Van'da sahaflar iflasın eşiğinde

Van'da sahaflar iflasın eşiğinde

Yıllardır Van Mısır Çarşısı'nda sahaf kültürünü yaşatmaya çalışan esnaf pandemiden kötü etkilendi. Sahaflar, belediyenin ve devletin yardım elini uzatmasını istiyor

Haber/ Fatma Nur POLATCAN

Van'ın Mısır Çarşısı'nda ikinci el kitap alım satımı yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan sahaflar seslerinin duyulmamasından şikâyetçi. Salgının başlamasıyla birlikte insanların internet üzerinden alış-verişe yöneldiğini belirten sahaflar, artık iş yerlerinin kiralarını dahi ödeyemediklerini belirtiyorlar.

22 yıldır sahaflık yapan Nimetullah Susan, sahaf kültürünün bitme noktasına geldiğini belirterek kimsenin el uzatmadığını dile getiriyor. Susam, “Buralarla alakalı kayda değer sorunlarımız var. Hijyenik bir ortama sahip değiliz. Dükkanlarımız yıpranmış durumdu. Doğru düzgün ve rahat alışveriş yapma olanağı yok. Yapılarımız çürümüş ve su alıyor. Bize bir çarşı yapsınlar” diye konuştu.

Belediyeler destek olmalı

Bilim Sahaf işletmecisi Azat Gerçekçi de sahafların sıkıntılarını şu sözlerle dile getiriyor: “Üniversitelerin kapalı olmasından dolayı, kitap satışımız şu an durmuş vaziyette. Pandemiden önce alım satımlar iyiydi. Van’da da yeteri kadar sahaf kültürümüz yok. Başka illere çıktığımız zaman bakıyoruz ki belediye onlara, valilik onlara böyle haneli dükkanlar yapmış ve sahaf kültürüne destek vermiş. Fakat bizim belediyemiz buna hiç önem vermiyor. Tam aksine bunun önüne tam karşıtına cafe olarak yapıyorlar. Cafelere daha çok önem veriliyor. Isınma problemimiz var. Bunun da giderilmesini isterim. Belediyemizin Van iline bir sahaf sokağı yapmasını istiyoruz. Ayrıca öğretmenlerimizin öğrencilere kitap okuma alışkanlığı edindirmelerini isteriz.”

Kiralar çok yüksek Aylık bin 600 TL kira ödediklerini, kiralarını zar zor denkleştirdiklerini söyleyen Kitap Dünyası Sahaf'ın işletmecisi Yusuf Yanel de ilgisizlikten şikayetçi. Sadece seçim dönemlerinde ziyaret edildiklerini belirten Yanel, Van milletvekillerinin seslerini duymalarını istiyor.

Yanel, “Mısır Çarşısı fazlasıyla soğuk. Pandemi döneminde işlerimiz bayağı kötüydü. Kapalı olmamıza rağmen kira aldılar bizden. Aylık bin 600 TL kira ödüyoruz. Zar zor kiramızı denkleştiriyoruz. Yerlerimiz bayağı kötü. Bundan bir buçuk yıl önce bize burası için yıkım kararı olduğunu ve bizi yeni yapılan Van Park AVM’ye göndereceklerini söylediler. Zemin katta çalışacağımızı ve aylık 4 bin lira kira bedeli alacaklarını söylediler. Belediye Çarşısı'na gönderileceğimiz yönünde söylentiler var. Biz bunları istemiyoruz. Sonuçta Van’da yaşayan insanlar bizim yıllardır burada çalıştığımızı biliyorlar. Yerlerimizin değişmesi müşterilerimizin azalması demektir. Lütfen sesimizi duyun ve duyurun” diyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.