Yüksekova'da Tek gözlü odada 14 kişi yaşıyor

Yüksekova'da Tek gözlü odada 14 kişi yaşıyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde oturan Nadide Balin, bir tarafı mutfak ve odunluk olan, tek odalı, derme çatma evde 8 çocuğu, evli kızı, damadı ve 3 torunuyla birlikte yaşam mücadelesi veriyor.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin Cumhuriyet Mahallesinde yaşayan Balin ailesinin evi,  13 Mart  2016 tarihinde ilan edilen ve 78 gün süren  sokağa çıkma yasağındaki çatışmalarda hasar gördü. Kullanılamaz hale gelen ev, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Hasar Tespit Komisyonu’nun raporu doğrultusunda yıkıldı.

KIZI, DAMADI VE TORUNLARI DA YANLARINA SIĞINDI

4’ü kız 6 çocuğu ile mahalledeki bir eve kiracı olarak yerleşen anne Nadide Balin bir oğlunu evlendirirken;  evli kızını, damadını ve 3 torununu da yanlarına almak zorunda kaldı. Zorlu şartlarda hayat mücadelesi yürüten Balin ailesi,  kaldıkları eve de yıkım kararının gelmesi ile bir şok daha yaşadı.

Maddi imkanları kısıtlı olan aile, çareyi tandır evini tek gözlü odaya çevirip yerleşmekte buldu. Odaya çevirilen tandır evinin ufak bir bölümü mutfak yapıldı. Diğer köşesine de tuvalet-hamam eklendi.

Dramı yürek burkan ailenin gelini Muazzez Balin de, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde dünyaya bir erkek bebeği getirdi. Eşi askerde olan gelin, sağlıksız ortam olduğu için ve yer olmadığı gerekçesiyle yeni doğan bebeği ile beraber babaevine sığınmak zorunda kaldı.

Maddi imkanlarının kısıtlı olduğunu dile getiren Balin ailesi, yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor.

Eşini 8 yıl önce kaybettiğini belirten 43 yaşındaki Nadide Balin, “Yasağın kaldırılması sonrası evimize geldiğimizde geriye bir şey kalmamıştı. Çocuklarımla beraber kiralık bir evde yaşamaya başladık. Ancak 3 ay önce yetkililer tarafından kiralık olarak oturduğumuz evin yıkılacağı söylendi. Evi boşaltmamızı istediler” dedi.

Gidecek ve kiralık daire bulmadıklarını belirten Balin, “Evimizin önündeki tandır ve odunluk olarak kullandığımız tek gözlü odada 14 kişi olarak yaşıyoruz. Evli olan oğlum askerde. Gelinim bayramın birinci gününde doğum yaptı ancak ev çok kalabalık ve başka oda olmadığı için gelinimi ve yeni doğan torunumu gelinimin babasının evine gönderdim" dedi.

Daha önce kirada oturduklarını belirten gelin Muazzez Balin, “Oturduğumuz ev yıkılacaktı. Gidecek başka bir yerimiz olmadığı için mecburen bu odunluğa taşındık. Gebeydim,  doğum yaptım. Yaşanacak gibi değildi. Doğum yaptıktan sonra mecburen ailemin yanına geldim.  Eşim askerde. Evli olan görümcem 3 çocuğu ve eşi ile yanımızda kalıyorlar. Böyle bir durumdayız. Bu halimle orda yaşayamazdım” dedi.

Yasak nedeniyle eşi ve çocuklarıyla beraber Van’da kayınpederinin yanına yerleştiğini belirten Ceylan Genç ise, “ Maddi imkânsızlıktan dolayı 3 ay önce Yüksekova’ya döndük ancak gidecek ve kalacak yerimiz olmadığı için mecburen çocuklarımla beraber annemin yanına geldik. Onlarla beraber 14 kişi tandır ve odunluk olarak kullanılan tek gözlü odada yaşıyoruz. Yerimiz çok dar yaşanacak gibi değil. Çocuklarım için mecburen burada kalıyorum. Anne hangimize bakacak bilemiyoruz. Yetkililerden bize uzanacak yardım eli bekliyoruz” dedi.

BALİN AİLESİNE DESTEK OLMAK İSTEYENLER İÇİN 

İletişim No: (Seyfettin Balin) 0541 726 0274

Ziraat Bankası İBAN No: TR98 0001 0000 9676 3193 69 5002 (Nadide Balin)

Not: Bilgiler ailenin rızası dahilinde alınmıştır.


Kaynak:Yüksekovahalkınsesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.