Zeydan: Halkın iradesi tecelli etti

Zeydan: Halkın iradesi tecelli etti

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, seçim sonrası yaşananlarla ilgili “Halkın iradesinin tecelli etmesi, toplumsal barışın sağlanmasına vesile oldu” dedi.

Sekiz yıldır kayyım tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nin seçilmiş belediye eşbaşkanı olarak göreve başlayan Abdullah Zeydan, açıklamalarda bulundu.

Van'da seçimi büyük farkla kazanmasına karşın İlçe Seçim kurulu tarafından mazbatası verilmeyen Zeydan, başkanlığının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iade edilmesiyle ilgili “Olması gereken buydu, hak yerini buldu” ifadelerini kullandı.

‘HAK YERİNİ BULDU’

Belediye yönetiminin, kayyımlardan alınmasında halkın iradesinin etkili olduğunu söyleyen Zeydan, “Seçimler, demokrasinin en önemli ayaklarından biridir. Burada halkın isteğinin tecelli etmesi ve ona göre mazbata verilmesi önemliydi. Halkımızın görkemli bir şekilde kendi iradesine sahip çıkmasıyla, Türkiye demokrasi güçlerinin hukuktan ve adaletten yana tavır almasıyla ve büyük bir dayanışmayla bu sıkıntılı süreçten çıktık. Hak yerini buldu” dedi.

‘GELECEĞE YÖNELİK UMUTLARIMIZ ARTTI’

Zeydan, Van’da iki gün boyunca süren protestoların ardından YSK’den olumlu yönde kararının çıkmasının, Türkiye’nin geleceği adına önemli olduğunu belirtti. Yaşananlar için “Büyük bir yargı tuzağı vardı” diye bahseden Zeydan şöyle devam etti: “Bunun seçime bir gün kala yapılması, halkımızı çok rahatsız etti. Halkımız da demokratik bir tepki ortaya koydu. Şiddete başvurmadan, kırıp dökmeden demokratik hakkını korudu. Bu, geleceğe yönelik umutlarımızı artırdı. Türkiye’de yeniden hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, halkın iradesinin tecelli etmesi ve halkın gücünün üstünde farklı güçlerin olmaması, toplumsal barışın sağlanmasına vesile oldu.”

‘KARDEŞLERİMİZİN BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORUZ’

Zeydan’ın memnu haklarının kaldırılmasının ardından çıkan protestolarda, Van Barosu’nun açıklamasına göre 264 kişi gözaltına alındı ve 23’ü tutuklandı.

Zeydan, tutuklananların serbest bırakılması gerektiğini söyledi: “Halkın iradesine bir gasp girişimi vardı. Dolayısıyla bunun olmaması için halkımız demokratik tepkisini ortaya koydu. Fakat bunun karşısında orantısız bir güç kullanıldı. Çok ağır müdahalelerde bulunuldu. Maalesef gözaltına alınan ve tutuklanan kardeşlerimiz de oldu. Bu doğru bir şey değil. Biz kendi iradesini koruyan bu kardeşlerimizin bir an önce serbest bırakılmasını bekliyoruz. Bayramlarını kendi evlerinde, aileleriyle birlikte geçirebilecekleri bir şekilde tahliye edilmelerini ve özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz.”

‘HALKLA BİRLİKTE GİTMEK GÜZEL BİR DUYGUYDU’

Daha önce sadece, tutuklu bulunan HDP’li eski Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya döneminde belediye hizmet binasına gittiğini belirten Zeydan, “Bu da ikinci gidişim oldu. Halkla birlikte gittik. Biz hep belediyelerimizi AKP’li kayyımların elinden kurtarıp yeniden halkın belediyesi yapacağımızı söylüyorduk. Halkla birlikte gitmek güzel bir duyguydu. Halkın kendi belediyesine, barikatlar olmadan, x-ray cihazları olmadan, engeller olmadan kendi evine gider gibi gitmesi beni mutlu etti” şeklinde konuştu.

‘ÖZGÖKÇE VE AVCI BU KENTİN SEÇİLMİŞ BELEDİYE EŞBAŞKANLARIYDI’

Eşbaşkanlar Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’ın görev devir teslimleri resmi olarak tamamlandı. Devir teslim için iki memur yetkilendirildi. Kayyım elinden ‘devir teslim’ almayı kabul etmeyeceklerini beyan eden eşbaşkanlar, 2019 yılında yerine kayyım atanan eski Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı’dan görevi devraldı.

Zeydan bunun sebebi olarak şu ifadeleri kullandı: “Her ne kadar bir yargı darbesiyle, kayyım atamasıyla iradeleri ellerinden alınmışsa da Bedia Özgökçe ve Mustafa Avcı, bu kentin seçilmiş belediye eşbaşkanlarıydı. Bugüne kadar da hep halktan o saygınlıkla değer gördüler. Biz de belediyelerimizi onlardan devralacağız. Hak olan odur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.