Ecza Deposu İlaç Dağıtım Hizmetleri Hakkında Merak Edilenler

Ecza Deposu İlaç Dağıtım Hizmetleri Hakkında Merak Edilenler

İlaçlar insan sağlığı ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle ilaçların üretimi, dağıtımı ve ilaçlarla ilgili her tür süreç aksaksız bir şekilde yerine getirilmelidir.

  Bunun yanı sıra ilaç dağıtım süreçleri ile ilgili yasal düzenlemelerle belirlenmiş prosedürlere eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. İlaç dağıtım sürecinde çok önemli bir rol üstlenen ecza deposu Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları tarafından belirlenen ilaç saklama, depolama ve dağıtım koşullarına uymalıdır. Bununla birlikte ülkemizde ilaç satışı ile ilgili her konu yasal prosedürlere tabi bulunmaktadır.
 
Ecza deposu AR-GE üretim konusunda öne çıkan, kaliteli ve güvenilir hizmet sunan ecza deposu iletişim bilgilerine ulaşmak sektörün önde gelen isimleriyle çalışmayı sağlar. Bu sayede sağlık sektörünün en önemli unsurlarından biri olan ilaçların tedariki ve lojistiği ile ilgili olarak kesintisiz hizmetlerden faydalanılabilir.
 
İlaçların depolanması ve taşınması sırasında belirli sıcaklık ve nem aralıklarının aynı zamanda hijyen standartlarının sağlanması gerekir. İnsan sağlığı açısından riskli durumlarla karşı karşıya kalınmaması için depolama ve dağıtım süreçlerinde şilgili yasal mevzuatlara eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. Her biri benzersiz saklama ve dağıtım gerekliliklerine sahip sayısız farklı ilacın ve farmasötik malzemenin bulunduğu gerçeği göz önünde bulundurularak, her biri özelinde gerekli standartlar sağlanmalıdır.
 
İlaç Dağıtımı Nedir? Otomatik İlaç Dağıtım Sistemi Ne İşe Yarar?
 
İlaç dağıtımı, ilaçların üreticiden tüketiciye ulaştırılmasını kapsayan süreçtir. İlaç dağıtımı süreci ecza depoları ve ecza kooperatifleri diğer bir deyişle farklı ilaç dağıtım kanalları tarafından gerçekleştirilmektedir. Uygun koşullarda depolanan ve dağıtımı yapılan ilaçlar ile farmasötik ürünlere ulaşmak hem müşterilerin hem hastaların yasal ve doğal hakları arasında sayılmaktadır. Gelen ilaçların teslim alınması, depolanması ve dağıtılması ecza depolarının sorumluluğu altında bulunur. Kaliteli ve aksaksız bir hizmet vermek için uygun dokümantasyonu yapmak, ilaçları düzgün bir şekilde kayıt altına almak, saklamak ve dağıtmak konusunda belirli bazı yasal düzenlemelere uyulmalıdır.
 
Hastane eczanelerine konumlandırılmış birim ilaç doz dağıtım sistemi sayesinde ilaçların çoklu dozdan birim doza indirgenerek depolanması ve her hastanın günlük tedavisinde bulunan ilaçların hazırlanması otomatik ilaç dağıtım sistemi ile mümkündür. Böylece hastanede yatarak tedavi gören hastaların ilaçlarını tek bir merkezden, günlük olarak hazırlama imkanı elde edilir. Hastanelerde kliniklere konumlandırılmış olan otomatik ilaç dağıtım kabinleriyse merkezi eczaneden kontrol edilmektedir. Farklı seviyede güvenlik özelliklerine sahip olan ilaçlar, kabinlere farklı tipte çekmeceler içine yüklenir.
 
Otomatik ilaç dağıtım sistemi sayesinde hasta güvenliği açısından riske neden olması olası ilaç hatalarını minimize etmek mümkündür. Bunun doğal bir sonucu olarak hasta güvenliğinde ve sağlık bakım kalitesinde artış elde edilebilir. Sistem hastaya doğru ilacın, doğru yerde, doğru zamanda ve doğru dozda verilmesini sağlar. Aynı zamanda ilaçlara yalnızca yetkili personelin parmak tanıma sistemi ve kullanıcı şifresiyle ulaşması mümkün olur. Bu sayede ilaçlar yüksek seviyede kontrol altına alınabilmektedir.
 
İlaç Yönetim Sistemi Ne İşe Yarar?

 
İlaçların temin edilmesinden hastaya uygulanmasına kadar geçen karmaşık ve multidisipliner sürece doktor, eczacı, hemşire ve diğer yardımcı sağlık çalışanları da dahil olup bu süreç ilaç yönetim sistemi olarak adlandırılır. Eczane ilaç yönetim süreçlerinin optimize edilmesi ilaç yönetim sistemi sayesinde sağlanabilir. İlaçlar eczaneden servislere hatta hastanın başucuna kadar gerçek zamanlı olarak izlenebilir. Bu sayede bir yandan hastanın güvenliğini ve bakım kalitesini artırmak diğer yandan hastane maliyetlerini düşürmek avantajı elde edilebilir.
 
İlaç yönetim sistemleri kullanılarak serumları, soğuk zincir ilaçlar, narkotik ajanlar ve hastanın kendi ilaçları yani her tür ilaç maksimum düzeyde güvenlikle izlenir. İlaç istemi eczacı tarafından doğrulanarak servisteki ilaçlara sadece yetkili personel, biyometrik parmak izi tanımı ve şifre gibi adımları tamamlayarak ulaşır.
 
Yüksek güvenlik standartlarının bir parçası olması gereken ilaçların birim dozuna kontrollü erişim ilaç yönetim sistemi sayesinde sağlanabilir. Hemşire ilaçları alıp çıktığı anda, alınan tüm ilaçlar stoktan düşer. Tedavi gören hastanın hesabına ise sadece alınan ilaçların bedeli faturalanır. İlacın sisteme iade edildiği durumlarda stoklara geri alım yapılır ve ilgili tutar hastanın fatura kaydından düşülür.
 
Ülkemizde eczaneler satışa sundukları ilaçları ecza depolarından almaktadır. Firmanın üretmiş olduğu ya da farklı firmalardan gelmiş olan ilaçların depolandığı ecza depoları ülkemizin pek çok ilinde faaliyet göstermektedir. Eczaneler ihtiyaç duydukları ilaçları ecza depolarından talep etmekte, bu ilaçların temin edilmesi ile ilgili süreç ecza depoları tarafından gerçekleştirilmektedir.
 
Yine ülkemiz nezdinde geçerli bulunan yönetmelik kapsamında ecza depolarının perakende satış yapması söz konusu değildir. Ancak Türkiye’de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olmasına karşın piyasada bulunmayan ilaçların doğrudan şahsi kullanıma amacıyla yurt dışından temin edilmesi süreci bu yasak kapsamında değildir.
 
Geçerli yönetmeliğin kapsamında yer alan maddelerin ve ürünlerin toptan alım ve satım işlemlerinin yapıldığı ecza depolarından; diğer ecza depolarına, eczanelere, ilaç üreticilerine, ilgili Kanun ya da yönetmeliğinde bulundurulması zorunlu olan asgari ilaçların  belirtildiği kurum ve kuruluşlara satış yapılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.