Trump'ın evine FBI baskını

Trump'ın evine FBI baskını

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida'daki evinin FBI tarafından basıldığını duyurdu. Baskının, Trump'ın ABD başkanı olduğu sırada Florida'daki evine gizli devlet belgelerini alıp almadığına ilişkin bir soruşturmayla ilgili olduğu açıklandı.

ABD'de bir ilk yaşandı. Federal ajanlar, eski bir ABD Başkanı'nın evini aradı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, gelişmeyi kendi sosyal medya platformundan duyurdu.

Trump, 45. ABD Başkanı olarak paylaştığı metinde, aramayı, ulus için karanlık zamanlar olarak niteledi. "Böyle bir saldırı sadece 3. dünya ülkelerinde olur" dedi.

Ajanların evi ablukaya aldığını iddia eden Trump, "Radikal sol, adalet sistemini silaha çevirdi" suçlamasında bulundu.

Daha önce hiç bir ABD Başkanının böyle bir şey yaşamadığını vurgulayan Trump, "Demokratlar 2024'te başkanlık için yarışmamı istemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP'IN EVİ NEDEN BASILDI?

FBI ajanlarının mülkünde bulunan bir kasayı kırdığını iddia eden Trump, "İlgili devlet kurumlarıyla yapılan çalışma ve iş birliğinden sonra evime yapılan bu habersiz baskın gerekli veya uygun değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Associated Press, konudan bilgisi bulunan kişilere dayanarak, FBI aramasının, Trump'ın Beyaz Saray'daki görevi sırasında Florida'daki ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin bir soruşturmayla ilgili olduğunu belirtti.

Adalet Bakanlığının, bu yılın başlarında Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi tarafından Mar-A-Lago'dan alınan 15 kutu belgenin içinden çıkan gizli kayıtların varlığını araştırdığı kaydedildi.

Federal yasaların, gizli devlet belgelerinin yasalarca belirlenmiş yetkili yerlerden dışarı çıkarılmasını yasakladığı bilgisi paylaşıldı.

FBI'ın baskın yaptığı Trump'ın Florida'daki Mar-A-Lago adlı evi"WATERGATE" SKANDALINA BENZETTİ

Diğer taraftan Trump, olayı 1972-1974 yılları arasında Başkan Richard Nixon yönetimi döneminde yaşanan "Watergate" skandalına benzetti.

EKSİK KAYITLAR

Öte yandan, Şubat ayında arşivci David Ferriero, ABD Meclisi milletvekillerine Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'nin 2021 boyunca 15 kutu kaydın iadesi hakkında Trump ile iletişim halinde olduğunu söyledi. Trump'ın onları  Ocak 2022'de iade ettiğini söyledi. 

Ferriero, o sırada  Ulusal Arşivler'in hala bir envanter yürüttüğünü, ancak bazı kutuların "sınıflandırılmış ulusal güvenlik bilgileri olarak işaretlenmiş" öğeler içerdiğini kaydetti.

Trump daha önce bazı kayıtları arşivlere iade etmeyi kabul ettiğini doğrulayarak bunu "sıradan ve rutin bir süreç" olarak nitelendirdi. Ayrıca arşivlerde "hiçbir şey 'bulunmadığını' iddia etti.

Konuya yakın bir kaynak, Nisan ayında yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın Trump'ın Florida mülküne götürdüğü kayıtlara ilişkin erken aşamada bir soruşturma başlattığını söyledi. 

Trump'ın gelini Lara Trump ise ABD'nin eski başkanının yalnızca yasal olarak almaya yetkili olduğu hatıraları kaldırdığını söyledi.

Lara Trump, Fox News'e verdiği demeçte, "Bakın, kayınpederim, herkesin bildiği gibi, gazete kupürleri, dergi kupürleri, fotoğraflar, Beyaz Saray'dan almaya her türlü yetkisine sahip olduğu belgeler gibi şeyleri saklamayı severdi" dedi. 

TRUMP DESTEKÇİLERİ TOPLANDI

Öte yandan, onlarca  Trump destekçisi, okyanustan birkaç adım ötedeki ve birkaç adamın karanlık bir spor arazi aracının yanında nöbet tuttuğu Mar-a-Lago yakınlarında toplandı. Polis arabaları sokağa park etti, polis memurları trafiği yönlendirirken ve izleyicileri kapılardan uzak tutarken ışıklar yanıp söndü.

Bir polis memuru, Trump'ın Mar-a-Lago evinin önünde bir kadınla konuşuyor.Bir polis memuru, Trump'ın Mar-a-Lago evinin önünde bir kadınla konuşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.