Jinekomasti Öz Güveninizi Zedeleyen Bir Sorun Olmak Zorunda Değil

Jinekomasti Öz Güveninizi Zedeleyen Bir Sorun Olmak Zorunda Değil

Jinekomasti Öz Güveninizi Zedeleyen Bir Sorun Olmak Zorunda Değil

Jinekomasti, çeşitli nedenlere bağlı olarak erkeklerde bir ya da iki memenin büyümesi ile karakterize bir sağlık sorunudur. Jinekomasti genellikle yenidoğan, ergenlik ve yaşlılık döneminde görülür. Jinekomasti aynı zamanda meme dokusunun iyi huylu proliferasyonu olarak da tanımlanabilir. Nadir olmakla birlikte jinekomastinin altta yatan farklı bir hastalıktan ya da ilaç kullanımından kaynaklanması söz konusu olabilir. Kadın tipi meme dokusunun erkekte bulunması durumu olan jinekomasti, erkeklerin fiziksel görünümünde deformiteye buna bağlı olarak psikolojik sorunlara neden olabilir. Liposuction ve diğer yöntemler jinekomasti tedavisi amacıyla uygulanabilir. Op. Dr. Evren İşçi jinekomasti tedavisiyle hastalarının yaşam kalitesini artırmakta, fiziksel ve psikolojik sağlıklarının iyileşmesine katkıda bulunmaktadır. Siz de Op. Dr. Evren İşçi ile iletişime geçerek görünümünüzü geri kazanabilirsiniz.

 

Jinekomasti hastalığında görülen meme büyümesi, erkeklerin hayat kalitesini etkileyebilen ve ciddi psikolojik sorunlara neden olabilen bir sorundur. Kullanılan birtakım ilaçlara ve hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Farklı nedenler sonucu yaşanabilen jinekomasti sorununun nedenleri arasında; ergenlik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler ilk sırada gelir. Bunun yanı sıra yaşlanma, şişmanlık, uzun süre boyunca alkol amfetamin kullanılması, steroid kullanımı, kronik karaciğer ve tiroid hastalıkları ile bazı genetik hastalıklar jinekomasti gelişimine neden olabilir.

 

Jinekomastinin lipomatöz, glandüler ve mit olmak üzere üç farklı türü vardır. Bunun yanı sıra jinekomasti fizyolojik ve patolojik olarak iki farklı şekilde sınıflandırılabilir. Jinekomasti olguları genellikle fizyolojik jinekomasti grubundadır ve altında yatan herhangi bir patoloji bulunmaz. Bu grupta yer alan jinekomastiler yenidoğan, ergenlik ve yaşlılık olmak üzere üç farklı dönemde görülür. Genetik, metabolik, Onkolojik ve endokrin nedenlere bağlı olan ya da ilaç kullanımına bağlı olarak tetiklenen olgular patolojik jinekomasti olguları arasında yer alır.

 

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

 

Jinekomasti erkeklerin sıklıkla karşılaştığı bir sağlık sorunudur. Genellikle ergenlik döneminde daha sık görülen jinekomastide ilk başlarda memede geçici bir duyarlılık hissi ve genç kızlardaki yumru safhasına benzeyen bir göğüs büyümesi ortaya çıkar. Bu durum çoğunlukla hastanın kendisi ya da yakınları tarafıdan tesadüfen fark edilir. Memede meydana gelen şişlik genellikle asemptomatik olmakla birlikte bazı durumlarda dokunma olmadan ya da dokunmaya bağlı olarak ağrı ve hassasiyet gelişebilir.

 

Hastaya jinekomasti tanısı koyulması için en önemli adım, fiziki muayene sırasında meme dokusundaki diskin parpasyonla hissedilmesidir. Diskin alpe edildiği durumlar gerçek jinekomastidir. Ele gelmediği durumlar ise memedeki yağ dokusunun artmasıyla karakterize lipomasti olarak kabul edilir ve bu doğrultuda bir tedavi yöntemi belirlenir.

 

Jinekomasti oluşumu pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenle tanı koyma aşamasında detaylı tetkiklere gereksinim duyulabilir. Ergenlik dönemindeki erkekler meme büyümesi sorunuyla başvurdukları takdirde, ayırıcı tanının koyulabilmesi noktasında öykü ve fiziki muayene çok önemli bir rol oynar. Ergenlik çağında meme büyümesi sorunu yaşayan erkek çocuklarda altta yatan bir ilaç kullanım öyküsü ya da hormonal bozukluk olmadan ortaya çıkan meme büyümesinin nedeni genellikle tam olarak açıklanamaz. Jinekomasti hastalığı olan hastaların büyük bir kısmına tanı koyulması için öykü ve fiziki muayene yeterli olsa da nadiren ileri tetkiklere başvurulması gerekebilir.

Liposuction Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Yağ aldırma olarak da bilinen liposuction prosedürü; vücudun karın, kalça, sırt, uyluk, kol ve boyun gibi çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan, düzenli diyet ve egzersizle giderilemeyen inatçı yağ birikintilerinin giderilmesi amacıyla uygulanır. Böylece bölgesel yağ birikintilerini uzaklaştırmak ve ilgili bölgeleri yeniden şekillendirmek mümkün olur.

Bununla birlikte liposuction asla bir kilo verme yöntemi değildir. İdeal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın olan ancak vücudunda inatçı bölgesel yağ birikintileri bulunan kişilere yönelik bir vücut şekillendirme yöntemidir. Aşırı kilosu olan kişilerin liposuction yaptırması için öncelikle fazla kilolarından kurtulmaları gerekir.

Kişinin vücudunda bulunan yağ hücrelerinin sayısı ergenlik döneminden sonra artmaz. Ancak bu, kilo alımı sonucu boyutlarının ve hacimlerinin artmayacağı şeklinde yorumlanmamalıdır. Liposuction yapılan bölgede bulunan yağ hücrelerinin sayısı kalıcı olarak azaltılmış olup zaman içerisinde sayılarının artması söz konusu değildir. Bununla birlikte kiloda yaşanan değişiklikler liposuction yapılan bölgedeki kontür değişiklikleri üzerinde olumsuz etkiye neden olabilir. Diğer bir deyişle liposuction sonuçlarının kalıcı olması için kilo kontrolü sağlanmalıdır.

Liposuction anestezi altında gerçekleştirilen bir prosedür olduğu için uygulama sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Uygulamadan sonraki birkaç gün boyunca hafif şiddette ağrı ve rahatsızlık hissedilmesi olağan bir durumdur. Doktorun reçete ettiği basit ağrı kesicilerin kullanılması bu süreçte hastanın konforunu artırabilir.

Liposuctiondan sonra uygulama bölgesine baskı uygulanması için hastaya korse giydirilir. Böylece çıkarılan yağ dokusu nedeniyle boşalan bölgenin ciltle en konforlu şekilde birleşmesi amaçlanır. Korse kullanımının diğer bir faydası liposuctiondan sonra şişlik ve morluk oluşumunu azaltmasıdır.  İyileşme süreci hasta özelinde cilt yapısına, uygulama bölgesine, çıkarılan yağ miktarına ve benzer etkenlere göre değişiklik gösterebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.