EYT için dijital ortamda başvurusu çağrısı

EYT için dijital ortamda başvurusu çağrısı

Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun teklifinin yürürlüğe girmesinin ardından, EYT’lilere bağlanacak aylık maaşın, ortalama 8 bin 733 lira olacağı açıklandı.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifi 7 Şubat Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek aynı gün kanunlaştırılacak.

EYT’liler ilk maaşını mart ayında alacak. EYT’den yararlanmak için 1 milyon 100 bin kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurdu. Borçlanma tutarı 44 milyar liraya ulaştı. Ekonomim'den Canan Sakarya'nın haberine göre yasanın çıkmasıyla birlikte ilk etapta 2.2 milyon kişi emekli olacak.

Teklifi göre, sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 ve daha önce başlayan SSK’lılardan 5000–5975 prim gününü, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar yasa yürürlüğe girdiğinde hemen emekli olabilecek.

Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’a tabi olanlardan kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar da yasa çıktığında emekliliğe hak kazanacak.

Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, EYT ‘nin Sosyal Güvenlik Kurumu personeli için ciddi bir idari yük getireceğini belirterek, hak sahiplerinin başvurularını dijital ortamda yapmalarının yükün hafifletilmesi açısından önemli olduğunu, herkesin bu konuda vatandaşlara tavsiyede bulunmasını istedi.

Yaş şartının kalkmasıyla birlikte EYT’den 2.2 milyon kişi hemen emekli olabilecek. Bu sayının 1.7 milyonu SSK’lı, 89 bini Bağ-Kur’lu, 496 bini Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışıyor. SSK’lı 3,5 milyon, Bağ-Kur’lu 619 bin, Emekli Sandığı’nda ise 669 bin olmak üzere, emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan toplam 4.8 milyon kişi bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum