Nitril ve Lateks Eldivenin Farkı Neler?

Nitril ve Lateks Eldivenin Farkı Neler?

İş süreçlerinde en önemli ekipmanlardan biri olan nitril eldiven, hijyen standartlarını sağlama noktasında tercih edilmektedir.

 

İş süreçlerinde en önemli ekipmanlardan biri olan nitril eldiven, hijyen standartlarını sağlama noktasında tercih edilmektedir. Kullanım alanına bağlı olarak farklı özelliklerle geliştirilebilen nitril eldiven, sektöre ve spesifik taleplere göre farklı malzemelerle üretilebilir. Lateks eldiven ile karıştırılabilen nitril eldiven, farklı özellikler içerir. Bu farklılıkların daha iyi anlaşılabilmesi için nitril eldiven nedir, nitril ve lateks eldiven arasındaki farklar nelerdir soruları yanıtlandı.

Nitril eldiven hangi alanlarda kullanılır?

Farklı sektörlerde, personellerin güvenliği için tercih edilen nitril eldivenler muayene eldiveni olarak da bilinmektedir. Bununla birlikte nitril eldivenin kullanım amacı değişken olabilir. Kimyasal maddelerle doğrudan temas edilen iş alanlarında nitril eldiven tercih edilir. Bu anlamda laboratuvarlar, nitril eldivenlerin kullanıldığı alanlardan. Buna ek olarak inşaatlarda ya da alkol bazlı ürünlerin yer aldığı tesislerde de nitril eldiven, çalışanların ellerini tehlikeli maddelere karşı koruması ile ön plana çıkmaktadır. Nitril maddesinin temel materyali olduğu eldivenin içinde genellikle pamuktan üretilmiş bir astar yer alır. Nitril kaplaması ise, temel görevi gerçekleştirir ve tehlikeli maddelere karşı koruma sağlar. Nitril eldivenin temel özellikleri şöyledir:

 

  • Kimyasal maddelere karşı direnç gücü yüksektir, delinmeye karşı dirençlidir.
  • Sızdırmaz yapıya sahip olması ile güvenlidir.
  • Gerilmelere karşı dayanıklıdır.
  • Farklı sektörlerde, farklı amaçla kullanılabilir ve uzun bir raf ömrüne sahiptir.

 

Nitril eldivenler, özel taleplere göre kabartmalı, pudrasız ya da yüzde 100 nitril gibi seçeneklere de sahiptir. Endüstrinin çeşitli alanlarında, tamir merkezlerinde, üretim merkezlerinde, laboratuvarlarda ve inşaatlarda kullanılabilen nitril eldivenler, vinil ve lateks ile farklar içerir.

Lateks ve nitril eldivenlerin farkları

Tek kullanımlık eldivenler içinde, nitril eldivenler vinil ve lateks eldivenlerle karşılaştırılabilir. Nitril eldiven ile lateks eldivenler karıştırılsa da aralarında birçok fark mevcut. Lateks eldivenler farklı iş alanlarında genel olarak rahat bir kullanım sunar, buna ek olarak kullanım kolaylığı ve konfor da sunmaktadır. Pudralı olabilen lateks eldivenlerin nitril eldivene göre içerdiği dezavantaj ise alerjik reaksiyona neden olabilmesidir. Latekse alerjisi olanların kullanamadığı eldivenler, sektörel olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Lateks eldivenler sağlık merkezleri başta olmak üzere temizlik işlerinde, otomotiv ve birçok endüstride tercih edilir. Elastik ve biyobozunur bir ürün olması lateksin avantajı iken, nitril eldivene göre delinme ve kimyasallara göre daha düşük bir dirence sahiptir. Bu nedenle nitril eldivenler, lateks eldivenlere göre hem alerjen olmaması hem de yüksek dirence sahip olması ile ön plana çıkmaktadır. Nitril eldivenler, lateks içermeyen bir yapıdadır. Pudralı ve pudrasız olarak tercih edilebilen nitril eldivenler uzun süre kullanıma izin vermektedir. Lateks ve nitril eldivenlerle birlikte anılan vinil eldiven ise petrol bazlı bir filmden üretilen eldivenlerdir. Vinil eldivenler, nitril ve latekse göre daha az koruyucudur.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.