Yazıcı gözaltına alındı

Yazıcı gözaltına alındı

Vicdani retçi Şendoğan Yazıcı, asker kaçağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. İşlemleri tamamlanan Yazıcı serbest bırakıldı.

Artvin'de geçen ay Borçka Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 2 ayrı davadan toplam 60 ay ceza alan vicdani retçi Şendoğan Yazıcı, asker kaçağı olduğu gerekçesiyle yeniden gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Yazıcı, “ne yaparsa yapsınlar askere gitmeyeceğini vicdani ret hakkını kullanmaya devam edeceğini” söyledi.

 

'ASKERLİKTEN SOĞUYUN' DEDİ, 42 AY HAPİS CEZASI ALDI

Vicdani ret hakkını kullanan bu gerekçe ile sürekli gözaltına alınan Şendoğan Yazıcı hakkında bugüne kadar açılan birçok dava devam ederken, sosyal medya paylaşımlarında “halkı askerlikten soğuttuğu” gerekçesiyle 2019 yılında Artvin Cumhuriyet Savcılığı tarafından da soruşturma açılmıştı.

Geçen ay yargılaması tamamlanan Yazıcı'ya “halkı askerlikten soğutma”nın yanı sıra “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, TBMM'yi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama”, “PKK/YPG/KCK/YDG-H silahlı terör örgütlerinin veya amacının propagandasını yaptığı” suçlamasıyla 42 ay 6 gün hapis cezası vermişti.

ASKERE GİTMEDİĞİ İÇİN DE CEZA

 

Vicdanı retçi Şendoğan Yazıcı, Borçka Asliye Ceza Mahkemesi'nde Askeri Ceza Kanunu’nun 63/1-d maddesine muhalefet ettiği (yoklama kaçağı veya bakaya olmasına karşın birliğine katılmadığı) iddiasıyla açılan davada ise 16 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

YOKLAMA KAÇAĞI DİYE YENİDEN GÖZALTINA ALINDI

Vicdanı retçi Şendoğan Yazıcı, yeniden Arhavi'de gözaltına alınmasını Twitter hesabından paylaştı: “Bana #vicdanired mücadelesini anlatma fırsatını bu kez de Arhavi emniyeti sağladı. Gülmekten yerlere yatan evet, devletin ölmek ve öldürmek için hayatımın bir gününü dahi gasp etmesine izin vermeyeceğim.”

Yazıcı'nın paylaşımında yer verdiği polis tutanağında gözaltı gerekçesi ise şu şekilde yer aldı: “Yoklama kaçağı/bakaya olarak aranan Şendoğan Yazıcı, polis/sahil güvenlik personeli tarafından yapılan uygulamada ele geçirilmiştir. 7179 sayılı Askerealma Kanunu 26'ncı maddesi gereği iş bu tutanakla, askerlik işlemlerine ilişkin talimat tebliği edilerek yükümlü serbest bırakılmıştır.”

Vicdani retçi olduğunu her fırsatta ifade eden Yazıcı “Bana nefes aldırmıyorlar ancak olsun ben askere gitmeyeceğim vicdani ret hakkımı yaşadığım sürece savunacağım. Kimsenin de askere gitmesini istemiyorum. Daha önce yargılandığım onlarca davada da bunları söyledim. Bundan böyle vicdani ret konusunda sergilediğim tavır asla değişmeyecek beni nerede ne şekilde gözaltına alırsa alsınlar askere gitmeyi ret edeceğim” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.