Tahir Elçi vurulduğu Dört Ayaklı Minare önünde anıldı

Tahir Elçi vurulduğu Dört Ayaklı Minare önünde anıldı

Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi’nin Dört Ayaklı Minare’nin önünde 28 Kasım 2015’te öldürülmesinin üzerinden 7 yıl geçti.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

28 Kasım 2015 yılında öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, vurulduğu Dört Ayaklı Minare önünde anıldı.

Elçi’nin 7. ölüm yıldönümü nedeniyle Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen meslektaşları cübbeleriyle cinayetin gerçekleştiği Dört Ayaklı Minare’ye doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe Türkan Elçi, kardeşleri, Türkiye Barolar Birliği adına Başkan Yardımcısı Gürkan Altun, bölge baro başkanları, HDP ve CHP’li isimler katıldı.

Dört Ayaklı Minare önünde son bulan yürüyüşün ardından Tahir Elçi vurulmadan önce yaptığı basın açıklaması dinletildi. Ardından açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, dava sürecine dikkat çekerek “Mahkeme heyetinin bugüne kadar gerçekleşen altı celsedeki tutum ve davranışları kurmuş oldukları ve vazgeçtikleri ara kararları ile soruşturma aşamasında kendisini gösteren cinayetin aydınlatılmasını istemeyen bir iradenin varlığına dair kanaatlerimizi pekiştirmiştir. Dönemin başbakanının tanık olarak dinlenmesi yönündeki karardan savcılığın talebi üzere duruşma tarihini beklemeden vazgeçmiş olması, dava duruşmasının 8 ay sonraya bırakılması hukuk adına büyük bir skandal ve dava dosyası açısından da dışsal bir müdahaleyi gözler önüne sermiştir” dedi. - Sputnik Türkiye

Dört Ayaklı Minare önünde son bulan yürüyüşün ardından Tahir Elçi vurulmadan önce yaptığı basın açıklaması dinletildi. Ardından açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, dava sürecine dikkat çekerek “Mahkeme heyetinin bugüne kadar gerçekleşen altı celsedeki tutum ve davranışları kurmuş oldukları ve vazgeçtikleri ara kararları ile soruşturma aşamasında kendisini gösteren cinayetin aydınlatılmasını istemeyen bir iradenin varlığına dair kanaatlerimizi pekiştirmiştir. Dönemin başbakanının tanık olarak dinlenmesi yönündeki karardan savcılığın talebi üzere duruşma tarihini beklemeden vazgeçmiş olması, dava duruşmasının 8 ay sonraya bırakılması hukuk adına büyük bir skandal ve dava dosyası açısından da dışsal bir müdahaleyi gözler önüne sermiştir” dedi.

Eren, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Tahir Elçi cinayetini alelade bir cinayet olarak görmenize, davasına da sıradan bir dava olarak bakmanıza asla müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’de son yüzyıldır yaşanan birçok politik cinayetin aydınlatılmadığının farkında olduğumuz gibi, bu tür cinayetlerin tüm yönleri ile aydınlatılmasının güçlü bir siyasi irade ile mümkün olacağını da çok iyi bilmekteyiz. Zira yaşadıklarımızdan çıkardığımız bir sonuç olarak şunu açık ve net bir şekilde ifade edebiliriz; devletin aydınlatamayacağı cinayet yoktur, aydınlatmadığı cinayet vardır.” - Sputnik Türkiye

3/5

Eren, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Tahir Elçi cinayetini alelade bir cinayet olarak görmenize, davasına da sıradan bir dava olarak bakmanıza asla müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’de son yüzyıldır yaşanan birçok politik cinayetin aydınlatılmadığının farkında olduğumuz gibi, bu tür cinayetlerin tüm yönleri ile aydınlatılmasının güçlü bir siyasi irade ile mümkün olacağını da çok iyi bilmekteyiz. Zira yaşadıklarımızdan çıkardığımız bir sonuç olarak şunu açık ve net bir şekilde ifade edebiliriz; devletin aydınlatamayacağı cinayet yoktur, aydınlatmadığı cinayet vardır.”

Daha sonra konuşan Türkan Elçi, “Kendinden olmayan mahallelere kin eken, nefret biçenlere, insanı insana kırdırtanlara, hak yiyenlere, ölüm karşısında susanlara, bugün yine göğe sığınan minareyi işaret ediyoruz. Zalimlerin zulmüne şahit olan minareyi. Minarenin ayaklarının altında karanfiller birikiyor. Ellerimizle, gözlerimizle, sesimiz ve nefesimizle biz birikiyoruz. Her yıl biraz daha karanfil çoğalacak, biz biraz daha çoğalacağız, biz çoğaldıkça zulüm azalacak. Silah çatışma operasyon istemiyoruz sesinin değdiği kara taşlara dikilen karanfiller” şeklinde konuştu. - Sputnik Türkiye

4/5

© Sputnik / Sertaç Kayar

 

Daha sonra konuşan Türkan Elçi, “Kendinden olmayan mahallelere kin eken, nefret biçenlere, insanı insana kırdırtanlara, hak yiyenlere, ölüm karşısında susanlara, bugün yine göğe sığınan minareyi işaret ediyoruz. Zalimlerin zulmüne şahit olan minareyi. Minarenin ayaklarının altında karanfiller birikiyor. Ellerimizle, gözlerimizle, sesimiz ve nefesimizle biz birikiyoruz. Her yıl biraz daha karanfil çoğalacak, biz biraz daha çoğalacağız, biz çoğaldıkça zulüm azalacak. Silah çatışma operasyon istemiyoruz sesinin değdiği kara taşlara dikilen karanfiller” şeklinde konuştu.

TBB Başkan Yardımcısı Gürkan Altun da “Söylenecek çok söz var. Tahir Elçi barışın elçisiydi. Kimse ona ve onun temsil ettiği barışa dokunamayacak. Tahir başkan beyaz toroslarla götürülen yurttaşların sesiydi. Görmeyenlere göstermeye, duymayanlara duyurmaya çalıştı. Hep barıştan yana oldu. Gerçek suçluların cezalarını almalarını bekliyoruz. Barışın sesini yükselterek bu sonucu almayı düşünüyoruz” dedi. Açıklamaların ardından meslektaşları Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare önüne karanfil bıraktı. - Sputnik Türkiye

TBB Başkan Yardımcısı Gürkan Altun da “Söylenecek çok söz var. Tahir Elçi barışın elçisiydi. Kimse ona ve onun temsil ettiği barışa dokunamayacak. Tahir başkan beyaz toroslarla götürülen yurttaşların sesiydi. Görmeyenlere göstermeye, duymayanlara duyurmaya çalıştı. Hep barıştan yana oldu. Gerçek suçluların cezalarını almalarını bekliyoruz. Barışın sesini yükselterek bu sonucu almayı düşünüyoruz” dedi. Açıklamaların ardından meslektaşları Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare önüne karanfil bıraktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.