Türkiyeli 427 sinemacıdan İran'daki protestolara destek

Türkiyeli 427 sinemacıdan İran'daki protestolara destek

Türkiyeli sinemacıların, Jîna Mahsa Amini'nin ölümünün ardından İran'da başlayan protestolara destek için bir imza kampanyasına 427 sinema emekçisi destek verdi.

İranlı yönetmenler Bahman Ghobadi ve Asghar Farhadi, Jîna Mahsa Amini'nin ölümünün ardından İran'da başlayan protestolara destek çağrısı yaptı.

Yönetmenlerin çağrısının ardından Türkiye'deki sinemacılar da Kürtçe ve Türkçe çağrıyı içeren bir imza kampanyası başlattı. 

“Cesur kadın ve erkeklerin acısını derinden hissediyoruz”

“Yanınızdayız, kardeşiniziz” diye seslenen sinemacıların sayısı 427’ye ulaştı. İmzası isimler arasında, Melisa Sözen, Özge Özpirinççi, Özcan Alper, Zehra Çelenk, Nur Sürer, Yeşim Büber de yer alıyor. 

Sinemacılardan Açık Çağrı" başlıklı imza metni şöyle: 

"İranlı kız kardeşlerimizin maruz kaldıkları baskıya rağmen umut ve kararlılıkla sürdürdükleri özgürlük mücadelesini büyük bir kaygıyla takip ediyoruz. Rejim güçleri tarafından başını örtmediği için dövülerek öldürülen Jîna Mahsa Amini'nin, protesto gösterisinde 6 kurşunla öldürülen Hadis Najafi'nin, bu direnişte hayatını kaybeden İran’ın güçlü, cesur kadın ve erkeklerinin acısını derinden hissediyoruz.

“Özgürlük, insanlığın ortak temel değerlerinden en vazgeçilmez olanıdır.

“Hakları için direnirken ölümü göze alan bir halkın onurlu karşı duruşu önünde saygıyla eğiliyor, er geç özgürlüğün galip geleceği umudunu taşıyoruz. Yanınızdayız. Kardeşiniziz."

Ne olmuştu?

Doğu Kürdistan'ın Sakız kentinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyarete gelen genç kadın erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlak polisince gözaltına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı.

Devlet televizyonu Amini'nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını "nasihat etmek ve eğitmek" üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olduğunu yalanladı.

Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı.

Amini'nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti açıklamasında, "Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini'nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu" reddetti.

Ancak, İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Mahsa Amini'nin ahlak polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu.

VoA'nın haberine göre genç kadının karakolda ölümünü eleştiren sosyal medya yorumcuları arasında, sözünü sakınmamasıyla tanınan reformcu eski milletvekili Mahmud Sadıki, Ayetullah Ali Hamaney'i olayla ilgili kamuoyuna açıklama yapmaya çağırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.