8. Sarıyer Edebiyat Günleri'nde 'Kadın ve Edebiyat'

8. Sarıyer Edebiyat Günleri'nde 'Kadın ve Edebiyat'

8. Sarıyer Edebiyat Günleri'nde “Bir Varoluş Mücadelesi Olarak Kadın ve Edebiyat” paneli gerçekleşecek. Etkinlikte Şafak Baba Pala, Onur Bütün ve Taçlı Yazıcıoğlu yer alacak.

Karl Marx, Kapital’in Önsöz’ünde işçi sınıfına şöyle seslenir:

“Ama eğer Alman okur, İngiliz sanayi ve tarım işçilerinin durumuna omuz silker, ya da iyimser bir biçimde Almanya’da işlerin bu kadar kötü olmadığı düşüncesiyle kendini avutursa, ona açıkça şunu söylemeliyim: ‘De te fabula narratur!’ Anlatılan senin hikâyendir. Bizim değil!”

Yaşamın tüm alanlarında kadınların hikâyeleri ya yanlış anlatıldı ya eksik bırakıldı. O nedenle bizler hikâyemize sahip çıkarak, eleştirmeye, üretmeye, yeniden yeniden anlatmaya, okumaya ve yazmaya devam ediyoruz.

8. Sarıyer Edebiyat Günleri etkinlikleri arasında yer alan, Şafak Baba Pala ve Taçlı Yazıcıoğlu ile birlikte “Bir Varoluş Mücadelesi Olarak Kadın ve Edebiyat” adlı söyleşimize çağrı yapmak ve hangi temalar üzerine konuşacağımızı sizlere anlatmak istedim.

Sarıyer Edebiyat Günleri organizasyonu ulusal çapta ilgi gören ve aynı zamanda kitap fuarı olma özelliğiyle, onlarca yayınevini konuk ederek pek çok nitelikli kitabı; ortaokul, lise, üniversite öğrencilerine, edebiyat ve Türkçe öğretmenlerine, Sarıyer halkı başta olmak üzere tüm İstanbullulara sunuyor.

8. Sarıyer Edebiyat Günleri’nde 7 kadının katıldığı farklı söyleşiler, Selda Bağcan konseri ve imza etkinliklerine katılan toplam 210 yazarın 108’nin kadın olması, kadına yönelik pozitif bakışın da bir göstergesi olarak kabul edilmelidir. Ya da tersinden kadın yazarlar ve şairler, Sarıyer Edebiyat Günleri’nde temsil edildiklerini düşünmektedir. Bu yıl, edebiyat ve kadın teması üzerine tartışırken oluşturulan koşulları ve anlayışı da öne çıkarmak gerekiyor. Belediyelerin kadınlara yönelik pozitif tutum alışlarıyla birlikte; üretilen tüm projeler yalnızca kadınların katılımlarının sağlanmasından öte geçerek, bizim söz ve karar sahibi olduğumuz, kendimizi ifade edebildiğimiz önemli alanlardan biri haline geliyor.

Osmanlı’dan günümüze değin kadın yazar ve şairlerin resmî edebiyat tarihinden nasıl uzaklaştırıldıkları, edebi üretimlerinin silikleştirildiği, eril dil ve aklın edebiyatımızı nasıl etkilediği, kadınların okuma ve yazma pratikleri, çalışmaları üzerine konuşacağımız söyleşimize Sarıyerli kadınlar katılacaklar. Sarıyer’e daha rahat ulaşım sağlayan ve Kadıköy’den kalkan tekneler için belediyenin internet sitesinden bilgi almak mümkün. Bizden size bir davet, icabet ederseniz seviniriz.

26 Eylül 2019 Perşembe günü saat: 14.00-16.00 arasında, Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda olacağız, hepinizi bekleriz. (DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.