Erdoğan ve Trump'tan ortak açıklama: Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok

Erdoğan ve Trump'tan ortak açıklama: Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasındaki ikili görüşme Beyaz Saray’daki Oval Ofis'te gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

'İLİŞKİLERİMİZDE YENİ BİR SAYFA AÇMAKTA KARARLIYIZ'

ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde gündemde yer alan konulara ilişkin kapsamlı ve samimi görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı bir zeminde ilerletilmesi, iş birliğimizin derinleştirilmesi konularında hemfikiriz. Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde, ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Sayın Başkan’la, milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumlarıyla mücadele konusunda karşılıklı irademizi teyit ettik. DEAŞ’a karşı ortak mücadelemizin sürdürülmesinin önemine değindik” dedi.

Türkiye’nin, 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Harekâtıyla, terörle mücadelede yeni ve önemli bir adım attığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz, bu harekâtla PKK/YPG’nin Suriye’deki ayrılıkçı gündemine ağır darbe vurmuştur. 17 Ekim mutabakatımızla Suriye’de iş birliğimizin geliştirilmesi için önemli bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

'SURİYE’YE BARIŞ VE İSTİKRAR GETİRMEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRİZ'

Suriye’deki krize kalıcı bir çözüm bulmak için, ABD ile olan mutabakata bağlılıklarını sürdürdüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Terör örgütlerine sempati besleyen birtakım çevrelerin bundan rahatsızlık duyduklarını, bilgi kirliliği ile kamuoyunun algısını bulandırmaya çalıştıklarını, ilişkilerimizi bozmaya çalıştığını görüyoruz. Hatta tarihî meseleleri bile çarpıtarak, önümüze ikili münasebetlerimizi dinamitleyecek yeni sorunlar koymaya gayret ediyorlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin DEAŞ’ı tamamen bitirmek ve Suriye’ye barış ve istikrar getirmek için birlikte çalışabileceklerini vurgulayarak, ABD’nin bölgedeki bu amacını gerçekleştirebileceği en güvenilir ortağının Türkiye olduğunu söyledi.

'HEDEFİMİZ 2 MİLYON MÜLTECİNİN KENDİ TOPRAKLARINA DÖNÜŞÜNÜ SAĞLAMAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 350 bini Kürt toplam da 4 milyon Suriyeli göçmene Türkiye’nin ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, “Cerablus'ta 365 bin Suriyelinin kendi topraklarına geri dönüşünü sağladık. Barış Pınarı Harekatı ile güvenli hale getirdiğimiz şehir ve köylere de geri dönüşler başladı. Hazırladığımız ve Sayın Trump'la paylaştığımız plan ve projeyi BM ve uluslararası toplumun da desteğiyle hayata geçirebilirsek önümüzdeki dönemde geri dönenlerin sayısı daha da artacaktır. Hedefimiz ilk güvenli bölge, Irak sınırından Cerablus'a kadar olan bölgeye 1 milyon insan yerleştirilebilir. Rakka Deyr-ez Zor bu bölgeye de 1 milyon yerleştirilmesi halinde bu rakam 2 milyon olur” sözlerini kullandı.

'BİZİM KÜRTLERLE BİR SORUNUMUZ YOK'

