Şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti

Şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre Şubat ayı içerisinde en az 106 işçinin hayatını kaybettiği ve en çok ölümün inşaat/yol ve tarım/orman iş kollarında gerçekleştiği bildirildi.

İSİG Meclisi (İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi) raporuna göre Şubat ayında en az 106 işçiiş cinayetinde hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi açıklamasında, "Yüzde 63’ünü ulusal basından; yüzde 37’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Şubat ayında en az 106 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 106 emekçinin 97’si ücretli (işçi ve memur), 9’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor" denildi.

İSİG raporunda şöyle denildi:

• İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda:

- Ocak ayında en az 119 işçi, (20 Şubat’ta açıkladığımız raporda 111 işçi ölümü olduğunu belirtmiştik. Sonrasında Ocak ayına dair 8 iş cinayeti bilgisi daha elimize ulaştı.)

- Şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti.

- 2022 yılının ilk iki ayında iş cinayetlerinde en az 225 işçi arkadaşımızı kaybettik.

2iskollari-1

• Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, sağlık, madencilik, tekstil, metal, konaklama, belediye/genel işler, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

- İş cinayetlerinin beşte biri inşaat, üçte biri sanayi işkolunda.

- En az 4 moto kurye hayatını kaybetti. Ocak ayında da 4 moto kurye ölümü tespit etmiştik.

• On göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 5’i Suriyeli, 1’i Endonezyalı, 1’i İranlı, 1’i Özbekistanlı, 1’i Rusyalı ve 1’i Sırbistanlı. Ancak göçmen/mülteci işçilerin büyük bir çoğunluğunun kayıtdışı olarak çalıştıklarını ve yine bu yüzden iş cinayetlerinin gizlendiğini de unutmamalıyız.

• Şubat ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 3,8) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler metal, kimya ve sağlık işkollarında çalışıyordu. Ancak ölen sendikalı işçi sayısını (üye oldukları sendikanın herhangi bir açıklama yapmamasından dolayı) tespit edemediğimizin, daha fazla olduğunun altını çizmek gerekiyor.

3nedenler-1

• En fazla ölüm nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, Covid-19, patlama/yanma, zehirlenme/boğulma, intihar, şiddet ve nesne düşmesi/çarpması.

- Yarıdan fazlası inşaat işkolunda meydana gelen yüksekten düşme nedenli ölümler neredeyse birbirinin kopyası ancak maliyet kalemi olarak görüldüğü için çok basit olan önlemler dahi alınmıyor.

- Covid-19 nedenli ölümler çalışan işçi sınıfı içinde azalma gösterirken ölenlerin yüzde 95’ini ise emekli işçi aileleri oluşturuyor.

- Moto kurye eylemleri bu ayda da yoğunlaşarak devam etti, önemli bir nedeni de iş cinayetleri tablosunda artık moto kurye ölümlerinin (ki genç bir yaş ortalamasına sahip) bir başlık olarak yerini alması.

- Bu ay işyerinde çalışırken kalp krizi nedeniyle meydana gelen ölümlere sıkça rastladık. Aşırı ve sağlıksız çalıştırma koşulları kalp krizlerine neden olurken rahatsızlanan işçilere gerekli ilk yardımların yapılmadığını da görüyoruz.

4yaslar-1

• Üç çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçilerden birisi tarım işçisi diğeri ise moto kurye. Bir de geçen yıl kayıtlarımızda yer almayan stajyer çocuk işçi ölümü tespit ettik.

• 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 31 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, gemi ve sağlık işçileri.

• Yaş gruplarına göre ölümler:

15-17 yaş grubunda 3 işçi,

18-27 yaş grubunda 14 işçi,

28-50 yaş grubunda 51 işçi,

51-64 yaş grubunda 26 işçi,

65 yaş ve üstü yaş grubunda 5 işçi,

Ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti.

5cinsiyetler

• İş cinayetlerinde ölenlerin 8’i kadın işçi, 98’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri eğitim, ticaret, büro, sağlık ve genel işler işkollarında meydana geldi.

6sehirler

• 25 ölüm İstanbul’da; 6’şar ölüm Ankara ve Bursa’da; 4’er ölüm Adana, İzmir ve Şanlıurfa’da; 3’er ölüm Aydın, Kahramanmaraş, Mersin, Muğla, Samsun ve Zonguldak’ta; 2’şer ölüm Antalya, Batman, Çanakkale, Gaziantep, Kırıkkale ve Kocaeli’nde; 1’er ölüm Afyon, Artvin, Balıkesir, Bartın, Burdur, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Niğde, Ordu, Sinop, Sivas, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Rusya’da meydana geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.