Darya Kızılboğa

Darya Kızılboğa

 TECAVÜZÜ MEŞRULAŞTIRIYOR

   Mağdurları tecavüzleri ile evlendirmek için harekete geçiyorlar !

   Çocuk istismarı, erken yaşta evlilikler, tecavüzler .. Ülkemizin gündeminden asla çıkmayan konular. Her gün duyduğumuz haberlere lanet ediyoruz, tepki gösteriyoruz ve çözüm istiyoruz. Siyasi partilerin elinde oyuncak olan hayati konulara gün sonunda ‘idam çığırtkanlığı’ ile ara veriyoruz. Bu geri kalmış çözüm ile adeta halkı oyalayan ve çözüm olduğuna inanmadığımız gelişmenin ardından başka bir ‘çözüm önerisi’ daha geldi. Çözüm önerisi demek istemiyorum aslında çünkü basına yansıyan iddialar bizleri dehşete düşürüyor. Çözüm diye sundukları öneri ‘Mağdurlar tecavüzcüleri ile evlendirilsin’. Evet 2016’da yine gündeme gelen ama aldıkları tepki ile hayata geçiremedikleri bu düzenlemeyi yeniden sunacaklar.

   Tecavüzcünün mağdurla evlendirilmesi vakaların artmasından başka hiçbir işe yaramayacaktır. Bu öneriyi sunanlar nerede yaşıyorlar merak ediyorum. Çünkü bu tarz vakalar, sapık ruhlu kişiler tarafından ‘mağduru kendine mecbur etme ‘ amacıyla yapılıyor. Aşk cinayetleri, aşk tecavüzleri, aşk zorla alıkonmaları… En ilkel düşüncelerle gerçekleştirilen bu eylemlere çanak tutma ve teşvikten başka ne olabilir bu öneri.

   Bu süreçte sizden destek istiyoruz. Toplumun çöküşüne sebep olacak bu düzenlemeye hep birlikte karşı çıkalım. Sesimizi yükseltmediğimiz de buldukları boşluklardan istifade ederek halka rağmen korkunç yasa düzenlemeleri için bekleyenler var. Meclis yaptığı halka rağmen çalışmalarında halkı karşısında göreceğinden emin olmalı ki yapılacak çalışmalarda toplumun çöküşüne izin vermeyeceğimizi bilmeli. Tecavüzü meşrulaştırma amaçlı yapılan çalışmalara tanık olduk, yöntemlerini biliyoruz.

    2012’de Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ şu skandal cümleleri söylemişti.

   "Bazen ‘Annenin başına kötü bir şey gelmişse ne olacak?’ deniyor. Gerekirse öyle bir bebeğe devlet bakar. Böyle bir yasa çıkarılıp da kürtajla ilgili daha ciddi kısıtlamalar getireceksek mutlaka onun yan tedbirlerini de almak durumdayız."

   Tecavüzü, erken yaşta evliliği meşrulaştıracak düzenlemelere karşı durmaz isek geri dönüşü olmayacak daha büyük skandallar yaşanacak. Unutmayın ki adaleti hak temelli sağlamaz isek tamamen tükeneceğiz.

   Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez, 14 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği gerekçesiyle 13 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası almış, ancak çeşitli hukuki süreçler sonucunda Üzmez, taciz ettiği kıza "Anksiyete bozukluğu'' ve ''Panik bozukluk'' tanısı konmasına rağmen tahliye edilmişti.

"N.Ç." davasında, mahkeme 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç.'nin bu insanlarla "rızası üzerine birlikte olduğu" kanaatine varmıştı.

   Daha nice vakaların olduğunu unutmayalım  daha fazlasına da tahammülümüz yok.

   Konuya ilişkin Nafaka Hakkı Kadın Platformu - TCK 103 Kadın Platformu basın bildirisi yayınladı. 193 STK nın imzaladığı bildirimle bu tarz girişimlerin önünde durulacağı açıklandı. Meclis tecavüzü meşrulaştırma girişimlerine devam ederse bu sayı onlarca kat artacaktır ve halkın desteğini de alacağımızı unutmasınlar.

