Hakkari'de İşyeri kiraları 10 bin liraya kadar çıktı

Hakkari'de İşyeri kiraları 10 bin liraya kadar çıktı

Türkiye'de konut satışının en az olduğu illerin başında gelen Hakkari'de kiralar el yakıyor. Kaloriferli ev kiraları bin liraya çıkarken, işyeri kiraları 10 bin liraya kadar çıkıyor

MEHMET ÖZKAN/HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari'de ev ve iş yerlerinin artan kiraları esnaf ve vatandaşı zor durumda bırakıyor. işyeri sahipleri kiraların yüksek olmasından dolayı kirayı çıkartmak için mecbur ürünleride pahalı sattıklarını ve vatandaşların pahalı ürün almak yerine başka illerde ve internet üzerinde alışveriş yaptıklarını Bina sahiplerinin hiç birinin evi Hakkari merkezde olmadığını hepsi batıdaki pahalı hayatı yaşayıp burdaki kiracılardan çıkartıklarını il ilçe meselesi gündeme geldiği zaman yürüyüşlerle ön safta olup esnafın halini düşünmediklerini belirterek kiralarının metropol şehirlerdeki kiralarla yarıştığını giderleri karşılayamaz halde olduklarını söylediler.

Son zamanlarda Hakkari’de artan ev ve işyeri kiraları nedeniyle vatandaş dertli.  Kentin en işlek caddesi olan Bulvar Caddesi üzerindeki işyerlerinin kiraları 4 bin ile 10 bin TL arasında değişirken, kiraları ödeyemeyecek duruma gelen esnaflar iflasın eşiğine geldi. 

Esnaflardan Halife Beyter; Hakkari’deki kiraların batıya nazaran çok yüksek olduğunu belirterek, Hakkari esnafının büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyledi. 

Kiralarını ödeyemediklerini anlatan Beyter “Dükkanın kirasını mı ödeyelim evin kirasını mı ödeyelim bilmiyoruz. Öğrenci okutuyoruz.  Çocuklara harçlık verecek durumumu kalmadı” dedi. 

Aylık 4 bin TL lira kira ödediğini anlatan esnaf Barış Yıldız ise “Hakkari gibi bir yerde zaten işsizlik yüksek istihdam yok 3 tane personel çalıştırıyorum aylık kömür parası su parası elektrik parası veriyorum beni kurtarmıyor Dolayısıyla iş yerimi kapatmak zorunda kalacağım buna benzer birçok iş yeri kapatıldı” diye konuştu. 

Hakari Emlak danışmanı Zahide İnanç ise Hakkari’ de son dönemlerde arsa fiyatları yükseldiğini ancak konut yapımının durma noktasına geldiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “ Hakkari'nin il ilçe meselesi ortaya atıldı Bundan dolayı Hakkari'deki iş adamları Hakkari’ye konut yapımını durdurdular.  Yani bu son yıllarda Hakkari’de herhangi bir inşaat olmadı konut sayısı çok azaldı ve dışarıdan gelen atamalarda çok yüksek olduğu için talepte artınca konutlara karşı bütün kiralar yükselmiş oldu Hakkari’de yeni iş alanları olmadığı için kiraları yükseliyor.  2 artı 1 daireler fiyatı en yüksek 650-700 olması gerekirken şu an Hakkari'de bulunan iki arttı. Daire kiraları 900 TL’ye kadar çıkıyor.”
Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı da Hakkari’deki kira artışlarını mülklerin az olması talebin de fazla olmasından kaynaklandığını söyledi. 

Sarı,  ev ve bina sahiplerinin keyfi uygulamalarına dikkat çekerek şöyle konuştu: “ Yani bir işletme yer bulabilmek için kendi projesini uygulanabileceği bir mekanı bulabilmek için feragat edip yüksek fiyatlarla kiralık yerleri tercih ediyorlar. Burada bir mülk eksikliği var.  Bütün bunlar bir araya gelince kira artışları görmek mümkün oluyor. Hakkari İstanbul'a karşılaştırıldığında kiralar çok yüksek. İlimiz genelinde ilçeler dahil mekan eksikliğinden kaynaklı bir artışla karşı karşıya kalabiliyorlar. Son zamanlarda özellikle zincir marketlerin gelmesi ile sonraki artışlar da kiraları yükseltti.  Yasal olarak kira artışlarır tefe-tüfe artışlarına endekslenmelidir. Ancak Hakkari’de bu uygulanmıyor. Bunun önüne geçilmesi için de bir denetim mekanizması yok”

01-114.jpg02-088.jpg03-081.jpg04-078.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
22 Yorum