60 yıldır Bodrum'da sepet örüyor

60 yıldır Bodrum'da sepet örüyor

Bodrum’da yaşayan Hüseyin Acar, 60 yıldır her sabah ormandan topladığı yabani zeytin veya delice olarak bilinen dalları kullanarak ördüğü sepetlerle geçimini sağlıyor. 

MA'dan Esra Solin Dal'ın haberine göre, sepet örücülüğünün son temsilcilerinden Hüseyin Acar, mesleğini severek yapıyor ve geçimini ördüğü sepetlerle sağlıyor. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgut Reis semtinde yaşayan Hüseyin Acar (69), 9 yaşında öğrendiği sepet örücülüğünü ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor. 
 
60 yıldır zeytin ağacı dibinde filizlenen delice ve ormanlardan topladığı dalları kullanarak ördüğü sepetleri satarak geçimini sağlayan 3 çocuk babası Acar, gençlik yıllarında farklı işlerde çalışsa da sepet örücülüğünden hiç vazgeçmedi. Sepetlerin yanı sıra hamak ve pazar filesi de ören Acar, Tahsildar Caddesi’nde yol kenarına kurduğu tezgâhta satış yapıyor. Sepetlerin fiyatları ise büyüklük ve küçüklüğüne değişiyor. 
 
Turgut Reis semtinde doğup büyüyen Acar, bütün yaşamını bu kıyı kentinde geçirdiğini belirterek, sepet örmeyi 9 yaşında dayısından öğrendiğini söyledi. Geçimini sağlamak için farklı iş alanlarında çalıştığını fakat çok sevdiği sepet örücülüğünden vazgeçemediğini vurguladı. Acar, “Küçükken dayımın yanına giderdim. Bana bir tane sepet örmüştü ve çok hoşuma gitmişti. O örerken bende baka baka ördüm. İlk başlarda hiç düzgün sepet yapamıyordum ve hep yamuk oluyordu. İkinci, üçüncü deneyimimde öğrendim ve o gün bu gündür de ekmek kapım oldu” diye belirtti.
 
Acar, sabahın erken saatlerinde uyanıp zeytin ve mandalina bahçelerinde bazen de ormana giderek, kendiliğinden yetişen yabani zeytin veya delice olarak bilinen çubukları topladığını söyledi. Yeteri kadar delice topladıktan sonra üzerlerindeki kabukları tek tek soyduğunu dile getiren Acar, iğneye geçirdiği naylon iple diktikten sonra ördüğünü anlattı. Yaptığı sepetlerin birçok amaçla kullanıldığını dile getiren Acar, “Yaptığım sepetler, hem denizde balık tutmak için hem de avize süsü olarak kullanılıyor. Bazen de salonda sehpa olarak kullanabiliyorsunuz. Tezgahımda sadece sepet yapmıyorum. Deniz üzerine, serpme örüyorum. Balık tutmak için yine pazar fileleri ve hamaklar örüyorum hepsini kedim yapıyorum” diye belirtti. 
 
Daha çok Nisan ve Mayıs aylarında satış yapabildiğini aktaran Acar, şunları söyledi: “İnsanlar bu aylarda daha çok balığa çıkmak için hazırlık yapıyor ve doğal olarak talepler artıyor. Yazın genelde sepet ve hamak gibi ürünler alınıyor. Bizim buraya eskiden çok turist geliyordu ama pandemiden dolayı azaldı. Şimdi bazen iki sepet satabiliyorum ya da hiç satamıyorum. Akşama kadar bekliyoruz. Bu aralar müşteri olmadığı için biraz zorlanıyorum ama yaptığım işi seviyorum.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.