Yer bilimcilerden Hakkari’de inceleme: 7 büyüklüğünde deprem riski var

Yer bilimcilerden Hakkari’de inceleme: 7 büyüklüğünde deprem riski var

Şemdinli-Yüksekova Fay Hattı’nı inceleyen yer bilimciler, bölgede aktif bir fay hattı tespit etti.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen yeni bir araştırma, Türkiye'nin doğusunda bulunan ve uzun süredir sessiz kalan Şemdinli-Yüksekova Fay Hattı üzerinde gerçekleştirildi. Araştırma ekibi, Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve Prof. Dr. Nurullah Hanilçi öncülüğünde, potansiyel bir deprem riskini belirlemek amacıyla bölgeye giderek önemli veri toplama işlemleri gerçekleştirdi.

UZUN SÜREDİR SESSİZ KALMIŞ BİR FAY

20 Nisan'da başlayan saha çalışmaları, fay hattının geçtiği yerleşim yerlerinde yoğunlaştı. Prof. Dr. Öztürk, fay hattının geçmişte kaydedilmiş bir deprem verisi bulunmadığını ve buna rağmen bölgenin yüksek bir sismik enerji birikimine sahip olabileceğini belirtti. Araştırma, fayın yaşını ve aktifliğini belirlemeye yönelik detaylı örneklemeler içeriyor. Bu örneklerin incelenmesiyle fay hattının geçmiş aktiviteleri ve potansiyel tehdit seviyesi daha iyi anlaşılacak.

Yer bilimcilerden Hakkari’de inceleme: 100 kilometreuzunluğundaki fay uzun süredir sessiz, 7 büyüklüğünde deprem riski var - 6

'FAYIN SUSKUNLUĞU RİSKİ İŞARET EDİYOR'

Araştırma sırasında yerel halkla da görüşmeler yapıldı. Prof. Dr. Öztürk, topladıkları traverten örneklerinin fayın ne zamandan beri aktif olduğunu ve diğer segmentlerle olan yaş ilişkisini ortaya koyacağını ifade etti. Yapılan görüşmelerde, yaşlılar arasında da bölgede büyük bir deprem yaşandığına dair bir anı bulunmadığı, ancak fayın varlığının ve suskunluğunun uzun süredir devam eden bir riski işaret ettiği vurgulandı.

Yer bilimcilerden Hakkari’de inceleme: 100 kilometreuzunluğundaki fay uzun süredir sessiz, 7 büyüklüğünde deprem riski var - 7

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM RİSKİ

Prof. Dr. Öztürk, Şemdinli-Yüksekova Fay Hattı'nın yaklaşık 100 kilometre boyunda olduğunu ve Irak'a doğru uzandığını belirterek, bu fayın büyük bir kırılma yaşadığı takdirde 7 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği potansiyeline dikkat çekti. Araştırmacı, Şemdinli'nin sağlam zemine kurulu olmasına karşın Yüksekova'nın daha sıvı bir zemin yapısına sahip olduğunu ve bu durumun olası bir depremde Yüksekova'nın daha fazla zarar görebileceğini öne sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.