KDU Nedir, Nasıl Olunur?

KDU Nedir, Nasıl Olunur?

KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı) Nedir, Nasıl Olunur?

Kimyasal değerlendirme uzmanları kimyasalların kaydı, sınıflandırılması, değerlendirilmesi ve genişletilmesi gibi çeşitli işlemler gerçekleştirirler. Günümüzde oldukça popüler olan bu mesleğin görevleri de merak edilen konular arasında yer alır.

KDU denetleme uzmanı olabilmek için öncelikle ilgili bakanlıkça yetkilendirilen İstanbul İSG Kursu veya eğitim merkezi olarak hizmet veren Kare Akademi gibi kurumlara başvuru yapmalısınız.

2017’de KKDİK yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ile birlikte ithalatçı, imalatçı, eşya üreticileri gibi çeşitli sektörlerde bazı yükümlülükler söz konusu olmuştur. Maddelerin kayıt dosyalarının hazırlanması, kimyasal güvenlik raporu, kimyasal güvenlik değerlendirmelerinin gerçekleştirilmesi, maruz kalma senaryosu, genişletilmiş güvenlik formu hazırlanması bu yükümlülüklerden bazılarıdır. Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için kişilerin gerekli uzmanlık sertifikalarını almış olmaları gerekir. KKDİK yönetmeliği kapsamında çeşitli teknik ve bilimler işlemlerin gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak KDU yetkilendirilmiştir. Kimyasal değerlendirme uzmanı olmayı düşünen bireylerin KDU sınavına katılmaları ve buradan sertifika almaları önemli bir konudur. Fakat bireylerin bu sınava katılabilmeleri için birtakım şartlar söz konusudur. Kurumumuz ile iletişime geçerek KDU eğitimleri ve sertifikaları ile alakalı detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olmanın Şartları Nelerdir?

Kimyasal değerlendirme uzmanı olmayı düşünen kişilerin birtakım şartları yerine getirmesi gerekir.

  • Kimya ile ilgili alanlarda lisans ya da doktora yapmalıdır.
  • Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onaylı olan kuruluşlardan zorunlu 64 ders saatinden oluşan eğitimi tamamlamalıdırlar.
  • Kimya, Biyoloji ve Çevre Bilimleri ile alakalı Fen Edebiyat Fakültelerinden ya da Mühendislik fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
  • Üniversitelerin farklı lisans bölümlerinden mezun olan kimyasallarla alakalı üretim, laboratuvar, kalite kontrol, kimyasal yönetim gibi alanlarda en az 5 yıl çalışmış olan kişiler de KDU olabilir.

Bu şartları sağlayan bireyler KDU sınavına girmeye hak kazanırlar. KDU sınavında başarı elde eden kişiler ise kimyasal değerlendirme uzmanı sertifikası alabilirler.

Kişilerin KDU sınavına görebilmeleri için öncelikle KDU eğitimi almaları gerekir. Bu sayede bireyler sınava girmeye hak kazanırlar. Derslerden edinilen bilgi birikimi sayesinde sınavlarda başarılı olan ve sertifika alan kişiler kimyasalların imalatı ya da ithalatını yapan ve bu alanlarda danışmanlık veren firmalarda çalışabilirler. Bunun yanında kimyasal kayıt süreçlerini etkili bir şekilde yönetmeyi düşünen sanayicilerin de KDU eğitimi almaları mümkündür.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kimyasal değerlendirme uzmanı olmaya uygun olan kişilerin öncelikle KDU eğitimi almaları gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenen kurslara katılımın ardından gerçekleştirilen sınavda başarılı olmak gerekir. Sınavda başarı elde eden adaylar 5 yıl geçerli olacak KDU sertifikası elde ederler.

İşyerlerinde kimyasal üretim gerçekleştiren veya bu tarzdaki maddeleri kullanan yerlerde KDU bulunması gerekir. Bakanlık tarafından şartlandırılmış olan bu meslek grupları işyerleri tarafından istihdam edilirler. KDU olmak için kaliteli bir eğitim süreci geçirmek isteyenler kurumumuz ile iletişime geçebilirler.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Sınavı Nasıldır?

KDU sınavı çoktan seçmeli ve klasik olacak şekilde iki farklı bölümden meydana gelir. Sınav toplamda 180 dakika sürer kişilerin sınavdan geçebilmeleri için en az 70 puan almaları gerekir. Kimyasal değerlendirme uzmanlığı belgesi geçerlilik süresi 5 yıl kadardır. 5 yılın ardından belgesini yenilemek isteyen kişilerin belge geçerlilik süresi içinde ya da süre bitiminden sonra 2 yıl içinde eğitim şartı aranmadan yeniden sınava girmeleri gerekir.

KDU sınavının ilkinde geçilememesi durumunda söz konusu sınav tarihinden itibaren 1 yıl içinde kişilerin ikinci kez sınava girme hakları bulunur. Kimyasal değerlendirme uzmanı maaşları kişilerin çalışmış oldukları kurumlara bağlı olarak değişiklik gösterir. İş tecrübesi daha çok olan KDU yeni başlayanlara göre daha fazla maaş alabilir. Kimyasal değerlendirme uzmanı olmayı düşünüyorsanız Kare Akademi kurumumuzdan gerekli bilgileri alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.