Erdoğan, kendi partisi içinde Kürt milletvekilleri olduğunu ve Türkiye’nin Kürtlerle ilgili bir meselesinin olmadığının altını çizerek, “Bir şeyi birbirinden ayırt etmemiz lazım. Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok, bizim sorunumuz terör örgütleriyle. Kim bunlar PKK, YPG. Şu anda parlamentoda benim partimin 50'yi aşkın Kürt milletvekili vardır. Bizim Kürtlerle sorunumuz yok. Esed'in Kuzey Suriye'deki Kürtleri kabul etmediği dönemde, ben o zaman Esed'e 'yanlış yapıyorsun, pasaportlarını ver' dedim. Özellikle de Abdi Şahin denilen teröristin ABD gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım. Abdi Şahin denilen yüzlerce insanımızın öldürülmesine vesile olan bir teröristtir. Şu anda cezaevinde olan Apo'nun da manevi oğlum dediği bir teröristtir. Böyle birisinin bizim stratejik ortağımız Amerika tarafından bu şekilde karşılanması doğrusu bizi üzmüştür. Aynı şekilde bu şahıs Rusya tarafından yine bu şekilde karşılanmıştır. Eğer biz terörizmle sağlıklı bir mücadele vereceksek bu konuda çok daha hassasiyet içinde olmamız lazım. Bugün bize yarın bir başkasına. Bu konuda hassasiyetimiz devam ediyor. Bunlarla ilgili belgeleri de verdim. Hatta CIA teşkilatının bu adamın terörist olduğuna dair vermiş olduğu belgeyi de takdim ettim. CIA de bu adamın terörist olduğunu belgelemiş. Bunu bize de aktardılar, biz de Sayın Başkan'a aynen takdim ettik” ifadelerini kullandı.

'UYGUN TEKLİF VERİLMESİ HALİNDE PATRIOT ALIRIZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uygun teklif verilmesi halinde Türkiye’nin Patriot hava savunma sistemlerini satın alabileceğini ifade ederek, “S-400 ve F-35 programı başta olmak üzere karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz. Başkan'a uygun teklif verilmesi halinde Patriot almak istediğimi yeniden söyledim. ABD Kongresi'yle de yapıcı bir diyalogla angajmanımızı sürdürmeye hazır olduğumuzu Sayın Başkan'la paylaştım” ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN’LA AÇIK SÖZLÜ VE YAPICI BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK'

ABD Başkanı Trump ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile açık sözlü ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "ABD ve Türkiye muazzam işler başardı. Ateşkesin devam ettiğini görüyoruz. Ateşkesin karmaşık olduğunu söyleyebiliriz ancak hızlı gelişmeler sağlanıyor” dedi.

'TÜRKİYE, ABD'DEN SONRA NATO'NUN EN BÜYÜK İKİNCİ ORDUSU'

Türkiye’nin stratejik olarak ABD’nin en önemli müttefiklerinden biri olduğunu belirten Trump, “Türkiye, ABD’den sonra NATO’nun en büyük ikinci ordusu. Savunma harcamalarını giderek arttırması önemli. Savunma harcamalarında 28 NATO ülkesi arasında 8’inci sıradalar. Ayrıca Türkiye, NATO’nun Afganistan’daki misyonuna da son derece önemli destek sağlıyor. DEAŞ’ın ortadan kaldırılmasında büyük rol oynadı" d6iye konuştu.

'S-400 KONUSUNU UMARIM ÇÖZÜME KAVUŞTURABİLİRİZ'

ABD Başkanı Trump, ABD’nin Türkiye ile milyarlarca dolarlık anlaşmaları olduğunu ve silah satışları konusunda iş birliğini devam etmesini temenni ettiğini belirterek, "Silah satışları konusunda iş birliğimiz var. Milyarlarca dolarlık anlaşmalarımız var. Türkiye, F-35 parçalarını üretiyor. Rusya’dan S-400 almaları büyük zorluklar çıkarıyor. Umarım bu sorunu çözebiliriz. S-400 konusunda bakanlarımızın çalışması için anlaştık. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için beraber çalışacağız. Mevcut rakamın 4 katına çıkarmayı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

 GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADILAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump basın açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlk soru ABD'li bir gazeteciden Trump'a azil soruşturması hakkında oldu. Gazetecinin, "Öncelikle azil soruşturması konusunda Demokratların performansı hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunu Trump, "Cadı avından bahsediyorsunuz sanırım. Çünkü bunun adı cadı avı. Bu tiyatronun gerçekleşmesine izin verilmemeli. Bu duruma sebep olanların kimliğini ortaya çıkaracağım. Perşembe günü ikinci bir görüşmenin transkriptini yayınlayacağım. Soruşturmadaki bütün ifadeler 3’üncü şahıslardan duyulmuş rivayetlerden ibaret. Bunun oyun olduğunu, sahtecilik olduğunu düşünüyorum." diye cevapladı. 

