İşyeri Hekimliği Nedir?

İşyeri Hekimliği Nedir?

Hangi ticaret dalı ile uğraşılırsa uğraşılsın işletme için işyeri hekimliği oldukça önemlidir.

Hangi ticaret dalı ile uğraşılırsa uğraşılsın işletme için işyeri hekimliği oldukça önemlidir. İşletmeler açısından zorunlu tutulmasına ek olarak firmanın hem kendi çalışanlarına hem de müşterilerine karşı ciddiyet ve sorumluluk ifadesini taşır. Böylece firmanın müşterilerine ve çalışanlarına işyeri hekimliği ile koruduğu bir sistem uygulaması güvenilir olarak nitelendirilebiliyor.

İşyeri hekimi nedir? İşyeri hekimlerinin buradaki görevi ise işletmelerde sağlığa karşı oluşabilecek herhangi bir durumda önlenmesine yardımcı olan, sağlık muayenelerini ve periyodik kontrollerini yapan bir sağlık personelidir. Aynı zamanda psikososyal ve ergonomik koşullar üzerinde araştırmalar gerçekleştirerek uygun olan işe uygun olan kişinin yerleştirilmesinde işveren ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Hekimler çalışanları sağlık konusunda zaman zaman bilinçlendirecek eğitimlere düzenler ve böylece iş yerlerinde iş sağlığı konusunda katkı sağlamaktadır.

Firmalar işyeri hekimi istihdam etmek ya da OSGB kuruluşlarından işyeri hizmeti almaları ile;

  • Çok tehlikeli sınıfında yer alan işletmeler ayda çalışan başına en az 15 dk,
  • Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler ayda çalışan başına en az 10 dk,
  • Az tehlikeli sınıfta yer alan işleteler ayda çalışan başına en az 5 dk hekimlik hizmetli alırlar.

Nasıl Olunur?

Nasıl olunur? İşyeri hekimi olmak için altı yıllık tıp fakültesinden mezun olmak gerekir. Tıp fakültesinden mezun olarak diplomaya sahip olanlar Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen iş yeri hekimliği eğitimi veren kurumlara başvurması gerekir. Kanuna uygun olarak aldıkları işyeri ekimliği eğitimlerinden sonra işyeri hekimliği sınavına başvuru yapabilirler. ÖSYM tarafından her sene 2 kez gerçekleştirilen olan İSG (İŞ Sağlığı ve Güvenliği) sınavından başarılı olması gerekir. Sınavda 50 sorudan en az 35 tanesi doğru olmalıdır. 35 soruyu doğru cevaplayan ve başarılı olan kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafınca düzenlenen ve hekimlere verilen sertifikaya sahip olurlar. İş yeri hekimliğine ait olan sertifikaya sahip olan hekimler sisteme kayıtlı şekilde işyeri hekimi olarak çalışır.

Tüm bu şartlara ek olarak;

  • İSG alanında doktora yapmış,
  • İş güvenliği kapsamında iş teftişi görevinde ve asistanlık dönemi ile beraber sekiz yıl görevde bulunmuş,
  • İSG Genel Müdürlüğü elemanı olmak üzere en az sekiz yıl İSG alanında çalışanlar,
  • Uzman hekimlik branşında iş ve meslek hastalıkları üzerine ihtisas yapanlar sınava girmeden iş yeri hekimi olarak çalışabilmektedir.

Maaşları Ne Kadardır?

Maaşları ne kadardır? Günümüzde iş sağlığı ve güvenliği sektörü içerisinde işyeri hekimliği en kazançlı işler arasında yer alır. İşyeri hekimliği maaşlarının belirlenmesindeki ana unsurlardan birisi genel kanaatler olsa da OSGB firması ile yapılan antlaşmada çerçevesi değiştirilebilir. Aynı zamanda hizmet verile işyeri sayısı ve iş yoğunluğu da maaşların belirlenmesinde etkisi olabilir. İşyeri hekimlerinin 2023 yılında ortalama 42.400 TL maaş alabilmektedir. En düşük maaş 33.920 TL ve en yüksek maaş 65.490 TL olarak belirtilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.