Şırnak’ta otogar açıldı

Şırnak’ta otogar açıldı

Şırnak’ta açılan otogar, yetersiz toplu ulaşım hattı, yolcu servis sayısı ve barındırdığı sorunları nedeniyle yolcuların tepkisini çekiyor.

Bir hafta öncesine kadar Şırnak, şehirlerarası otobüs terminali olmayan tek şehirdi. Uzun zamandır faaliyete geçmesi beklenen otogar, nihayet geçen hafta açıldı. Şehrin 10 kilometre uzağında kurulan otogar, ulaşım zorluğu ile dikkat çekiyor.

Şırnak’a şehir dışından gelen ve otogardan merkeze gitmek isteyen bir yolcu, toplu taşıma ya da servis olmadığını öğrenince “Bu nasıl otogar?” diye isyan etti.Otogardan önce şehirlerarası yolculuk, Şırnak’ın girişinde bulunan firmalar aracılığıyla yapılıyordu. Rastgele dizilmiş birkaç firmaya ait küçük kulübeler, bir nevi otogar görevi görüyordu.

Yeni açılan otogarı kullanan ilk yolculardan biri oldum. Pek çok toplu ulaşım aracının geçiş yeri olan belediye binası önündeki durakta otogara giden araç için 40 dakika bekledim. 15 dakikalık yolculuk sonrası otogara vardım. Otogara ulaşmam bu sayede yaklaşık bir saat sürdü. Otogarın karşısındaki yolda beni bırakan otobüs şoförü karşıya geçerken dikkatli olmamı salık verdi. Sebebi de otogarın önünde herhangi bir yaya geçidinin ya da trafik lambasının olmamasıydı. Karşıdan karşıya hele ki elinizde valiz varsa geçisin çok zor olduğu yerle ilgili içimden “Bu yol için umarım herhangi bir kaza olmadan çözüm bulunur” diye geçirdim.

Gidişin bu kadar yorduğu yolculuğun gelişi ise daha da yorucu oldu. İki günlük şehir dışı ziyaretim sonrası akşam 20.00 civarı Şırnak Otogarı’na vardım. Otogarda sadece seyahat ettiğim özel firmanın tek bir çalışanı vardı. Girişte bulunan güvenlik görevlisi dışında başka çalışan yoktu. Erken bir saat olmasına rağmen otogardaki dükkanlar kapalıydı. Otobüs firması 15 kadar yolcuyu bıraktıktan sonra geri gitti. Merkeze giden en son otobüs de çok kısa bir süre önce otogardan ayrılmıştı. Yolcular, “Merkeze nasıl gideceğiz?” sorusunu birbirine sormaya başladı.

Bir süre sonra bazı yolcuların akrabası almaya geldi, bazıları da ne yapacağını bilmeden beklemeye devam etti. Birkaç kişi birlikte taksi çağırmaya karar verdik. Şehir içine kıyasla taksi ücreti iki katıydı. Belli bir saatte tek başına bir kadının toplu ulaşım ya da servis olmaksızın kendi başına gitmeye çalışmasının ya da bu ıssız otogarda beklemesinin güvenli olmadığını düşünerek ne yapacağıma karar vermeye çalışıyordum. Taksi çağırmak isteyen bir yolcu, Ankara’dan iş için Şırnak’a geldiğini ama durumu görünce hayretler içinde kaldığını anlattı. Buranın yabancısı olduğu için daha da güvensiz hissediyordu. “Bu nasıl otogar?” diyerek sitem etti.

Birkaç yolcu ücreti bölüşerek taksi çağırmaya yeltendik. O sırada kargosunu almak için gelen araca, bizi merkeze bırakmasını teklif ettik. Tanımadığımız birinin aracına mecbur kalmak güvenli değildi ama pek fazla seçeneğimiz de yoktu. Birkaç kişi doluşup araçla merkeze ulaşmayı başardık.

Küçük bir şehir olan Şırnak’ta mesafeler kısa. Bu yüzden şehir içi hat sayısı az ama kat ettikleri mesafe fazla. Toplu ulaşım ücretleri yüzde 100 zam ile bu sene beş liraya yükseltildi. Taksi kullanmak isterseniz kısa mesafede 45 lira ödemeniz gerekiyor. Ulaşımın bu denli sıkıntılı olduğu bir şehirde, otogara gidiş-dönüş sıkıntılara yenilerini ekliyor.  Üstelik bu sorun artık dışarıdan otobüsle gelen insanları da ilgilendiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.