TRUMP: SURİYELİ SIĞINMACILAR İÇİN AB LİDERLERİ PARA HARCAMALI

Yine Trump'a soru yönelten ABD'li gazeteci, "Suriye’deki sığınmacıların ülkelerine dönmeleri konusunda Avrupalı liderlerle konuştunuz mu?" dedi. Trump, "AB liderlerinin bu konuda para harcamaları lazım. 40 milyar dolar dediler değil mi? Bu çok büyük bir rakam. Avrupa’nın katkısı sadece 3 milyar Euro. Bu insanlar Avrupa’ya gitseler çok büyük bir yıkım yaratırlar.  Avrupa'yla görüştüm. Fransa, İngiltere ve Almanya'dan DEAŞ'lılar çıktı. Sordum onlara 'bu kişileri geri almak ister misiniz' diye. Onlar da 'hayır' dediler. Adil değil tabii. Türkiye kaçmış olan herkesi tekrar yakaladı. Ben Ortadoğu konusuna eğildim, 1 ay öncesi itibarıyla yüzde 100 oranında DEAŞ'ı etkisiz hale getirebildik." dedi.

ERDOĞAN: KELDANİ, EZİDİ VE HRİSTİYANLAR NOKTASINDA ÖZEL ÇALIŞMAMIZ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yine ABD'li gazetecinin, "Hristiyan azınlıklar kendilerini zor durumda hissediyorlar.Türkiye hükümeti Suriye’deki Hristiyanları da koruyacaklar mı?" sorusunu, "Keldani, Ezidi ve Hristiyanlar noktasında da bizim özel bir çalışmamız var. Gerek Suriye tarafında kalan ve ibadethaneleri yıkılmış olan insanlar konusunda. İbadethanelerini de tamir etmek suretiyle onlara destek olacağız. Bizim tarafımıza geçmiş olanlar sıkıntı yaşamıyor. Suriye tarafındakilerin imkânlarını da düzeltiyoruz. Onlara da giyecek yiyecek ilaç götürüyoruz." diye cevapladı. 

TRUMP: ERDOĞAN İLE İLİŞKİLERİMİZ HARİKA

Bir Türk gazeteci ise Trump'a "Obama’nın kusurlu olan ve Suriye’deki PKK uzantılarıyla ortaklığı konusundaki dış politikası dış politikası size kalmıştı. Mazlum Kobani’yi ABD’ye davet ettiniz. Kendisi 164 asker 48 sivilin hayatını kaybettiği saldırılardan sorumlu. Kobani’yi tekrardan davet etmeyi planlıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Trump ise, "Cumhurbaşkanıyla yakından iş birliği yapıyoruz. Birçok gelişme var. Kürtler içerisinde değişik gruplardan söz ediyorsunuz. Neler olduğunu bekleyip göreceğiz. Erdoğan ve Türkiye ile olan ilişkimiz harika. Çok büyük bir ülke çok büyük ordusu var. Dünyadaki en iyi askeri ekipmana sahipler. Ki bunlar ABD'de üretiliyor. Çok ciddi ilerleme kaydedildi." dedi. 

Erdoğan, Türk gazatecinin, "FETÖ mevzusunda ABD’den iyi haberler almıyoruz. Bu görüşmeden sizin izlemininiz nedir?" sorusu üzerine, "Birçok belgeyi kendilerine takdim ettik. 400 dönüm arazide yaşayan FETÖ liderinin dünyadaki diğer yerleri idare etmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu seyahatimizde belgeleri ayrıca getirdik. Kendilerine takdim edeceğiz. Temenni ederim bizden nasıl terörist istendiğinde biz veriyorsak, onlar da bize verir." şeklinde açıklama yaptı.  DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.