Yılbaşı öncesi sahte içki uyarısı

Yılbaşı öncesi sahte içki uyarısı

Yılbaşı öncesi sahte içkiden kaynaklı ölümlere karşı uyarı yapan uzmanlara göre ölümleri durdurmak için içkiler üzerindeki yüksek vergilendirmelerin ve zamların geri alınması gerekiyor.

Yılbaşına sayılı günler kala Türkiye’nin birçok noktasında sonu ölümlere varan sahte içki kaynaklı zehirlenmeler yaşanıyor. Düşük maliyeti sebebiyle etil alkol yerine internet üzerinden satışı yasak olan metil alkolün kullanılması ve alkollü ürünlerde uygulanan verginin yüksekliği can kayıplarını beraberinde getiriyor.

Piyasaya sürülen ve bandrolü bulunmayan bazı sahte içkilerin içinde normal şartlarda sanayide boya inceltici, antifriz ve cam temizleyici olarak kullanılan metil alkol yer alıyor. Ucuz olduğu için tercih edilen metil alkolün ayırt edilememesi durumunda ise alkol zehirlenmesi yaşanıyor.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Engin Çörüşlü’ye göre Türkiye’de içkilerin yüksek vergiler ve fiyatlarla satılması insanları kaçak içkiye yöneltiyor. İçki içmenin sosyal bir olay olduğunu yüksek vergilerin insanların içkiye erişmesini engellediğini belirten Çörüşlü “Normal içkiler üzerinde çok yüksek vergiler var. İnsanlar içki içmekten vazgeçmiyorlar çünkü doğal bir şey. Sosyal içicilik diye bir şey var. Bir taraftan hükümette içki karşıtlığı var bir taraftan da inanılmaz vergiler yoluyla para kazanmaya çalışıyorlar. İkiyüzlü bir davranış. Bu durum riski de arttırıyor" diye konuştu.

İçkilerde etil alkol yerine metil alkol kullanılmasının körlük ve ölümle sonuçlanacağını belirten Çörüşlü sahte alkolün denetlenmesine dair ise "Bakanlık denetlemediği zaman vergi kaybediyor. Bakanlık denetimi halk sağlığı için değil de vergi için yapıyor. Benim gördüğüm kadarıyla halk sağlığı bakanlığın umurunda değil" dedi. Metil alkolden ölümlerin önüne geçilmesi için atılacak adımlara dair ise Çörüşlü şunları kaydetti:

“Tek bir koşul var o da etil alkollü içkilerin makul bir fiyatla satılması. İnsanları içkiden vazgeçiremezsiniz. İnsanlar bir araya geldiklerinde, kutlama yaparken içer. Bu sosyal bir olay. Etil alkol de zararlı ama dozunda içildiğinde sonra iyileşirsiniz. Normal içkiden de ölebilirsiniz. Dozunda kullanılması gerekiyor. Toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Bu konuda daha aydınlatıcı olmamız lazım. Biz basın bültenleri ile duyurular yapıyoruz. Anlaşılan halkımız pek okumuyor veya duymuyor. Erişemiyor da olabiliriz. İnsanlar metil alkolün ölümcül olduğunu bilmiyor. Bilseler ölüme gitmezler.”

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş da sahte içki kaynaklı yaşanan ölümlerin alkol fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığı görüşünde. Yılbaşı yaklaştıkça kaçak içkiden kaynaklı ölümlerin artacağı uyarısında bulunan Aybaş, "İnsanlar zamlara isyan etmesin diye metil alkol izin verilen bir madde haline geldi" dedi.

Metil alkolün internet üzerinden satışının yapıldığını belirten Aybaş "Herkes kendini kimyager zannediyor. Şikâyet ettiğimiz halde geri dönüş alamıyoruz. Devlete büyük zararı var. Milyar dolarlardan bahsediyoruz. Birileri göz yumuyor. Bilmemezlik gibi bir durum yok. Zehirlenmelerin önüne geçmek için vergilendirmenin azaltılması gerekiyor. İçkiden ÖTV kaldırılmadığı sürece bu ölümler devam edecek" diye konuştu.

İçkili ürünlerde uygulanan zamların kaldırılması ve vergi oranlarının düzenlenmesi gerektiğini belirten Aybaş şunları söyledi:

“Zamlar kaldırılmalı, vergi oranları düzenlenmeli. Eskiden kaçak içki ölümü diye bir şey yoktu. Vatandaşın ölmesini istemiyorlarsa politikalarının düzenlenmesi gerekiyor. Metil alkoller merdiven altı ya da internet üzerinden satılıyor. Kampanyalar yapılmaya başlandı. Alkol ve tütün ürünün internetten satışı yasak olmasına rağmen yapılmaya devam ediliyor. Bu duruma göz yumuluyor. Zamlarla içkiler yasaklanmaya çalışılıyor ama bir işe yaramıyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.