‘Cumartesi Anneleri’ sergisi

‘Cumartesi Anneleri’ sergisi

Cumartesi Anneleri/ İnsanları" sergisinde konuşan kayıp yakınları, “Bu fotoğraflar ülkenin özeti. Sorumlulardan hesap sorulması için bin yıl geçse de mücadelemiz devam edecek” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında şube binalarında, "Cumartesi Anneleri/ İnsanları" sergisine ev sahipliği yaptı.

Sergiye kayıp yakınları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ile Musa Piroğlu’nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Sergide, “Gözaltına kaybedilen kadınlar”, “Failleri belli kayıplar nerede?”, “1915 kayıpları”, “Gözaltındaki kaybedilen çocuklar”, “En ku windakirin de windabikin”, “1995-1996 kaybedilmeye karşı mücadele”, “Em lîsta windayan naxwazin lîsta kesen ku winda kirine dixwazin”, “Kayıpların değil kaybedenlerin listesini istiyoruz” kategorilerinden oluşan AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nin 2013-2014 dönemi fotoğraf-belgesel projesi sergilendi. Sergide ayrıca Cumartesi Anneleri’nin yıllardır devlet şiddetine karşı verdiği mücadele ile bir gün çocuklarına ulaşacak olmalarının inancını yansıtan fotoğraflar da izleyicilerle buluştu.

Sergide ilk olarak söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’na ilişkin bugün açıklama gerçekleştirmek istediklerini ve gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız’ın polisler tarafından gözaltına alındığını ifade etti.

Yoleri, bütün baskılara rağmen her yıl olduğu gibi bu hafta da mücadelelerini büyüteceklerinin vurgusunu yaptı. Serginin mücadelenin hatırlatılması için önemli olduğunun altını çizen Yoleri, “Kayıp yakınlarının, Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi gözaltında kaybetmeleri önlemişti ve devlet Cemil Kırbayır’ı inkar etmeye son vermişti. Bu suçun tekrardan işlendiği bugünlerde Cumartesi İnsanları, anneler ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı olarak mücadeleyi büyütmenin önemine dikkat çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘UNUTMAYACAĞIZ’

Ardından söz alan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe de, devletin adalet taleplerine cevap vermediğini belirtti. Zorla kaybetme sürecini hatırlatan Efe, hakikati görünür kılarak mücadeleyi unutmadıklarını ve unutmayacaklarının mesajını verdi. Efe, “Bu suça ortak olanlar sahici olarak özür dileyene, Galatasaray Meydanı’nı ortak hafıza mekanı yapana kadar mücadelemiz devam edecek. Bugün basın açıklaması yapılırken Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız’ın gözaltına alınması devletin bu konuda pervasızlığını bir kez dağa karşımıza çıkardı. Biz zorla kaybetmelerle ilgili suçluların ortaya çıkarılması, cenazelerin teslim edilmesi, suçluların adalet önüne getirilerek hesap sorulması ve bir daha tekrarlanması için bu mücadelenin arkasındayız” şeklinde konuştu.

‘BU FOTOĞRAFLAR ÜLKENİN ÖZETİ’

Daha sonra söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise sergide yer alan çalışmaların direncin, acının ve iradeli duruşun fotoğrafları olduğunu belirtti. Mücadelede kararlı olduklarını dile getiren Piroğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu fotoğraflar geçmişe ait değil, bu fotoğraflar ülkenin özeti. Gelecekte nasıl bir dünyanın beklediğinin görülmesi açısından önemli. Bugün adliye önünde devlet Hanife anneye saldırdı, İçişleri Bakanı’na “süslü Süleyman” dediği için. Diyarbakır’da HDP Bölge Konferansı’nı engelledi, lise öğrencilerini Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına aldı. İktidar topyekün saldırı halinde. Geçmişte bu suçları işleyenlere karşı ve bu suçların tekrar etmemesi için mücadele yürütüyoruz. Güne ve geleceğe dair bir mücadele. Kararlıyız, ateşin durduğu yerdeyiz. Onlar kaybedecek, ülke bu ateşle beraber aydınlanacak.”

‘BİN YIL GEÇSE DE MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, sergide yer alan fotoğrafların mücadeleleri açısından önemli olduğunu dile getirerek fotoğrafları çeken kişilere teşekkürlerini iletti. Son olarak söz alan Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç da, 27 yıldır kendileri ile birlikte darp edilen ve direnenler olarak sorumlulardan hesap sorulması için mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerinin vurgusunu yaptı. Hasan, bin yıl geçse de mücadelelerin devam edeceğinin mesajını verdi.

Sergi 17-31 Mayıs tarihleri arasında İHD İstanbul Şube binasında halka açık olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.