CHP’nin ‘Öbek’ projesi

CHP’nin ‘Öbek’ projesi

CHP 2023 seçimlerinde oy oranını yüzde 31’e çıkarmayı hedefliyor. ‘Öbek Örgütlenme’ projesi kapsamında parti, ev ziyaretleriyle 4 milyon yeni seçmen kazanılmaya çalışılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) seçim çalışmaları hız kazandı. “Erken seçim” çağrılarını dile getiren parti, seçimlerde oy oranını yükseltmek ve seçim güvenliğini sağlamak için “Öbek Örgütlenme” projesini hayata geçirdi.

Uzun süredir devam eden projeye göre Türkiye’de her biri 400 seçmenden oluşan 150 bine yakın ‘öbek’ oluşturuldu.  Sokak sokak seçmenlerin haritalandırma yöntemiyle belirlenmesinin ardından her bir ‘öbek’ için bir partili görevlendirildi. Evleri ve işyerlerini ziyaret ederek, seçmenlerin sorunlarını kayıt altına alan, bunları veri tabanına kaydeden partililerin hedefi, CHP’ye 4 milyon yeni oy kazandırarak, son genel seçimlerde yüzde 22,6 olan partinin oy oranını yüzde 31’in üzerine taşımak.

CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu, 24, 25 ve 26’ncı Dönem Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP’nin bugünkü Parti Meclisi toplantısında yapacağı sunum öncesi ‘Öbek Örgütlenme’ projesi kapsamında yürütülen çalışmaları sonuçlarını Gazete Duvar’a anlattı.

Türkiye’yi ilk aşamada harita üzerinde her biri 400 seçmenden oluşan 150 bine yakın parçaya böldüklerini, bunu ilerleyen zamanlarda 200 bin ‘öbeğe’ çıkaracaklarını belirten Atıcı’ya göre bu sayede seçmenlerin tamamına doğrudan erişilebilecek. CHP’nin il ve ilçe örgütlerinin belirlediği her bir partili, 400 seçmenden oluşan ‘öbekler’den sorumlu olacak.  Görevlileri çalışma kapsamında ne yapacakları ve nasıl davranacakları konusunda eğittiklerini belirten Aytuğ Atıcı, ev ziyaretini gerçekleştiren partililerin elde edecekleri verileri oluşturdukları veri tabanına kaydedeceklerini söyledi.

Atıcı’nın aktardığına göre bu zamana dek 50 binin üzerinde ‘Öbek Sorumlusu’ her biri 400 seçmenden oluşan öbeklerle eşleştirildi. Eğitim verilen 'öbek sorumlusu' sayısı 10 bin 73 olurken, şimdiye dek 8 bin 567 ev ziyareti gerçekleştirildi.

Kararsız seçmenlere yoğunlaşacak çalışma kapsamında ev ziyaretleri yapılacak hanelere destek de olunduğunu, sorunlarının dinlenip kayda geçirildiğini belirten CHP'li Atıcı, “Diyelim ki ziyaret edilen evde çocuğun İngilizce dersine ihtiyacı var. Görevli arkadaşlar oluşturulan ‘Mesleki Destek Grubu’na bakarak İngilizce öğretmeni var mı diye kontrol ediyor. Böyle bir uzman o grupta varsa o aile için görevli arkadaşımız yardım talep ediyor. Böylece ev ziyaretleri yapıp halkla omuz omuza temas sağlanıyor. Her türlü sorunu çözmek için evlerin içine giriyoruz. Tabii kabul ederlerse, etmezlerse asla zorlamıyoruz. Şimdilik en çok talep edilen iş ve maddi yardım. Ancak biz proje kapsamında iş ya da maddi destek sunmuyoruz. Devleti, kamuyu, belediye imkanlarını kullanmadan sadece CHP’lilerin öz güçlerini sokağa yansıtmaya çalışıyoruz. Öz gücümüzle yapabileceğimiz desteği sağlıyoruz” dedi.

'CHP Öbek Sorumluları’ ev ziyaretlerinin ardından ‘obek.chp.org.tr’ adresi üzerinden vatandaşlık numaraları ve şifreleriyle CHP’nin oluşturduğu sisteme erişim sağlıyor. ‘Öbek Sorumluları’ bu uygulama sayesinde hangi hanelerden sorumlu olduklarını görüp, ev ziyaretinin ardından notlarını bu sisteme kaydediyor.

