LÖSEV DEĞİL AMA İYİLİK BULAŞICI

 

Merhaba ben Ali 12 yaşındayım annem her sabah beni okulla göndermek için odama gelip beni uyandırmaya çalışırdı fakat bir türlü yorgunluğum üstümden gitmiyordu zar zor hazırlanıp giderdim.

Annem sürekli sen yeterince dinlemiyorsun ne bu halin derdi bana okulda öğretmenlerim şikâyetçiydi benden dersi dinleyemiyorum  uyuyordum hep artık ayakta duramıyordum zorluk çekiyordum yürümekte.

Annem iyice korkmaya başladı hemen beni hastaneye götürdü çıkan sonuçlarda benim LÖSEV hastası olduğumu  anneme söyledi.

Annem hemen tedavi için ne gerekiyorsa yapmalarını söyledi yatırıldım kemoterapi ilaçlar falan derken iyileştim 9 ay bu hastalıkla mücadele ettim çok sevindim bitti derken, yeniden başladı artık doktorlar şaşırdı bu kadar erken olmasını beklemiyorduk.

Tekrar tedaviler gördüm bu sever 2 yıl tedavi gördüm bitti şükür sağlığıma kavuştum, annem babam çok mutlu oldu.

Ama yine başladı ilik nakli oldum bir süre sonra tekrar başladı artık Türkiye’deki tedavi benim için bu kadardı Amerika daki tedavileri duyunca Ali için bir umut doğdu ve oraya gitmek için evi, arabayı elimizde ne barsak ipotek ettik bankalarda krediler aldık .

Yeterince toplayamadık bu seferde sosyal medyada valilik izni alarak kampanyalar yaptık.

Sonumda gittik Amerika’ya Ali tedaviye başladı yaklaşık 1 yıl sonra Ali yavaş yavaş iyileşmeye başladı.

Tabiri caiz yeniden doğmuş gibi olduk.

Hersey gelip geçici ama sağlık öyle değil.

Bizde başardık ve kocaman bir ailemiz var LÖSEV HAYAT VERİR.  

LÖSEV NEDİR?

Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Lösemiler hücre cinsine göre ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.

Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.

Herhangi bir etkiyle damarlarımızda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adını verdiğimiz olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.

Lösemi Belirtileri

İŞTAHSIZLIK

Çocuklarda lösemi hastalığının ilk belirtileri:

KANSIZLIK

ZAYIFLAMA

BACAKLARDA KEMİK AĞRILARI

CİLT ALTINDA KANAMALAR

BURUN VE DİŞ ETİ KANAMALARI

ATEŞ

Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir. Tanıdaki ayrıntılı testler genellikle lösemi tiplerini, tedavi prensiplerini belirlemede yardımcı olacaktır.

Tedavi

Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerini donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması çok önemlidir.

 

Ayrıca hastaların ve ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, löseminin umutsuz değil, tersine iyi bir tedavi ve moral desteği ile lösemide %85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması tedavinin ikinci basamağıdır. Tedavi Esasları ve İlk Tedavi Ccedil;ok yüksek doz, birbirinden farklı en az 6 çeşit ilacın 4-6 hafta içerisinde damardan ve ağızdan verilmesidir. Burada amaç, blast adı verilen kötü huylu ana hücrelerin yok edilmesidir.

 

Ancak bu kemoterapi ilaçları, maalesef yalnızca kötü hücreleri etkilememekte, vücudumuzun iyi, faydalı hücrelerini de yok etmektedir. Bu nedenle, çocuklarımızın saçları dökülmekte, ağızlarında, bağırsaklarında yaralar açılmakta, halsizleşmektedirler. Yine, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiğinden bağışıklık sistemi yıkılmakta, en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır.

Bu nedenle lösemili çocuklarımız etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.

Hakkâri Devlet Hastanesinin BAŞHEKİMİ UĞUR CAN KARA'YA  Teşekkürlerimi sunarım.

55baf53d-61a6-4171-b064-4c6d6dd7c4a6.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.