   Bildiri aşağıda ki gibidir.

 

             

 

          YARGI REFORMU BAHANESİYLE KADIN VE ÇOCUK HAKLARININ               GASP EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ!

ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR SUÇUNU MEŞRULAŞTIRIP,  TECAVÜZCÜLERE AF GETİRME GİRİŞİMLERİNDEN DERHAL VAZGEÇİN!

 

 

İkinci Yargı Paketi’nde yer aldığı söylenen çocukların istismarcılarla evlendirilmesi durumunda cezanın ertelenmesi hükmüne itiraz ediyoruz! Bir kez daha yineliyoruz: Tecavüzü aklayacak, çocukların cinsel istismarını meşrulaştıracak, erken evliliklerin önünü açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz!

 

İkinci Yargı Paketi’nde çocukların istismarcılarla “belirli şartlarda” evlendirilmeleri durumunda cezanın erteleneceğine yönelik hükmün bulunduğu iddialarını basına yansıyan haberlerden dehşet içerisinde izliyoruz. Haberlere göre, İkinci Yargı Paketi’ne gireceği iddia edilen yeni düzenleme çocuk ile cinsel istismar faili arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması ve evlendirilmeleri durumunda hükmün ertelenmesini kapsıyor. 2016’da belirttiğimiz gibi, altını çizerek bir kez daha belirtiyoruz ki, erken evliliklerinin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak, tecavüzü affedecek hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz. 

 

Hükümet, 2016 yılında da çocuklara yönelik istismar edilen çocuklarla cinsel istismar failleriyle evlendirilmeleri halinde cezadan muaf olmalarını içeren bir önergeyi 3 AKP Milletvekilinin imzasıyla bir gece vakti apar topar Meclis Gündemine getirmişti. Dönemin Adalet Bakanı “Bunlar tecavüzcü değil. Bunlar cinsel istismar suçunu zorla işlemiş olan kişiler değil. Tamamen ailelerin ve küçüğün de rızasıyla yapılmış işler” diyerek, yasaları ve Türkiye’nin taraf olduğu çocuk hakları sözleşmelerini çiğneyerek, tecavüzcülere getirilecek affı savunmuştu. Önerge, önemli toplumsal tepkilere yol açmış, kadın ve çocuk örgütleri başta olmak üzere toplumun her kesiminden ve dünyadan gelen tepkiler üzerine hükümet önergeyi geri çekmek zorunda kalmıştı. Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu olarak çocuklara yönelik istismarı meşrulaştırmayı ve çocuk yaşta evliliklerin önünü açmayı hedefleyen bu önergeye, milyonlarca kadınla birlikte karşı çıkmıştık.

2016’dan bu yana yayınladığımız sayısız bildiride belirttiğimiz üzere bu düzenleme Türkiye’nin taraf olduğu çocuk hakları ve kadın hakları ile ilgili sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırıdır, çocuk istismarcılarına af konusunun tekrar tekrar gündeme getirilmesi iktidarın kadın ve çocuk haklarına yönelik bakış açısını bir kez daha ortaya koymaktadır. Çocuk haklarını hiçe sayan bu korkunç girişimin bir kez daha gündeme getirilmesini kabul etmiyoruz!

 

Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarıyla mücadele etmek, çocuk yaşta zorla evlendirmeleri önleyecek düzenlemeler getirmek yerine, kadın ve kız çocuklarının kazanılmış yasal haklarına böylesine bir saldırı son derece vahimdir. Kız çocuklarının tüm haklarını ihlal etmeye yönelik bu hükme karşı yetkilileri uyarıyoruz, bu girişimlerinizden derhal ve bir daha asla gündeme getirmemek üzere vazgeçin.  Bir kez daha uyarıyoruz; çocuk istismarı affı yargı paketinden derhal çıkartılmalı, çocuk ve kadın haklarının Meclis eliyle gasp edilmesinin önüne geçilmelidir. Tüm kadınları bu hükmün geri çekilmesi için dayanışmaya çağırıyoruz.

 

Nafaka Hakkı Kadın Platformu - TCK 103 Kadın Platformu

cocuk-istismari_324370199.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum