Tüp bebek merkezine taşıyıcı annelik soruşturması

Tüp bebek merkezine taşıyıcı annelik soruşturması

Etiler'de bulunan bir tüp bebek merkezinin kimsesiz ya da maddi durumu kötü genç kadınlara taşıyıcı annelik yaptırdığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı.

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ne (SABİM) 3 Eylül 2021'de bir ihbar geldi. İhbarda, bir tüp bebek merkezinin taşıyıcı anneler kullandığı öne sürülüyordu. Sabah Gazetesinden Dilek Yaman Demir'in haberine göre ihbar şöyleydi: "Ümraniye çevresinde maddi durumu olmayan kızlara yumurta büyütme ilacı temin ediliyor. Bu ilacı kızlara evlerinde 11-12 gün kullandırarak yumurtalıklarını büyüttürüyorlar. KKTC ve Gürcistan'daki tüp bebek merkezleriyle anlaşmalı yerleri var. Kızların tüm masraflarını karşılayıp bu iki ülkeye gönderiyorlar. Tüp bebek merkezlerine gönderilen kızlara yumurtaları sattırılıyor. Yumurta büyütme ilacı eczane depolarından alıp Üsküdar'daki bir kahveciye kargolatarak buradan aldırıyorlar. Bebeği olmayan ailelere taşıcı anne buluyorlar ve sahte evraklarla başka bir ülkeye gönderip ordaki aileye veriyorlar."

Yapılan incelemede İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, işlemlerde aracılık yaptığı belirtilen kişinin açık adresine ulaşıldı. İddialara göre sürece katılmaya ikna edilen, kimsesiz ya da maddi durumu kötü olan genç kadınlar Etiler'deki tüp bebek merkezine götürülüyor, taşıyıcı anne olarak yurt dışına gönderiliyordu.

Yurt dışındaki bağlantıları olan kişiler tarafından karşılanan kadınlar çocukları aileye teslim ettikten sonra geri geliyordu.

Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin incelemesinin ardından iddiaların uluslararası organize ve kamu sağlığını tehdit eder nitelikte olduğu belirlendi ve ihbarda bulunuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.