Kanal İstanbul'un Montrö ile ilgisi yok

Kanal İstanbul'un Montrö ile ilgisi yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesi için "Montrö sözleşmesi ile uzaktan yakından alakası yok" dedi.

"Kütüphane Söyleşileri" kapsamında gençlerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul ile ilgili bir soruyu da yanıtladı. "42-43 km. uzunluğu olan kanal burası, bu kanalda Karadeniz’i Marmara’ya bağlıyoruz" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bununla birlikte de tabi Karadeniz’de ve Marmara tarafında gelen gemilerin oralarda bekleme beklememe bu süreçler hepsi bizim kudretimizde. Tabi bunun Montrö ile yakından ve uzaktan alakası da yok. Montrö, İstanbul Boğazı ile alakalı sözleşmeydi. Dolayısıyla burada kendi bağımsızlığımızı kendi egemenliğimizi tamamen tesis ettiğimiz bir eser kazandırıyoruz. Şimdi Montrö ile yakından uzaktan alakası olmayan Kanal İstanbul ne yapacaktır? Çok daha huzurlu rahat olacaktır. Kanal İstanbulumuzu, İstanbulumuza kazandırdığımızda İstanbul çok çok büyük bir zenginliğe kavuşmuş olacak ve İstanbul Boğazı da çevrecilik açısından ciddi manada rahatlayacaktır."

'ANKARA SÖZLEŞMESİYLE YOLA DEVAM EDERİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzasıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin olarak, “İstanbul Sözleşmesi uygulaması maalesef ne ülkemizde ne dünyada özellikle kadın haklarına saygıyı getirdi” görüşünü savundu ve "Daha güçlüsünü, kalkarız Ankara Sözleşmesi hazırlarız" dedi. 

'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının, hükûmetin kadın hakları konusunda bir fikir değişikliğine gittiğine işaret olup olmadığı' sorusuna Erdoğan şu sözlerle cevap verdi: “İstanbul Sözleşmesi uygulaması itibariyle maalesef ne ülkemizde ne dünyada özellikle kadın haklarına saygıyı getirmedi. Şu anda AB ülkelerinde de 11 tanesi bundan çekilme arifesinde. Kadına şiddeti bizim anayasamız kabul etmiyor. Burada bizim üzerimizde durmamız gereken 684 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Şiddet”le ilgili yasa. Bu zaten var. Biz burada öyle bir medeniyetin, dinin mensubuyuz ki… Bizim dinimizde kadına şiddet bir defa haramdır. Eğer biz böyle bir sözleşmeye illa ihtiyacımız varsa biz bu sözleşmenin daha adilini, güzelini, güçlüsünü kalkarız Ankara Sözleşmesi hazırlarız. Onunla beraber yola devam ederiz" yanıtını verdi.

'ASKERİN EMEKLİSİ OLMAZ, ASKER ASKERDİR' 

Erdoğan, emekli amirallerin açıklamasına ilişkin, "Şu anda cumhurbaşkanı olarak bu ordunun başkomutanıyım. 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz? Bu sizin özgürlüğünüzle alakalı bir konu değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önceki hafta 104 emekli amiral tarafından gece yarısı bir bildiri yayınlandı. Bu bildiride, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Kanal İstanbul Projesi ile alakalı bazı vurgulamalar yapıldı. Amiraller 'düşüncelerimizi özgürce ifade edemeyecek miyiz?' diye ikinci bir açıklamada bulundular. Bu konudaki düşünceniz nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Askerin emeklisi veya emekli olmayanı olmaz. Asker, askerdir. Şu anda cumhurbaşkanı olarak bu ordunun başkomutanıyım. 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz? Bu sizin özgürlüğünüzle alakalı bir konu değil. Zaten içinizde bu işi alışkanlık haline getirmiş olanlar var. Bu işi çok seviyorsanız, kalkarsınız siyasete soyunursunuz. Kalkıp da bunu, 104 tane koordine olan, aynı düşünce kalıbı içinde, böyle bir metnin ortaya konulmasını, bir başkomutan, cumhurbaşkanı olarak ülkemin birlik, beraberliği, huzuru noktasında, bunu teminle sorumlu olan bir insan olarak tabii ki kabul etmemiz mümkün değil. Bundan sonraki süreç zaten tamamen yargıya ait olan bir süreçtir."

'TAM BİR TERBİYESİZLİKTİR'

Erdoğan, kendisi için "diktatör" ifadesini kullanan İtalya Başbakanı Mario Draghi'ye ilk kez cevap verdi. Erdoğan, "İtalya Başbakanı'nın yapmış olduğu açıklama tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir" dedi. 

"İtalya Başbakanı size 'diktatör' dedi. Siz bu tarz üslupta kelimeler kullanıldığında neler hissediyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu karşılığı verdi:

"Öncelikle tabii İtalya Başbakanı'nın yapmış olduğu açıklama tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir. Türkiye-İtalya ilişkilerinin tam iyi bir noktaya geleceğini umduğumuz bir dönemde bu Draghi denilen adam bu açıklamayı yapmak suretiyle aramızdaki münasebetlere maalesef baltayı vurmuştur. Zaten sen atanarak oraya gelmiş birisin, seçimle gelmiş birisi değilsin. Tayyip Erdoğan'a bir defa böyle bir ifadeyi kullanabilmen için her şeyden önce senin tarihinden haberinin olması lazım. Ama gördük ki senin haberin yok. Biz milletimizden aldığımız güçle, milletimizin bize vermiş olduğu o irade teslimiyetiyle milletimize hizmette yolumuza devam edeceğiz. Onun için de İtalya Başbakanı'nın bu ifadeleri kullanması kullanmaması, bunları hiç kafanıza takmayın, biz işimize bakalım."

​​​​​​​'İŞSİZLİKTE İYİ BİR NOKTAYA GELDİK'

"Birçok genç üniversitelerden başarılı bir şekilde mezun oluyor fakat istihdam sorunu yaşıyor. Acaba bir planlama sorunu mu var?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Öncelikle işsizlikte iyi bir noktaya geldik diyebilirim. Bu ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde, özellikle de 13 civarında bir konumdayız işsizlikte. Bu son açıklanan rakam da aslında bu ciddi bir artış sayılamaz. Zaten 13 küsurdu şimdi biraz daha artmış oldu. Turizmde çok çok iyi bir konumdaydık fakat bu Covid meselesi sebebiyle turizmdeki düşüş ister istemez istihdamı da olumsuz etkiledi. En çok istihdamı yapan bizim iktidarımızdır. Hem sağlıklı olanlar için hem engelli olanlar için ciddi istihdamlar yaptık. Garanti noktasında iş nereye geliyor? Kalifikasyona geliyor. Kalite ve kalifikasyon noktasında kendini ispat edebiliyorsa bir genç iş bulur." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.