Hatimoğulları: Demokratik Cumhuriyetin Yolu Barıştan Geçiyor

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Kürt meselesinin çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesinin eşit yurttaşlık, anadil hakkı ve barış mücadelesi temelinde mümkün olacağını söyledi.

Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yollarla çözümüne ilişkin tartışmalar sürerken, 29 aydın ve yazarın çağrısıyla düzenlenen "İkinci Yüzyılda Cumhuriyetin Demokratik Dönüşümü Konferansı" gerçekleştirildi. Konferansa siyaset, sivil toplum, kültür ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Konferansta konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, etkinliğin işçilerin, emekçilerin ve kadınların taleplerinden doğduğunu belirtti. Cumhuriyetin kuruluş süreci ve anayasal gelişmelere değinen Hatimoğulları, farklı halkların ve inanç gruplarının uzun yıllardır çeşitli hak talepleri bulunduğunu ifade etti.

Kürtlerin anadil hakkı ve eşit yurttaşlık talepleri için uzun yıllardır mücadele verdiğini söyleyen Hatimoğulları, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında farklı halklar ve inançların eşit yurttaşlık temelinde varlık göstermek istediğini dile getirdi.

Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı çağrının Cumhuriyet'in demokratikleşmesine yönelik bir çağrı olduğunu savunan Hatimoğulları, Kürtlerin varlığının siyasi ve hukuki zeminde tanınmasının demokratikleşme açısından önemli bir adım olacağını ifade etti.

Konferansta yapılan tartışmaların Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş süreciyle yüzleşme ve Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında demokratik dönüşümün sağlanması hedefi taşıdığını belirten Hatimoğulları, barış çağrılarıyla demokratikleşme taleplerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de işsizlik ve yoksulluğun ciddi boyutlara ulaştığını kaydeden Hatimoğulları, işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların, LGBT+ bireylerin, doğa ve insan hakları savunucularının barış mücadelesi etrafında ortaklaşmasının demokratik Cumhuriyet'e giden yolu açacağını savundu.

Hatimoğulları, farklı toplumsal kesimlerin ortak mücadelesi ve örgütlülüğüyle Cumhuriyet'in demokratik bir dönüşüm geçirebileceğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Siyaset Haberleri

SDP'den DEM Parti'ye ziyaret
Vatandaşlar akın ediyor
Bayram Telefonu
Kürt'ün Türk'e, Türk’ün Kürt'e ihtiyacı var
Adalet ve hak-hukuk