Cengiz Çandar: Kılıçdaroğlu seçilirse mecburen bir çözüm süreci başlatacak

Cengiz Çandar: Kılıçdaroğlu seçilirse mecburen bir çözüm süreci başlatacak

Yeşil Sol Parti milletvekili listesinden Diyarbakır 3’ünci sıra milletvekili adayı gösterilen ve aday gösterildikten sonra uzun yıllardır yaşadığı yurt dışından Türkiye'ye dönen gazeteci Cengiz Çandar Rûdaw’a konuştu.

 

Çandar, yeni bir çözüm sürecinin başlayabilmesi için mevcut iktidarın değişmesinin şart olduğunu söyledi.

Bugün Ankara'da Yeşil Sol Parti tarafından düzenlenen aday tanıtım toplantısına katılan Cengiz Çandar, toplantı sorasında Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki’nin sorularını cevapladı.

“Sandığına yansıyacağından eminim”

Çandar tanıtım toplantısındaki coşkuya işaret ederek, “Yeni dönem için buradaki coşkunun seçim sandığına yansıyacağından eminim ve yeni dönemde Türkiye'nin tümü için ve en önemlisi Türkiye'nin Kürtleri için yeni bir gelecek olacağı kanısındayım. Benim yıllar öncesinden şöyle bir tezim vardır: Irak Kürt mücadelesinden kaynaklanarak söylediğim. ‘Kürtler için iyi olan Türkiye için iyidir’ derim. Türkiye Kürtleri için iyi olan da bütün Kürtler için iyi olacaktır. Dolayısıyla bu seçimlerle birlikte umarım hem kendi ülkem için hem de ülke halkının çok önemli bir parçası olan Kürtler için ve bütün Ortadoğu ve Kürt soydaşlarımız için bugüne kadar geldiğinden daha iyi bir gelecek olacağı düşüncesindeyim. Allah utandırmasın, İnşallah öyle olur” dedi.

“Tutuklu ve sürgünde bulunanların tekrar ülkeye kazanılması lazım”

Çandar, yeni bir çözüm ve müzakere süreci beklentileriyle ilgili de mevcut iktidarın değişmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi:

“Vallahi yeni bir çözüm ve müzakere süreci olması için bu cumhurbaşkanının gitmesi lazım, bu parlamentonun değişmesi lazım. Öncelikle Türkiye'nin normalleşmesi lazım. Türkiye'nin normalleşmesi için de halkın seçtiği, şu anda tutuklu bulunan, şu anda sürgünde bulunan, yurt dışında bulunanların tekrar ülkeye ve siyaset kazanılması lazım. Ondan sonra bu konuları konuşabiliriz. Çünkü yine söyleyeyim Kürt sorunu çözülmeden demokratikleşilemez. Türkiye demokratikleşmeden de Kürt sorunu çöz çözülmez. Fakat demokratikleşmeye Kürt sorununun çözümüne girişebilmek için ülkenin normalleşmesi lazım. Demir kapılar ardında o kadar insan bulunurken, sürgünde yüzlerce, binlerce insan bulunurken normalleşemeyiz. Parlamentonun normalleşmeyi getirmesini diliyoruz ve onun için buradayız, mücadele edeceğiz. Ondan sonra hapisteklerin dışarı çıkması, sürgündekilerin ülkeye dönmesi, Türkiye toprağına gelmesi ile Kürt sorununun çözümüne ve demokrasiye doğru yürüyüşümüz daha güçlü başlar.”

Kılıçdaroğlu ne yapar?

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçilmesi durumunda çözüm süreci başlatma hususunda inisiyatif alıp almayacağı yönündeki soruyu da cevaplayan Cengiz Çandar, “Mecbur. Mecbur, çünkü sayın Kılıçdaroğlu seçilirse de bugünkü işaretler öyle gösteriyor ki Yeşil Sol Parti ve Emek ve Özgürlük İttifaki Türkiye'nin geleceğinde anahtar rol oynayacak. Anayasanın değişmesi lazım, bazı adımların atılması için. Kemal Kılıçdaroğlu'nun güçlü bir muhalefete de ihtiyacı olacak o muhalefet de burası. O bakımdan tekrar dönersek mecbur öyle olacak” diye konuştu.

Hasan Cemal: Bu düzeni değiştirmek için geliyoruz

Cengiz Çandar’ın yanı sıra Yeşil Sol Parti listelerinden Milletvekili adayı gösterilen bir diğer gazeteci de Hasan Cemal oldu. Aday tanıtım toplantısına katılan Hasan Cemal de Rûdaw’a konuştu. Cemal şunları söyledi:

“Her şeyden önce Türkiye'de çökmüş, çürümüş bir düzen var. Bu düzeni değiştirmek için geliyoruz ve bunun içinde elbette Kürt sorununu çözmek de var. Elbette barış ve demokrasi, elbette adalet ve özgürlük var. Elbette hapisteki bütün tutsakların salınması var. Elbette insanları yeniden ekmeğe kavuşturmak var. Türkiye bir krizler ülkesi haline gelmiş durumda. Bu krizler ülkesinde her şeyi yeni baştan inşa etmek zorundayız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.