Putin-Erdoğan ortak basın toplantısı: 'Yeni anlaşma için Batı'nın yaptırımları kaldırması gerekiyor'

Putin-Erdoğan ortak basın toplantısı: 'Yeni anlaşma için Batı'nın yaptırımları kaldırması gerekiyor'

Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi'de ortak basın toplantısı yaptı. Putin, Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dönüş için "Batı'nın Rus ürünlerindeki yaptırımları kalkmalı" dedi. Erdoğan ise BM ile yeni bir öneri paketini hazırladıklarını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Soçi'de üç saati aşan baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan Rus lider Putin "Bugünkü görüşmeler yapıcı ve işbirliğine dayalıydı" dedi. Uluslararası ve bölgesel gündemin güncel konularını değerlendirdik" diyen Putin "Karşılıklı ticarette yerli para birimi kullanımı konusunda kararlılığımızı teyit ettik. Dolar ve euroyu daha az kullanma konusunda hemfikiriz" ifadelerini kullandı.

'GAZPROM TÜRKİYE'YE YOL HARİTASI SUNDU'

Sözlerine "Rusya, Türkiye'ye bu yıl 10 milyar metreküp doğalgaz sağladı" diye devam eden Putin Rusya'nın Türkiye'de kurmayı planladığı gaz dağıtım merkeziyle ilgili olarak da "Gazprom, BOTAŞ'a yol haritasını sundu, sırada ortak çalışma grubunun kurulması var" ifadelerini kullandı.

'SURİYE'DE TÜRKİYE İLE HEMFİKİRİZ'

Putin açıklamasında ayrıca "Suriye'de Türkiye ile hemfikiriz. Suriye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü savunuyoruz" ifadesine yer verdi.

'TAHIL ANLAŞMASINDAN ÇEKİLMEK ZORUNDA BIRAKILDIK'

Erdoğan ile Ukrayna krizini ve Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın görüştüğünü belirten Putin "Tahıl Anlaşması'ndan çekilmek zorunda bırakıldık" dedi ve Rusya'nın tahıl anlaşmasından çıkmasının küresel gıda piyasalarını etkilemediğini savunarak "Tahılın fiyatı düşüyor. Bir gıda kıtlığı yok" dedi.

'BATILI PARTNERLERİMİZ BİZİ DOLANDIRDI'

Putin, Tahıl Anlaşması'nda Rusya'yı kapsayan anlaşmalar yerine getirilirse Rusya'nın Temmuz ayında çekildiği Tahıl Anlaşması'nı yenilemeye hazır olacağını ifade ederek "Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz" dedi. Putin, "Batılı partnerlerimiz bizi dolandırdı. Birkaç gün içinde sözler yerine getirilsin biz bu tahıl koridorunun devam etmesi için kendi çabalarımızı sarf ederiz" ifadesini kullandı. Putin ayrıca "Yeni anlaşma için Rusya’ya yaptırımların kaldırılması gerekiyor. Ben bunu sayın Erdoğan’a açıkça söyledim" diye konuştu.

'ALTI AFRİKA ÜLKESİYLE TAHIL SEVKİYATINA İLİŞKİN GÖRÜŞMELERİ TAMAMLAMAYA HAZIRIZ'

Rusya'nın 6 Afrika ülkesiyle tahıl sevkiyatıyla ilgili müzakereleri tamamlamaya yakın olduğu mesajını da verdi. Rusya'nın birkaç hafta içinde Afrika'ya ücretsiz tahıl sevkiyatına başlayacağının altını çizen Putin, "Rusya, en yoksul ülkelere Türkiye üzerinden 1 milyon ton tahılı özel fiyattan tahıl sevk etmeye hazır, Katar'ın da yardımını bekliyoruz" dedi.

Ancak Putin Katar'ın da katılımıyla hazırlanan yeni tahıl projesini mevcut tahıl anlaşmasının alternatifi olarak görmediklerini, bunu ikinci bir inisiyatif olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Rus lider, "Türkiye ve belki de Katar'la 1 milyon ton tahılın sevkiyatı konusunda yürüttüğümüz ortak çalışmayı Karadeniz tahıl anlaşmasının alternatifi olarak görmüyoruz. Orada kendi çıkarları bulunan Ukrayna da var, tüm bunları çok iyi anlıyoruz, kendimize not ediyoruz. Dolayısıyla bu mevcut anlaşmanın ikamesi değil, aksine bizim tarafımızdan sunulan büyük bir katkı. Bu, Afrika ülkelerinin gıda sorunlarının çözümüne bizim tarafımızdan yapılacak çok büyük bir katkı. Bu tamamen aşikar" ifadelerini kullandı.

'UKRAYNA BİRÇOK SÖZÜNÜ İHMAL ETTİ'

"Sayın Erdoğan'ın Ukrayna krizin çözümü konusunda verdiği çabalara gelince. En baştan onun katkılarını hepimiz hissediyoruz. Bugün de konuştuk. Tam da Erdoğan'ın arabuluculuğu sayesinde birçok proje gerçekleşebildi. Ve öyle de devam ederdi fakat Ukrayna birçok sözünü ihmal etti ve şu an biz yeni teşebbüsler ve öneri paketleri duyuyoruz. Fakat onlar eskisi gibi değiller o yüzden onları yeni olarak kabul etmiyoruz. Arabulucu hizmetlerine gelince biz hiçbir zaman hayır demedik. Çin Cumhuriyeti, Afrika bunlara katılabilir. Ama Türkiye Cumhurbaşkanı'na özel teşekkürlerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: GİRİŞİMİN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR,YENİ ÖNERİLER PAKETİ HAZIRLADIK

Erdoğan ise açıklamasında "İkili ticaret hacminde 100 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Bu yılın ilk 7 ayında 3.5 milyon Rus turist ülkemize geldi" dedi. "Sayın Putin'le bölgesel ve küresel meseleleri ele aldık. Suriye, Kafkasya, Libya ve Afrika'yla ilgilileri konuları değerlendirdik" Akkuyu Nükleer Santrali son şiddetiyle yürüyor. İkinci bir nükleer santral Sinop konusunu da bugün sayın dostum Putin'le değerlendirdik" ifadelerini kullandı.

"Üzerinde durduğumuz konulardan biri Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması oldu" diyen Erdoğan "Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılmasını görüştük. Anlaşma Afrika gibi tahıla en çok duyanlar için nefes borusu oldu. Alternatif öneriler kalıcı model sunamadı. Rusya'nın beklentileri malumu tüm tarafların. Girişimin devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gündeme getirilen alternatif öneriler, Karadeniz Girişimi gibi sürdürebilir, güvenli ve taraflar arası işbirliğine dayanan kalıcı bir model sunamamıştır. Bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız. Tahıl sevkiyatı konusunda BM ile önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

'UKRAYNA'NIN YAKLAŞIMLARINI YUMUŞATMASI GEREKİYOR'

"Ukrayna'nın Rusya ile müşterek adım atılması konusunda yaklaşımlarını yumuşatması gerekiyor. Karadeniz tahıl koridorunda fakir Afrika ülkelerine gönderilecek tahıl önemli. Buradan çıkacak tahılın yüzde 44'ü Avrupa ülkelerine giderse Rusya buna olumlu bakmıyor" diyen Erdoğan "Putin 'Fakir ülkelere 1 milyon ton tahılı göndermek için lojistik çalışmalar yaptık' dedi. Biz de 'Üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak varız' dedik. Afrika ülkelerine tahılın un halinde gönderilmesi noktasında Rusya, Türkiye, Katar'ın adım atması suretiyle temenni ediyorum ki bu ülkelerin yanında oluruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.