Yakupoğlu'ndan asgari ücret ve sigorta pirimi açıklaması

Yakupoğlu'ndan asgari ücret ve sigorta pirimi açıklaması

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Hakkari Temsilcisi ve Mali Müşavir Cabbar Yakupoğlu asgari ücret zammı ve SGK Bağ-Kur primleri ile ilgili açıklama yaptı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022 yılı için yeni asgari ücret rakamını belirledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basın toplantısıyla duyurduğu rakamlara göre yüzde 30 oranında yapılan zam ile asgari ücretlinin cebine 5 bin 500 TL geçecek. 

Asgari ücret zammı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Hakkari Temsilcisi ve Mali Müşavir Cabbar Yakupoğlu bu zammın gerçekten çalışanları için çok iyi gelişme olduğunu kaydetti.

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Yakupoğlu, asgari ücretin net 5 bin 500 lira olmasının  memnuniyet verici olduğunu, ancak çalışan başına işverene verilecek 100 TL'lik desteğinin yetersiz olduğunu söyledi. 

Hakkarili işverenlere pozitif ayırımcılık yapılması çağrısında bulunan Yakupoğlu, "İşverene 100 TL'lik destek verilecek. Bu rakam çok düşük ve biz  işverenlere için yeterli değildir. İstihdam alanlarının yaratılması için Hakkari ili gibi illerin istihdama teşvik ve kalkınmada öncelikli iller arasına alınarak Sigorta Primlerinde en az  bir % 10-15 gibi indirim yapılması gerektiğini beklemekteyiz. Çünkü bir işçinin işverene maliyeti 7.603,43 Türk Lirasıdır. Yani bunun 2103,43 TL'si İşveren sigorta Primi olarak SGK kurumuna bildirge ile beyan edip ödeyecektir. Bu da işveren için çok büyük bir maliyettir. 5 kişi ve daha fazla kişi çalıştıran işletmeler için işçi ve prim ücretleri çok fazla gelmektedir. Bu amaçla Hakkari ilindeki her işverenin omuzuna büyük bir maddi yükümlülük getiriyor. İşçi çıkışlarının yaşanmaması için muhakkak İlimiz gibi kalkınmada  öncelikli illere 647,10 TL ya da 970,65 TL gibi bir prim indirimin yapılması çok verimli olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Yıl başında asgari ücretin yeniden belirleneceğini vurgulayan Yakupoğlu bunun da işverene ayrı bir yük getireceğine dikkat çekti. 

Hakkari'deki meslek kuruluşları ile oda temsilcilerinin SGK primlerinde indirim yapılması yönünde talepleri olduğunu ifade eden Yakupoğlu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Her asgari ücret artışı ile işveren yükü artıyor. Bunun için tüm işverenlerimizin talebi, artışla birlikte sigorta prim ödemelerinde yüzde 10 - 15 oranında indirim yapılmasını istiyoruz , hem işverenler için nefes aldıracak, Hem de ilde istihdama yönelik faaliyetlerde artış olacaktır. Hakkari Sanayi Odası, Hakkari Şoförler odası, ve Hakkari  Esnaf Odası başkanlığı gibi odalarımızın talep ve düşünceleri bu yöndedir. Bu yansımaları Temmuz 2022 ayında Kuruma verilmesi gereken Aylık Sigorta Prim Bildirgelerine yansıtılması çok uygun olacaktır. Sayın Hakkari Ak Parti Milletvekilimize ve Sayın Ak Parti Hakkari İl Başkanımıza bu konular içerisinde İlimiz kalkınması ve istihdamın geliştirilmesi açısında, ilimiz ve işverenlerimiz açısında faydalı  olacaktır. İşverenin sırtındaki yükü hafifletecektir."                                         

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum