Sıkıntıların Hep var olduğu Hakkâri!

 

Belediyeler yerel demokrasin beşiği olarak ifade edilmektedir. Hükümet ve yerel halk arasında köprü vazifesi görmektedirler. Hizmetleri hızlı sunma kabiliyetleri olduğu gibi halka ulaşmaları da çok kolaydır. Bu gerekçelerle hükümetler belediyeleri hizmet sunumunda iyileştirerek halkı memnun edebileceklerdir. Bu ise aynı zamanda iktidara yeniden gelmenin bir formülüdür.

1982 Anayasası’nda yerel yönetimlere görevleriyle orantılı gelir sağlanacağına ilişkin bir madde olmasına rağmen yerel yönetimlere maddi olanakların anayasada ifade edildiği gibi görevlerle orantılı bir şekilde sunulmaması hizmetlerin yürütülmesinde kusurlara neden olmaktadır. Bu sebeple, Belediyelerin hizmetlere az mali imkânla cevap vermek durumunda kalması onları ellerindeki imkânla halkın en önemsediği hizmetleri yapmaya yönlendirmektedir. Az harcama ve akıllıca harcama, halkça önemsenmeyen işleri yapma israfının önüne geçilmesi için olmazsa olmazdır.

Hakkâri’de belediye var sadece, hizmet denilecek kadar az var.

Bunca yatırımlar nereye gidiyor, çünkü Hakkâri’de sıkıntıların hep var olduğu çözümün olmadığını yıllarca görüyoruz.

Belediyenin Görevleri Nelerdir

Belediyenin birçok görevi vardır. Bunlar maddeler halinde şu şekildedir:

1- Kentin altyapısı ile ilgilenmektedir. Bunun içerisine su dağıtımı, şebeke dağıtımı, kanalizasyon, şehir içi yollar, doğalgaz dağıtımı vs. gibi işler belediyeye aittir.

2- Çöp toplama, yolların temizlenmesi, itfaiye hizmetler, zabıta hizmetleri, cadde ve sokak temizliği ve halk sağlığını koruma gibi görevler.

3- Şehir içerisinde imar ile ilgili izin ve belgeler belediyenin görevleri arasındadır.

4- Şehrin ekonomik işleri belediyenin kontrolü altındadır. Fiyat ve ücret tespit etme, haller açma, pazar yerleri kurma, sanayi bölgeleri kurma vs. gibi görevler belediyeye aittir.

5- Şehir içerisinde eğitim ile ilgili görevleri vardır. Okul öncesi eğitim verme, mesleki eğitim kursları düzenleme ve kütüphane açma vs. gibi görevleri vardır.

6- Sağlık hizmetleri, dini görevler, nikâh işleri, yurt açma ve ucuz konut yapma gibi görevleri vardır.

7- Şehir içerisindeki ulaştırma alanındaki işler belediyeye aittir.

8- Eski tarihi eserleri koruma, kültür merkezi açma, spor alanları yaratma, tiyatro, müze ve sinema salonları açma gibi…

Hakkâri’deki su sorunu  - Hakkâri’deki kentsel dönüşüm - Hakkâri belediyesinin borcu - Hakkâri’de servis sorunu - Hakkâri’deki sosyal tesisler - Hakkâri’deki belediyelere ait üretim tesisleri

Telekom alt yapısının güçlendirilmesi, tarım ve hayvancılık, köy sulama ve içme suyu problemleri, kütüphaneler, madencilik faaliyetleri, gençlerimize iş istihdamının sağlanması, deprem ve diğer afetler ile ilgili AFAD ve diğer kurumlarla iş birliği içerisinde doğal afetler karşısında yapılabilecek çalışmalar, kentsel dönüşüm, kültür, turizm, eğitim, ulaşım, sağlık, spor, milli parklar, orman  ile ilgili ilimizde duyulan ihtiyaçlar, yaşan problemler ve problemlerin çözümü noktasında yapılabilecekler mi .

 Belediyemize Giden Şikâyetlerden Bir Kaçı …

‘’Gerçekten artık paramızla da rezil oluyoruz. Hale geldik, her seferinde ben okuluma geç kalmak zorunda değilim. Lütfen en azından sanayi bölgesi ya da Merzan'ın servislerini çoğaltın.

‘’ Merhabalar Hakkâri merkez Yeni mahallede oturuyorum. Evim Ensar Camii'nin önünde. Yolda kazı çalışmaları vb. nedenlerden dolayı çok sayıda alanda bozukluklar var ve sürekli orada toz ve çamura neden olmaktadır. Belediyeye ait yolda yapılan asfalt çalışmalarında bütün komşularıma ait yollar düzeltilmesine rağmen bizim evin önündeki yolda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Yetkililere sorduğumda yapmayacaklarını söylemişlerdir. Belediyeye ait çoğu çalışmada daha önce de bu tür muamelelere maruz kalıp mağdur edildim. Evimin önündeki belediyeye ait yolda yapılan çalışmalardan komşularım gibi ben de faydalanmak istiyorum. Bu konuda belediyede tanıdığı olanların kayırılıp benim de mağdur edilmemden dolayı rahatsızlık duyuyorum. Gereğinin yapılmasını talep ediyorum

‘’Karşıyaka mahallesinde ikamet etmekteyiz. Sularımız 2 günde bir veriliyor ve o kadar az miktarda sular bırakılıyor ki işlerimizi yapamıyoruz’’

‘’Hakkâri dağ göl mahallesi Çevre yolu üzeri her yerde çöpler var belediye araçları geliyor temizlemiyor sadece sulama araçlarıyla yolu suluyorlar ve kaldırımlarda ne var yol kenarları neden çamurla dolu bunu hiç umursamadan gidiyor. İşsizlik var ülkede birkaç tane personel temin edin çalışıp temizlesinler. 2. Konuda şu çöplerin %50 marketlerden kaynaklanıyor zabıta ekipleri artık ilgilenir diye düşünüyorum. 3. Size ilginç gelebilir ama ben iki yıldır Hakkâri’deyim belediyenin temizlik aracını bir kere görmedim herhalde yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.