaları değil, buraya gelip bir kahvemizi de içseler, desteklerini sunsalar yeterli bizim için. Biz kadınlardan güç alıyoruz” diye belirtti.  
 
İşletmenin bir diğer ortağı da asıl mesleği hemşire olan Ayfer Korkmaz (24). Babasının mesleğinden kaynaklı sürekli farklı şehirlerde yaşadığını belirten Korkmaz, bunun da kendisinde “özgüven eksikliğine” neden olduğunu söyledi. Korkmaz, işletmeye katılma serüvenini ise şu sözlerle anlattı: “Yaşama dair insanda bilinç oluştuğu zaman ve sistemi çözümlediğinde bazı noktalarda üstündeki hiyerarşiyi kabul edemiyor. Özellikle kadın mücadelesi noktasında bilinç oluştuğu zaman bir yerden sonra kendine doğru müdahalelere tahammül edemiyor. Bende bu noktada bir şeyler oluştu ve ‘ne yapabilirim’ arayışına girdim. Bu arayış kendi işimizi kuralım boyutuna evirildi. Bir kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi, bu toplum ve zihniyette şuan çok zor. Biz bunun mücadelesini verebileceğimiz inancıyla bu işe giriştik.” 
 
Kadınların verdiği mücadele sonucu var olabildiklerini belirten Korkmaz, “Sadece bir işletme değiliz, daha fazla kadına ulaşmanın amacını da taşıyoruz aslında. Toplumda kadına dair var olan algıların yanında bu güzellik alanına yüklenen algı da çok farklı boyutlarda. Biz bunu da yıkmayı amaçlıyoruz. Kadınlar buraya geldiklerinde bizimle dertleşebiliyorlar, kendini burada rehabilite ediyorlar. Burayı açtığımızda, bir kadın buraya geldiğinde sadece işini görüp çıkmasından ziyade hayata dair de bir şeyler verme amacını taşıyorduk. Zamanla fark ettik ki , kadınlar yaşadıkları sorunları paylaştıklarında çözüm noktasında onlara umut olabiliyoruz” dedi. 
 
İşletmenin bir diğer ortağı da Dilan Korkmaz. Evli ve bir çocuğu olan Korkmaz, hayatı boyunca başka kişilerin kendisi hakkında verdiği kararlara göre hareket ettiğine dikkat çekerek, “Evde oturmak yerine kendi işimizi kurmak için fikir alışverişinde bulunduk ve sonunda da kendi işimizi kurduk. Evli olduğum için sorumluluklarımda farklı. Salonu açmadan önce evin bütün işleriyle ilgilenirdim ama salonu açtıktan sonra evin sorumluluklarını eşimle paylaşmaya başladık” diye konuştu. Ekonomik olarak bağımsız olmanın kendisine güç verdiğini dile getiren Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Evlendiğimde maddi açıdan çok sıkıntılıydı, eşimden gerektiği kadar isteyemiyordum. Şuan kendi işimiz olduğu için kendi paramızı kazanıyoruz, bir erkeğin eline bakmıyoruz. Bu çok güzel bir duygu, her kadının bu duyguyu yaşamasını isterim. Şuan biz 3 kişiyiz ama bizim hayalimiz başka kadınları da istihdam etmek, onlara kendi iş yerlerini açmak için ön ayak olmak.” (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.