İlçe başkanlarının sorumlu oldukları ilçeleri, il başkanlarının sorumlu oldukları illeri kontrol edebildiği sistemin Türkiye geneli verilerinin tamamına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da erişim sağlayabiliyor. Bizimle konuştuğu sırada Elazığ’daki bir mahallede partililerin kaç evi ziyaret ettiğini görebildiğini, aynı sisteme herhangi bir bilgisayardan şifresini girerek Kılıçdaroğlu’nun da erişebildiğini belirten CHP’li Atıcı şunları kaydetti:
“Kemal Kılıçdaroğlu, T.C.’si ve şifresiyle sisteme girebiliyor. Onun önüne açılan ekran, 51 bin mahalleyi önüne getiriyor. Kılıçdaroğlu istediği evi, istediği mahalleyi görebiliyor. Hangi il, ilçe başkanı ne kadar çalışmış, performans değerlendirmeleri nedir, kaç ev ziyaret edilmiş, seçmen ne gibi sorunlar iletmiş, bunların tamamının bilgisine ulaşabiliyor.”

CHP’li Atıcı’ya göre projenin ilerleyen aşamalarında Türkiye genelinde 200 bin ‘Öbek’ oluşacak. Bazı 'Öbek'lerin sayılarının 400’ün altında olabileceğini bunun nedeninin de bölgede yaşayan az kişi olmasından kaynaklandığını belirten Atıcı’ya göre 400 kişiden oluşan her bir öbekte 100 “kararsız” ya da “direkt bir partiye aidiyeti olmayan” seçmen bulunuyor.

Proje kapsamında, öbeklerdeki kararsız seçmenlerin 5’te 1’ini, yani 100 kararsızdan 20’sini CHP’ye oy vermek için ikna edeceklerini, bu durumda CHP’ye yeni 4 milyon oy kazandıracaklarını belirten Aytuğ Atıcı böylelikle yüzde 31’in üzerinde oy oranına ulaşacaklarını belirterek şunları söyledi: “Evlerine girip hizmet ettiğimiz, kendimizi anlattığımız kararsız her 5 seçmenden 1’inin oyunu alırsak bu CHP’ye yeni gelecek 4 milyon oy demektir.  Hesap çok basit. Çok iyimser bir tahminle, herhangi bir partili olmayan, keskin siyasi görüşü olmayan çok sayıda insan var. Bunların yüzde 20’sinin oyunu alabilirsek bu 8 puan demektir. En son milletvekili seçimlerinde CHP, 22,6 oy aldığına göre artı 8 puanla CHP’nin oy oranı yüzde 31 puana çıkıyor.  Genel başkan vaatlerine devam edecek, belediyeler kendi projelerini yapacaklar. Onlar ayrı. Onlar projelerini yapmaya devam etsinler. Ama biz cumhuriyet tarihinde hiç yapılmayan bir şey yapıyoruz. Elbette ev ziyareti yeni bir şey değil ama bu kadar Türkiye’yi kapsayan bir projeyi ilk defa yapıyoruz. Buradan da seçimlerde 8 puan beklentimiz var. 5 kişiden 1’ini ikna etmek çok uçuk bir rakam değildir. Ve bunu başaracağız.”

CHP'li Atıcı’nın aktarımına göre geliştirilen proje oy oranını arttırmanın yanı sıra seçim güvenliğini de sağlayan bir uygulama olacak. Ev ziyaretleri kapsamında seçmenlerin belirtilen hanelerde yaşayıp yaşamadığını tespit edebileceklerini, bu sayede seçimden önce gündeme gelen “hayali” seçmenlerin önüne geçileceğini belirten Atıcı, sistemin seçim güvenliğine katkısını ise şu sözlerle anlattı: “Biz CHP Parti Okulu olarak rüştümüzü sandık güvenliği eğitimlerinde ispat ettik. Son üç seçimde sandıklarda kuş uçmuyor. Sandığa giren oy sonuçlara olduğu gibi yansıyor. Bunu hallettik. Şimdi oylar sandığa girmeden çalınabilir mi endişemiz var. Oylar sandığa girmeden nasıl çalınır? Bir evde iki kişi yaşıyorken beş kişi yazılabilir. Ya da bir yerde ev yoktur ama araziye 20 kişi yazılmıştır. Biz bu ziyaretleri yaparak böyle bir ev gerçekten var mı yok mu, böyle bir evin içinde gerçekten seçmenler var mı yok mu bunlara bakacağız. Öte yandan evini taşımış seçmenlerin, ikametgahları kayıtlı değilse, milli iradenin sandığa yansıması için bu insanların kayıt olabilmeleri için yardımcı olacağız.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.